Uma Thurman i Kill Bill: Vol. 1

Toppliste: Tidenes beste actionfilmer

Heftige slosscener, heseblesende biljakter, imponerende våpen, sjarmerende helter og drøye skurker. Vi har samlet våre 30 actionfavoritter, helt fra 1966 til 2017!

 1. Aliens 1986

  Aliens

  1986

  Offiser Ripley (Sigourney Weaver) var den eneste som overlevde møtet med det dødbringende romvesenet i 'Alien - den åttende passasjer'.

  Se traileren

  Etter 57 år i en nedfrosset, søvnlignende tilstand våkner offiser Ripley opp i trygghet på en amerikansk romstasjon. Ripleys lettelse går over i gru når får hun høre at planeten hvor hun kjempet en hard kamp mot et fryktinngytende og blodtørstig vesen, nå er kolonisert av sivile mennesker. Hennes bange anelser blir bekreftet når hun får høre at 'firmaet', som styrer hele denne fremtidsverdenen, har mistet all kontakt med beboerne på monster-planeten. Hun går med på å være kjentmann på en ekspedisjon til planeten, og med seg har hun et titalls topptrente, profesjonelle soldater.

 2. Martin Lawrence og Will Smith i Bad Boys

  Bad Boys

  1995

  Mike Lowrey (Will Smith) og Marcus Burnett (Martin Lawrence) er to politimenn i Miami som blir vitne til at beslaglagt heroin for hundre millioner dollar blir stjålet fra kjelleren til hovedpolitistasjonen. Dette fører dem på sporet av en fransk narkotikabaron som etterlater seg en haug av lik i sitt kjølvann, og kun ett vitne, Julie Mott (Tea Leoni), som raskt slår lag med politimennene.

 3. Battle Royale

  Battle Royale

  2001

  Et Japan herjet av økonomisk nedgang, kaos og en ungdomsgenerasjon ute av kontroll ruller dommedagstungt inn i det nye millenniet. Staten smeller jernneven i bordet og griper inn i et forsøk på å få bukt med rebelske og voldelige skoleelever.

  Den radikale reformen Battle Royale innføres: Hvert år velges en tilfeldig skoleklasse ut, dopes ned og transporteres til en øde øy. Der utstyres de med eksplosive halslenker, matrasjoner og hvert sitt tilfeldige våpen. Deretter er oppgaven enkel: Drep alle andre! Det er ingen regler. Alt er lov. Men det er bare én vinner - den som fremdeles står levende igjen til slutt. Og som en liten ekstra motivasjonsfaktor for å få blodtørsten på topp: er mer enn én fremdeles levende etter tre dager detoneres halslenkene, og alle dør.

 4. Black Hawk Down

  Black Hawk Down

  2001

  En elitestyrke med 120 amerikanske soldater ble sluppet ned i Mogadishu 3. oktober 1993. Deres oppdrag var å kidnappe to av krigsherren Mohamed Farrah Aidids nære menn. Man ønsket å rokke ved krigsherrenes regime og å få gitt mat til landets sultende befolkning.

  3. oktober 1993 har de somaliske krigsherrene møte, og den amerikanske aksjonen settes i gang. Men operasjonen er håpløst mislykket. Infanteriet angripes både av militære og av sivilbefolkningen som er lei av amerikansk innblanding. To UH-60 Black Hawk helikoptre skytes ned, og man må sette i gang en av de største redningsaksjonene på amerikansk side i nyere tid.

 5. Mel Gibson i Braveheart

  Braveheart

  1995

  På slutten av 1200-tallet vender William Wallace hjem til Skottland etter å ha bodd utenlands i flere år. Han ønsker å slå seg ned med sin kjæreste Murron og leve fredelig av landet sammen med sin familie.

  Dessverre kommer det ting i veien for freden. Kongen av Skottland er død uten å ha en arving, og kongen av England, den hensynsløse Edward 1., har overtatt tronen. Wallace blir leder for en lurvete gjeng av motfylte menn som vil jage engelskmennene bort fra deres territorium. Wallaces mot og ærgjerrighet samler folket til kamp. I et historisk slag ved Stirling vinner Wallaces hær over engelskmennene.

 6. Bruce Willis som John McClane i Die Hard (1988)

  Die Hard

  1988

  Bruce Willis spiller detektiven John McClane som nettopp har ankommet L.A for å tilbringe juleferien sammen med sin eks-kone. Men mens McClane venter på at konas juleavslutning på kontoret skal bli ferdig, overtar terrorister kontrollen over bygningen. Mens terroristlederen Hans Gruber og hans nådeløse høyrehånd samler sammen gislene, slipper McClane usett unna. Kun bevæpnet med en tjenesterevolver og sin egen kløkt, starter McClane sin private enmannskrig.

  Se traileren

  En gnistrende triller fra ende til annen, "Die Hard" er en eksplosjon av åndeløs spenning.

 7. Bruce Willis i Die Hard 2 (1990)

  Die Hard 2

  1990

  John McClane greier det for annen gang: Å være feil mann på feil sted til feil tid. McClane er på den internasjonale flyplassen i Washington D.C. for å hente sin kone hjem til julefeiring i familiens hjem. På samme tid slår en internasjonal terroristbande til for å befri en Sør-Amerikansk statsmann som er arrestert og skal føres til USA.

  Terroristenes mål er å erobre flyplassen for å ta kontrollen over flyenes ankomst. De er under ledelse av den hensynsløse leiesoldaten Stuart, en iskald morder som tar godt betalt for å nå sine mål - en verdig motstander i den katt-og-mus leken som McClane innleder.

 8. Danny Glover og Mel Gibson i Dødelig våpen

  Dødelig Våpen

  1987

  Martin Riggs og Roger Murtaugh er politimenn i Los Angeles. De er partnere, men har ingenting felles - bortsett fra Vietnamkrigen. Allikevel utgjør de en av filmhistoriens mest fabelaktige kampmaskiner. Regissør Richard Donner byr på en film full av skyteglade folk og kjappe replikker!

  Se også oppfølgerne "Dødelig Våpen 2", "Dødelig Våpen 3" og "Dødelig våpen 4".

 9. Nicolas Cage og John Travolta i Face/Off

  Face/Off

  1997

  Sean Archer er en dedikert FBI-mann som er besatt av å få has på mestertyven Castor Troy. Etter en konfrontasjon mellom de to ender Troy på sykehuset i koma. Et sted i Los Angeles befinner det seg imidlertid en bombe som Troy har lagt ut, og for å finne ut hvor denne ligger, bestemmer Archer seg for å gjøre noe dramatisk: En plastisk opperasjon som sørger for at han får Troys ansiktstrekk.

  Utstyrt med sitt nye utseende blir Archer satt inn i samme celle som Troys paranoide bror Pollux, og håper at han vil avsløre hvor bomben befinner seg. I mellomtiden våkner den virkelige Troy, også han får seg en plastisk operasjon, slik at han ligner Archer.

 10. Russell Crowe i Gladiatoren

  Gladiatoren

  1999

  Den store romerske generalen Maximus (Russell Crowe) har atter en gang ledet de romerske troppene til seier. Krigen er vunnet og Maximus lengter hjem til sin kone og deres sønn.

  Den døende keiseren Marcus Aurelius (Richard Harris) har derimot andre planer for Maximus - han skal overta keisertronen.

 11. Stillbilde fra Inception

  Inception

  2010

  Dom Cobb er den absolutt beste tyven innen den farlige kunsten å stjele verdifulle hemmeligheter fra dypet av underbevisstheten i drømmetilstand, når hjernen er på sitt mest sårbare. Cobbs evner har gjort ham ettertraktet i denne makeløse verdenen av industrispionasje, men den har også gjort ham til en internasjonal rømling og kostet ham alt han har kjært.

  Nå får Cobb sjansen til å utføre en siste jobb som kan gi ham livet tilbake, men bare hvis han makter det nesten umulige - inception. Istedenfor å utføre det perfekte tyveriet, skal Cobb og hans ekspertteam gjøre det motsatte; oppgaven deres er ikke å stjele en idé, men å plante en. Lykkes de, kan de ha begått det perfekte lovbruddet.

 12. Will Smith i Independence Day

  Independence Day

  1996

  Dette er den avgjørende kampen som oppstår når mektige romvesener invaderer Jorden.

  Spetakkelet begynner med at enorme romskip plutselig dukker opp på himmelen. Forundring går over i skrekk når romskipene begynner å skyte brennende stråler som forårsaker enorme ødeleggelser i byer verden over. Jordas befolkning må sette sin lit til en gruppe målbevisste gjenlevende som slår seg sammen for å gi invasjonsstyrkene et nådestøt. Lykkes de ikke, er det tiden ute for menneskeheten.

 13. Indiana Jones - Raiders of the Lost Ark

  Jakten på den forsvunne skatten

  1981

  Gjør deg klar for hårreisende spenning i "Indiana Jones og jakten på den forsvunne skatten"! Indy og hans livlige ekskjæreste Marion Ravenwood viker unna feller, slåss med nazister og stirrer i senk slanger på sin utrolige, verdensomspennende søken etter den mystiske Paktens ark.

  Opplev den ene nervepirrende situasjonen etter den andre når du drar på oppdagelsesferd med selveste Indiana Jones!

 14. Matt Damon i Hvem var Jason Bourne?

  Hvem var Jason Bourne?

  2002

  En stormfull natt på sjøen blir en livløs kropp (Matt Damon) oppdaget flytende i vannet av en italiensk fiskebåt. Han har mistet hukommelsen, og er uten identitet eller bakgrunn. Men han innehar en rekke uvanlige talenter innen kampsport, språk og selvforsvar som vitner om en farlig fortid...

 15. Kill Bill Volume 1

  Kill Bill Volume 1

  2003

  Når den forhenværende elitesnikmorderen Black Mamba (Uma Thurman) våkner opp etter fire år i koma, kan hun kun tenke på én ting: HEVN! Hennes tidligere kollegaer og sjefen Bill fra The Deadly Viper Assassination Squad forrådte henne, da de på bryllupsdagen hennes brutalt myrdet alle - inklusiv den høygravide bruden.

  Men det de ikke visste, var at de ikke gjorde jobben sin godt nok. Black Mamba er nemlig tilbake på banen - dødslisten hennes er skrevet opp og under navnet "The Bride" starter Black Mamba sitt blodige hevntokt...

 16. Colin Firth i Kingsman: The Secret Service

  Kingsman: The Secret Service

  2015

  Da faren til fem år gamle Gary "Eggsy" Price ofrer livet sitt under et hemmelig militært oppdrag, mottar hans familie en ukonvensjonell medalje - og et telefonnummer de kan bruke dersom de skulle behøve en favør av hvilket som helst slag.

  Sytten år senere lever Eggsy et trist liv i sin mors leilighet, uten hverken vitnemål eller jobb. Etter at han arresteres for misbruk av stjålne bankkort bruker Eggsy medaljen for å løslates. Dette, under regi Harry Hart, en spion som skylder Eggsy sin far hans liv. Han gir Eggsy muligheten til å snu livet sitt rundt ved å prøve seg på en ledig stilling hos Harrys arbeidsgiver: Kingsman, en topphemmelig uavhengig etterretningsorganisasjon.

 17. Jean Reno og Natalie Portman i Leon

  Leon

  1994

  Leon er den italienske mafiaens mest effektive mordmaskin. Han er iskald, rask og urokkelig. Ingen kjenner til hans eksistens utenom noen få personer. Mellom oppdragene lever han et tilbaketrukket liv og går knapt ut av sin egen leilighet.

  Stansfield er en korrupt statstjenestemann. Han er innblandet i narkotikahandel og myrder kaldblodig familien til en langer. Langerens tolv år gamle datter Mathilda er den eneste som overlever. Hun lykkes i å komme unna ved å banke på Leons dør. Leon nøler lenge før han åpner, vel vitende om at det kommer til å forandre livet hans...

 18. Joseph Gordon-Levitt i Looper

  Looper

  2012

  Handlingen er satt i en fremtid der tidsreiser er et faktum, men er ulovlige og kun tilgjengelig på det svarte markedet. Når mafiaen ønsker å kvitte seg med noen sendes de 30 år inn i fortiden, der en Looper, som Joe (Joseph Gordon-Levitt) venter for å rydde opp.

  Joe blir rik av leiemordervirksomheten og livet er godt. Helt til dagen da mafiaen bestemmer seg for å avslutte ordningen og kvitte seg med alle bevis. Dette vil altså innbære å sende fremtidsversjonen av Joe (Bruce Willis) tilbake til fortiden og ta livet av ham. Det godtar selvsagt ikke Joe sånn helt uten videre...

 19. Mel Gibson i Mad Max 2

  Mad Max 2 - Landeveiens krigere

  1981

  Mel Gibson spiller Max, den heroiske outsideren som kjører rundt på Australias øde veier på jakt etter mer bensin. En gjeng likesinnende forsvarer et bensinlager og får hjelp fra vår ensomme helt i kampen mot de bisarre krigerne under ledelse av Humungus.

  I actionfilmenes historiebøker er det få eventyr som er av "Mad Max 2"s kaliber. Det er bare å sette gassen i bånn og gjøre klart for et blodbad: Du blir dratt inn i et drømmelignende landskap hvor en mytologisk fortid møter en jordklode etter den store atomkatastrofen. Dessuten inneholder Mad Max 2 ganske enkelt noen av de mest forbløffende stunts i filmhistorien.

 20. Tom Hardy i Mad Max: Fury Road

  Mad Max: Fury Road (3D)

  2015

  Plaget av sin turbulente fortid tror Max (Tom Hardy) at den beste måten å overleve på er å vandre alene. Han blir allikevel med en gruppe som rømmer i en War Rig, kjørt av Furiosa. De rømmer fra et Citadel som blir tyrannisert av Immortan Joe, som har fått noe uerstattelig stjålet fra seg. Rasende følger krigsherren og hans gjeng disse rebellene hensynsløst gjennom ødemarken i det som ender opp som en krig på hjul.

 21. The Matrix

  Matrix

  1999

  Tenk deg at virkeligheten er en drøm. Denne tanken forfølger Thomas Anderson (Keanu Reeves). Han lever et dobbeltliv: Om dagen er han ansatt i et stort datafirma, om natten er han hackeren Neo - en langer av virtuelle fantasier.

  Etter en arbeidsøkt i den digitale gråsonen våkner Neo av at noen kontakter ham via dataskjermen. Like etter blir Neo arrestert. Agent Smith ser på den unge dataeksperten som en trussel, og Neo blir enda mer forvirret. Først når han treffer Morpheus, begynner bildet å bli skarpt. Morpheus forklarer Neo hvilken rolle han må spille for å bekjempe Matrix - et altomfattende fenomen som angår hele verdens befolkning. Sannheten er mer utspekulert enn noen kan fatte...

 22. Will Smith og Tommy Lee Jones i Men in Black II

  Men in Black

  1997

  Det eksisterer en superhemmelig organisasjon: MIB. Deres jobb er å rapportere, undersøke, holde orden på, og, dersom det er nødvendig, eliminere utenomjordiske vesener som bor på vår egen planet (forkledd som mennesker).

  UFO-vitner er ofte rystet etter møter med disse superagentene, som ganske enkelt er kjent som Men in Black. To av de svartkledde agentene heter Kay og Jay, og de finner ut at en intergalaktisk terrorist har ankommet jorden for å myrde to ambassadører fra to stridende solsystem. Kay og Jay må trå til for å forhindre at dette skjer, før det får fatale konsekvenser for Moder Jord!

 23. Paula Patton og Léa Seydoux i Mission: Impossible - Ghost Protocol

  Mission: Impossible - Ghost Protocol

  2011

  Agenten Ethan Hunt og gjengen hans får skylden for terroristbombingen av Kreml. Hele organisasjonen han arbeider for avvikles når presidenten kort tid etter annonserer "Ghost Protocol".

  Uten noen ressurser eller forsterkninger til rådighet, må Ethan finne en måte å renvaske navnet til byrået sitt og forhindre et nytt terrorangrep. For å komplisere saken ytterligere tvinges Ethan ut på et farlig oppdrag sammen med andre tidligere agentkolleger på flukt fra myndighetene. Men han vet ingenting om deres personlige motivasjoner...

 24. Sylvester Stallone i Rambo First Blood

  Rambo First Blood

  1982

  Det var kun én kamp han ikke kunne vinne - kampen i sitt indre.

  Sylvester Stallone er krigshelten John Rambo. Den tidligere Green Beret var engang den perfekte krigsmaskin, men nå blir han kvalt i sine erindringer fra Vietnam. En overivrig og provoserende landsbysheriff antar at den høyt dekorerte krigsveteranen er en omstreifer. Han setter Rambo i fengsel og behandlerham som avskum. Da bryter helvete løs: Rambo flykter. Sheriffen sender alt mannskap etter ham og en nådeløs menneskejakt begynner!

 25. Zhang Zi Yi og Michelle Yeoh i Snikende tiger, skjult drage

  Snikende tiger, skjult drage

  2000

  Vi er i det gamle Kina. En av tidenes beste krigere, Li Mu Bai, har funnet fred med seg selv og ønsker å legge ned sverdet for godt. Han vil gi legendariske Grønne Skjebne til en respektert leder i Beijing. Krigeren overlater til sin livspartner Yu Shu Lien å overlevere sverdet til lederen.

  Hos lederen i Beijing møter Yu Shu Lien den vakre og tilsynelatende uskyldige datteren til guvernøren i byen. Hun skal snart inngå et arrangert ekteskap, men drømmer om å bli kriger. Samme natt blir Grønne Skjebne stjålet av en maskert tyv. Mistankene blir slynget i mange retninger. Noen mener det er Jadetyven som er kommet for å skade mesteren. Og for Yu Shu Lien er ikke lenger guvernørens datter like søt og uskyldig som ved første øyekast...

 26. Liam Neeson i Taken

  Taken

  2008

  Den tidligere CIA-agenten Bryan Mills (Liam Neeson) får sitt livs sjokk da han på telefonkontakt med sin 17 år gamle datter Kim, som er på ferie med en venninne i Paris, får høre at noen har brutt seg inn på deres hotellrom. Jentene er i ferd med å bli kidnappet, mens Bryan befinner seg helt hjelpesløs på et annet kontinent.

  Bryan setter inn hele sitt arsenal av effektive og dødelige ferdigheter og tar opp kampen for å finne Kim og hennes venninne. Kidnapperne skal straffes og han regner med å ha 96 timer på å finne dem før de vil være borte for all tid. Et ubønnhørlig kappløp med tiden er i gang, og det finnes ikke rom for nåde...

 27. Arnold Schwarzenegger i Terminator 2: Dommens dag

  Terminator 2 - Dommens dag

  1991

  Året er 2029 og det har gått nesten ti år siden Sarah Connor var målet for cyborgen The Terminator, - halvt menneske, halvt maskin. Hun skulle tilintetgjøres av cyborgen fra fremtiden.

  Nå er det hennes sønn John som er målet for en enda verre terminator. Som den fremtidige lederen for menneskenes motstand mot cyborgene utgjør han en trussel og må utslettes. Men nok en gang har motstandsbevegelsen sendt en beskytter for å redde John og moren Sarah.

 28. Eric Roberts og Steve Austin i The Expandables

  The Expendables

  2010

  "The Expendables" er en hardslående actionfilm om en gruppe leiesoldater som får i oppdrag å infiltrere et søramerikansk land og styrte en hensynsløs diktator. Men når oppdraget er i gang begynner mennene å innse at ikke alt er som det ser ut, og de befinner seg snart i et livsfarlig nett av bedrageri og forræderi.

  Med oppdraget avbrutt og uskyldige liv i fare, møter de en enda større utfordring; noen truer med å tilintetgjøre The Expendables...

 29. Clint Eastwood og Eli Wallach i The Good, The Bad and The Ugly

  The Good, the Bad and the Ugly

  1966

  Tre revolvermenn er på jakt etter 200 000 dollar som er gravd ned på en kirkegård. Tuco vet hvilken hvilken kirkegård det er og No Name vet navnet på graven, så de er på sett og vis stuck med hverandre. De havner i en fangeleir under oppsyn av Angel Eyes, som oppdager hemmeligheten og naturligvis selv vil ha tak i pengene...

  Sergio Leones mest kjente film er en mytiskromantisk bauta i westernfilmens historie, og også en av de aller mest voldelige. Filmen var totalforbudt i Norge i 15 år.

 30. Tom Cruise i Top Gun

  Top Gun

  1986

  Sammen med sin navigatør Goose blir Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) tatt opp ved marinens berømte eliteskole for blivende angrepsflyvere: Top Gun. Her treffer han den kvinnelige instruktøren Charlie som har en del å lære bort, selv etter undervisningen...

  Katastrofen ligger stadig på lur. En dødsulykke inntreffer. Maverick tar på seg skylden og mister lysten på å fly. Men så havner de unge, ærgjerrige flyverene midt i en livsfarlig konfrontasjon med en fremmed makt, og Maverick får sin sjanse til å ta revansj...