Frihetens regn

Anbefalte dramafilmer

Få filmsjangre spenner så bredt som dramasjangeren, med alle sine subsjangre og tematiske og strukturelle variasjoner. Men noen narrative elementer har disse filmene til felles, og i sentrum står (mer eller mindre) realistiske hovedkarakterer skildret i dybden, som gjerne utsettes for en form for konflikt eller prøvelse, og som gjennomgår en utvikling gjennom filmen.

Her er et utvalg av tidenes beste dramafilmer:

 1. Kevin Spacey i American Beauty

  American Beauty

  Kevin Spacey glitrer i rollen som den seksuelt frustrerte midtlivskrisemannen Lester Burnham, som blir besatt av tenåringsdatterens beste venninne Angela (Mena Suvari). Filmen er en frekk og effektull satire over det overfladiske forstadslivet i middelklasse-Amerika, i regi av Sam Mendes og med manus av Alan Ball.

  Se på nett eller kjøp filmen

 2. Edward Norton i American History X

  American History X

  Et eksplosivt og til tider voldelig drama som tar for seg rasehat, skildret gjennom et nynazistmiljø, hvor vi møter brødrene Derek (Edward Norton) og Danny (Edward Furlong). Førstnevnte har kommer hjem fra fengsel og forsøker å forhindre at lillebroren havner i samme spor som han selv.

  Kjøp filmen

 3. Adèle Exarchopoulos (Adele) og Léa Seydoux (Emma) i Blå er den varmeste fargen

  Blå er den varmeste fargen

  Den første store kjærligheten kan være både vond og berusende. Akkurat dét opplever Adèle. Hun forelsker seg hodestups i Emma, den intellektuelle kunstnerjenta med det blå håret. Livet blir aldri det samme igjen etter den altoppslukende kjærligheten de to deler, og vi får være flue på veggen.

  Se på nett eller kjøp filmen

 4. Jake Gyllenhaal og avdøde Heath Ledger i Brokeback Mountain

  Brokeback Mountain

  To unge cowboyer tilbringer en sommer sammen som gjetere i fjellet. Ennis er innesluttet, mens Jack er åpen, men motsetninger tiltrekker som kjent hverandre. Vennskap skal bli til kjærlighet, en kjærlighet som fører til konsekvenser for resten av livet. Cowboyene spilles av Jake Gyllenhaal og Heath Ledger, og regien er ved Ang Lee. Filmen stakk av med 3 Oscar, og ble hyllet for å vise homofil kjærlighet.

  Se på nett eller kjøp filmen

 5. Cinema Paradiso

  Cinema Paradiso

  Filmnostalgi på høyt nivå! I dette italienske dramaet følger vi en filmskaper som husker tilbake på sin barndom og da han forelsket seg i filmens verden og dannet et viktig vennskap med landsbyens kinomaskinist. Filmen vant en rekke priser, blnt annet Oscar og Golden Globe, og figurerer på mang en toppliste.

  Kjøp filmen

 6. Grønne mil

  Den grønne mil

  60 år gamle Paul Edgecomb (Tom Hanks) ser tilbake på sin tid som fangevokter for dødsdømte i et beryktet fengsel. Her ventet fangene på sin siste vandring, "den grønne mil", over det grønne gulvet til den elektriske stol. En dag møter han en helt spesiell fange. Filmen er en adapsjon av Stephen King-romanen med samme navn.

  Se på nett eller kjøp filmen

 7. La grande bellezza

  Den store skjønnheten

  En gang var Jep en lovende forfatter med en prisbelønt debutroman. Det ble med den ene. Siden har livet hans vært sosietets- og kunstjournalistikk. I sitt 65. år omgås han ennå jetsettere, livstrette aristokrater, wannabe-kunstnere og dekadente geistlige, i en lett rus av gin & tonic, men han vekkes til live i møtene med den asketiske Søster Maria, strippersken Ramona og en venn som avslører at hans kone aldri sluttet å elske Jep.

  Se på nett eller kjøp filmen

 8. Russell Crowe i Et vakkert sinn

  Et vakkert sinn

  Basert på livet til en av vår tids mest kjente matematikere, John Nash, som også har vunnet Nobelprisen for økonomisk vitenskap. Den fire ganger Oscar-vinnende filmen tar for seg hans tid på Princeton, hvor det mystiske geniet fra vest-Virginia hverken har medlemskap i gutteklubben fra grunnskolen, eller gamle penger eller fine familiebånd å slo i bordet med. Derimot har han helt unike tanker og verden rundt seg.

  Se på nett eller kjøp filmen

 9. Evig solskinn i plettfritt sinn

  Joel (Jim Carrey) er forbløffet over at kjæresten Clementine (Kate Winslet) har gått til en klinikk og fått slettet minnene om forholdet deres. Desperat bestemmer han seg for å gjøre det samme. Men idet minnene om forholdet gradvis forsvinner, gjenoppdager Joel kjærligheten til Clementine, og forsøker desperat å stoppe prosessen.

  Se filmen på nett

 10. Familien Ekdal i Fanny og Alexander

  Fanny og Alexander

  Oscar-belønnet film av Sveriges store filmlegedende, Ingmar Bergman. Et episk familiedrama som handler om herskapsfamilien Ekdahl, og spesielt søsknene Fanny og Alexander. Da faren dør, gifter moren seg med en streng biskop og søknenes tilværelse snus på hodet.

  Kjøp filmen her

 11. Tom Hanks i Forrest Gump

  Forrest Gump

  Tom Hanks spiller den mentalt tilbakestående Forrest som lever etter et svært forenklet sett av normer. Takket være omsorgen fra moren og sin store kjærlighet Jenny, kommer han seg helskinnet gjennom barndommen. Filmen viser hvordan noe så enkelt som stå-på-vilje kan føre til at du blir både fotballstjerne, krigshelt, bordtennismester, milliardær og kaptein på din egen reketråler. En riktig hjerteknuser av en film!

  Se på nett eller kjøp filmen

 12. Frihetens regn

  Frihetens regn

  "Frihetens regn" (The Shawshank Redemption) er av mange kåret til den beste filmen gjennom tidene. I rollene møter vi Andy, en suksessfull mann som etter å ha oppdaget at kona er utro havner i den uheldige situasjonen at han uskyldig (eller ikke?) dømmes til å sone livstid i Shawshank-fengselet. Her blir han kjent med Red (Morgan Freeman), mannen som kan gjøre tilværelsen bak murene enklere. Etterhvert som tiden går og Andy sklir inn i miljøet i fengselet forvikles historien.

  Se filmen på nett

 13. Jack Nicholson i Gjøkeredet

  Gjøkeredet

  Randle P. McMurphy vil heller slappe av på et mentalsykehus enn å sitte bak lås og slå. Dermed går han inn for å spille fullstendig sinnsyk, og plasseres blant medpasienter som han omtaler som "tullinger". Han reagerer dog på behandlingen de får, og det blir fort konflikt mellom ham og sykesøsteren. Jack Nicholson og Louis Fletcher mottok Oscar for sine rolletolkninger i denne filmen, som også vant den prestisjetunge prisen "Beste film".

  Se på nett eller kjøp filmen her

 14. Robin Williams og Matt Damon i Good Will Hunting

  Good Will Hunting

  Denne filmen var det store gjennombruddet for kompisene Matt Damon og Ben Affleck. De spiller begge i filmen og skrev manuset sammen, noe de ble belønnet med Oscar for. Filmen handler om Will Hunting (Damon) som jobber som vaktmester på MIT, men som viser seg å ha helt unike matematiske evner.

  Se på nett eller kjøp filmen

 15. Joaquin Phoenix i Her

  Her

  Theodore (Joaquin Phoenix) lever av å skrive rørende, personlige brev for folk som ikke har tid eller lyst til å skrive dem selv. Selv har han dyp hjertesorg etter slutten på et langt forhold. Han kommer først ut av skallet igjen når han stifter bekjentskap med det nye, avanserte dataoperativsystemet "Samantha" (Scarlett Johansson).

  Kjøp filmen

 16. Tom Cruise i Magnolia

  Magnolia

  Gjennom game-showet "What Do Kids Know" knyttes en døende far, en ung kone, en mannlig sykepleier, en berømt sønn, en forelsket politimann, et tidligere vidunderbarn, en misbrukt datter og TV-verten sammen. Gjennom en rekke tilfeldigheter skal de møtes, skilles, elske og hate. Den over tre time lange mosaikken av glitrende skuespillerprestasjoner vinner på at hver enkelt karakter kunne bært sin egen film, noe som gjør helheten til en film i en klasse for seg selv.

  Se på nett eller kjøp filmen

 17. Anders Danielsen Lie og Hans Olav Brenner i Oslo, 31. august

  Oslo 31. august

  Fantastisk dialog. Smart, men likvel ekte. Et nært portrett av Oslo og en ung manns skjebne. En film som velforjent ble vist på filmfestivaler verden over og fremsto som en sterk ambassadør for norsk film. Et av høydepunktene er samspillet mellom Brenner og Danielsen Lie - en frokost og en samtale.

  Kjøp filmen

 18. Tom Cruise og Dustin Hoffman i Rain Man

  Rain Man

  Den selvsentrerte jappen Charlies (Tom Cruise) (des)illusjoner brister når han etter farens død får vite at han har en eldre bror som er autistisk savant. Og som har arvet hele formuen. En vidunderlig rørende film som velforjent vant fire Oscar-priser, inkludert beste film.

  Se på nett eller kjøp filmen

 19. Jennifer Connelly i Requiem for a Dream

  Requiem for a Dream

  I dette dramaet får vi se hvordan avhengighet fullstendig ødelegger livene til fire ulike mennesker - Sara (Ellen Byrstyn), sønnen Harry (Jared Leto), hans kjæreste (Jennifer Connelly) og bestevennen (Marlon Wayans). Imponerende rolleprestasjoner, en hjerteskjærende historie, lekkert klippet og med mektig musikk.

  Se filmen på nett

 20. Liam Neeson as Oskar Schindler

  Schindlers liste

  Denne Steven Spielberg-filmen har rørt generasjoner. Vi møter Liam Neeson i rollen som den forretningsorienterte, men senere sterkt empatiske Oscar Schindler. En mann som risikerte alt for å redde så mange som mulig fra nazistenes jødeforfølgelser under andre verdenskrig. Filmen vant sju Oscar-priser, inkludert beste film, beste regi og beste mannlige hovedrolle.

  Kjøp filmen

 21. Robert Redford i All is Lost

  All is Lost

  I det Indiske hav seiler en mann (Robert Redford) alene i sin 39 fot lange yatch. Etter et møte med en container som flyter i havet tar båten inn vann. Når navigasjons- og radioutstyr streiker går han en usikker tid i møte, og i horisonten skimtes en storm.

  Se på nett eller kjøp filmen

 22. Cecilia Roth i Alt om min mor

  Alt om min mor

  Pedro Almodóvars Oscarvinnende drama "Alt om min mor" (Todo sobre mi madre) var en stor hit både blant kritikere og publikum da den kom i 1999. Filmen sentreres rundt Manuela, en argentinsk sykepleier som driver med organtransplantasjon og har eneansvar for sønnen Esteban, en aspirerende forfatter.

  Se filmen på nett

 23. Ethan Hawke og Julie Delpy i Før soloppgang

  Før soloppgang

  I går var de totalt fremmede for hverandre, i dag er de uatskillelige sjelsfrender. Men skilles må de, om bare noen få timer. Jesse og Celine får hvert øyeblikk til å telle og passer på å leve så mye de kan i tiden før soloppgang. Tiden de tilbringer sammen er selve hyllesten til ung kjærlighet, og regissør Richard Linklater presenterer det svært vakkert og troverdig.

  Se på nett eller kjøp filmen

 24. Casablanca

  Humphrey Bogart og Ingrid Bergman er stjernene i Hollywood-klassikeren "Casablanca". Handlingen utspiller seg under andre verdenskrig i Marokko, hvor amerikanske Rick Paine (Bogart) driver en nattklubb og hjelper til i skjul i kampen mot nazistene. En episk kjærlighetshistorie som det amerikanske filminstituttet (AFI) har plassert på 2. plass på sin topp 100-liste over tidenes beste film (etter "Citizen Kane").

  Se på nett eller kjøp filmen

 25. Boyhood

  Boyhood

  Den tok hele 12 år å lage, og følger Mason (Ellar Coltrane) fra barndommen til tidlig voksenliv. Når filmen endelig kom smeltet den kritikerhjerter over hele kloden og rasket med seg en rekke priser, inkludert Golden Globe for beste film, beste regi og beste kvinnelige birolle til Patricia Arquette, som også sikret seg en Oscar for rollen.

  Se på nett eller kjøp filmen

 26. Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's

  Breakfast at Tiffany's

  Holly Golightly er en av filmhistoriens mest ikoniske rollefigurer, perfekt portrettert av Audrey Hepburn - sjarmerende, sårbar, artig og uforutsigbar. Filmen vant to Oscar-priser for Henry Mancinis vidunderlige musikk og er basert på Truman Capotes roman med samme navn.

  Kjøp filmen

 27. Ralph Fiennes og Kristin Scott Thomas i Den engelske pasienten

  Den engelske pasienten

  Ansiktet hans er forbrent til det ugjenkjennelige, han har mistet hukommelsen og venter bare på å dø. En ung sykepleier beslutter å dele ventetiden med ham, og mens verden sakte men sikkert vender tilbake til det normale etter 5 år med krig, kommer også hans hukommelse tilbake. Historien han beretter er intet annet en fantastisk, og akk så romantisk.

  Se på nett eller kjøp filmen

 28. Ulrich Thomsen i Festen

  Festen

  Thomas Vinterbergs "Festen" er den mest kjente av de danske dogmefilmene fra slutten av 1990-tallet. Filmen forteller historien til en familie som samles for å feire farens 60-årsdag. Utover kvelden tar feiringen en uventet retning, da det kommer det frem en grusom familiehemmelighet.

  Mer om filmen her

 29. Colin Firth som Kong George VI og Helena Bonham Carter i Tom Hooper's The King's Speech

  Kongens tale

  Bertie led av alvorlig stamming, og det ble ikke noe bedre da han motvillig ble britisk konge og måtte tale offentlig. Colin Firths portrett av kongen, best kjent som Georg VI, ble belønnet med både Oscar, Golden Globe, SAG og BAFTA, og er en av de mest minneverdige tolkningene av en konge vi har sett på film.

  Se på nett eller kjøp filmen

 30. Peter O'Toole og Omar Sharif i Lawrence of Arabia

  Lawrence of Arabia

  Den unge idealistiske britiske offiseren Lawrence blir utsendt til leiren til prins Feisal, leder av det arabiske opprøret mot tyrkerne. På grunn av hans glimrende lederegenskaper begynner araberne etterhvert å betrakte ham nærmest som en gud. Filmen vant syv Oscarpriser og er en av de o store Hollywoodklassikerne, kjent for sitt fantastiske foto (i 70mm) og mektige kampscener.

  Kjøp filmen her

 31. Meryl Streep i Mitt Afrika

  Mitt Afrika

  Den kjente danske forfatteren Karen Blixen sitt liv i Kenya er filmatisert i "Mitt Afrika", med Meryl Streep og Robert Redford i rollene. Vill, vakker natur og romantikk og dramatikk under akasietrærne - et episk drama som rasket med seg sju velforjente Oscar-priser.

  Se på nett eller kjøp filmen

 32. Raging Bull

  Raging Bull

  Scorseses mørke mesterverk fra 1980 portretterer bokseren Jake La Motta, spilt av Robert Di Niro, og er basert på bokserens egne memoarer. En av tidenes beste sportsfilmer som tar oss dypt inn i hovedkarakterens psyke, fyllt av ukontrollert sinne, sjalusi og en liten gutts frykt.

  Kjøp filmen her

 33. Tatt av vinden (Gone with the Wind)

  Tatt av vinden

  Vivien Leigh og Clark Gable fyller rollene til filmhistoriens kanskje mest kjente kjærlighetshistorie, nemlig den mellom Scarlett O'Hara og Rhett Butler, basert på Margaret Mitchels Pulitzer-vinnende roman. Vi elsker å hate usympatiske Scarlett, som ikke kjenner sitt eget beste før det er for sent. Filmen vant åtte Oscar-priser.

  Se på nett eller kjøp filmen her

 34. Justin Timberlake og Jesse Eisenberg i The Social Network

  The Social Network

  David Fincher har regien og Aaron Sorkin skrevet manus til denne filmatseringen av Facebooks opprinnelse. Filmen er basert på Ben Mezrichs bok The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal. Vi følger Mark Zuckerberg, spilt av Jesse Eisenberg, fra tiden på Harvard da ideen til Facebook ble født frem til det store gjennombruddet med spredning verden over.

  Se på nett eller kjøp filmen her

 35. Leonardo DiCaprio og Johnny Depp i What's Eating Gilbert Grape?

  What's Eating Gilbert Grape

  Johnny Depp er Gilbert Grape, en ung mann som gjør alt for å beskytte broren (Leonardo Dicaprio) og strever for å holde familien sammen. Ingenting skjer i den fordumsfulle lille byen, før Becky (Juliette Lewis) en dag dukker opp. Kritikerne og jublet for filmen og mange mener DiCaprio burde fått Oscar for sitt nydelige portrett av hjerneskadde Arnie.

  Kjøp filmen

 36. Gregory Peck i To Kill a Mockingbird

  To Kill a Mockingbird

  "To Kill a Mockingbird" er basert på en av tidenes best kjent og høyst elskede bøker: Harper Lees kritikerroste klassikermed samme navn. Vi blir kjent med lille Scout, hennes bror Jem og far Atticus Finch (mesterlig spilt av Gregory Peck). En vidunderlig rørende film om rasehat, fordommer og kampen for rettferdighet, utspilt i en liten sørstatsby under de harde 1930-årene.

  Kjøp filmen

  Se også: De beste biografifilmene