Linn Skåber i Wendyeffekten

Skåbereffekten

Linn Skåber smiler bredt når hun møter seg selv på et mykt, rosa håndkle – badende i ekte tusenlapper.

For håndkleet er del av oppladingen til premieren på regissør Ole Endresens nye, svarte komedie "Wendyeffekten", som har premiere 11. september.

– Det burde kanskje vært sengetøy, sier Linn Skåber når hun titter på det rosa glamhåndkleet, med klar adresse til Wendys urgamle yrke som rollekarakteren utøver i en blokk på Bøler.

– Men nå kan jeg aldri rane en bank. Da vi skulle ta bildene til filmplakaten, der jeg bader i sedler, var det full pakke med sikkerhetssjekk da vi skulle inn på NOKAS. Nå vet de alt, fastslår Skåber.

Mye bein

Nå trenger hun neppe å rane en bank, eller tilegne seg 50 millioner kroner – som er det Wendy intrigerer for å gjøre – for å slippe å gjøre noen ting. Skåber liker derimot å ha "passe" å gjøre.

– Men min karakter tror lykken er en Pina Colada på en hvit strand i solnedgangen. Hun er øm og på samme tid beinhard, sier Skåber om rollen som prostituerte Wendy, som får mannfolk fra alle lag til å bli en smule irrasjonelle.

Linn Skåber og Jon Øigarden i Wendyeffekten
Linn Skåber og Jon Øigarden i Wendyeffekten
– Hun lever av å være fin og digg, og går etter gullet,

oppsummerer Skåber, som tar det helt ut på lerretet.

– Vi spiller på alt vi kan i en 45-årig kropp, så det er lange bein, pushup-bh og falske vipper. Mye filming på beina, sier Skåber realistisk, og sier at hun har "gjort så mye som er flaut" at litt nesten-nakenhet i en svart komedie er greit.

– Folkelig

Nå spørs det dessuten om Linn Skåber hadde hatt tid til bankran. Hun har så mye lovlig på trappene. For tiden ruller "Norske talenter" over fjernsynsskjermene, og der er hun i dommerpanelet. Fra oktober av blir det direktesending hver fredag for Skåber, som sier:

– Dette er noe av det folkeligste jeg har gjort. Det har vært utrolig å reise rundt og møte folk. Jeg blir så stolt. Yngstemann som går videre er fem år, den eldste er 84 år og benyttet anledningen da kona tok danskebåten til å gå på audition. Og han kom videre!

Linn Skåber kan leve seg inn i drømmene deres – hun som selv søkte teaterhøyskolen fem ganger før hun kom inn.

– Det var en styrke i meg som jeg aldri har funnet igjen siden. Jeg lengtet etter de tre skoleårene med ro, der jeg kunne gå inn i den teaterverdenen. Og det var akkurat så fint som jeg drømte om, oppsummerer hun i dag og viser frem et skolebilde av seg selv som Ellida i Ibsens "Fruen fra havet".

Linn Skåber og Kristofer Hivju i Wendyeffekten
Linn Skåber og Kristofer Hivju i Wendyeffekten

Humor og alvor

Se og Hør kaller henne "komidronningen", men selv kaller Linn Skåber seg skuespiller.

– Komedien er bare et hjørne av det å være skuespiller. Jeg skjønner at folk ikke deler min oppfatning, men jeg holder beinhardt på det. Jeg er mer alvorlig når jeg spiller teater, sier Skåber, som for eksempel hadde monologen "Pieta" på Oslo Nye-scenen i vår.

– Men på teatrene er det jo færre folk, utdyper hun realistisk, før hun trekker frem hvorfor Kjersti Holmen og Anne Marit Jacobsen er forbildene hennes.

– De har med seg humor i alvoret og alvor i humoren. For slik er livet, man ler på tragiske steder. Alt det som rører oss, har gjerne litt av det andre i seg også, sier Linn Skåber, som av alle ting også engasjerer seg i Den norske kirke, sammen med et knippe artister som frykter at døren er i ferd med å bli lavere og porten smalere.

Derfor entret Skåber tidligere i sommer studio for å være med på Kirkelig Kulturverksteds kampplate "Fabler om en åpen kirke", og stilte sist uke også opp på den kjendistette konserten i kjølvannet av utgivelsen med sin opplesning "Jeg tror".

– Holde det lett

– Jeg skrev en ny trosbekjennelse for noen år siden om å tro på de fine, små tingene i livet, og på noe som er større enn oss selv, sier Linn Skåber, som fastslår at det er "viktig med åpne steder som er varme":

– Kirken er viktig for meg. Jeg går ofte og tenner lys, og finner roen.

For ro er viktig for den tilsynelatende evig hektiske Skåber, sier hun og ramser deretter opp høstens andre prosjekter, som foruten å improvisere på Litteraturhuset i Fredrikstad 18. september er å være med på å skrive ny TV 2-serie. Hun "hater arbeidstittelen", som er "Førti, feit og ferdig", men snakker entusiastisk om serien som hun også skal spille hovedrollen i.

– Det handler om en 40-årig dame som mister jobben og mannen sin og begynner å jobbe på gamlehjem. Hun kjemper på alle kanter. Kunsten er å holde det lett. Sier Skåber.

Billetter, trailer og mer om filmen her