Sonja Henie i The Countess of Monte Cristo

Henie-filmskapere vurderer Canada

Den kommende storfilmen om Sonja Henie – med Amanda-vinner Ine Marie Wilmann (30) i hovedrollen – kan bli spilt inn i Canada.

Ine Marie Wilmann besøker festivalbyen Toronto i disse dager med Anne Sewitskys søskenkjærlighetsdrama "De nærmeste", som nylig brakte henne Amanda-prisen. Men hun er minst like fokusert på samme regissørs bebudede "biopic" om kunstløp- og skuespillerlegenden Sonja Henie.

– Vi er her også fordi produksjonsselskapet snuser på Canada som mulig innspillingssted. Det er et stort skøytemiljø her, og mange canadiere kjenner Sonja Henie godt fordi hun var så stor stjerne. Vi ser på Canada som et mulig sted å spille inn store deler av filmen, i hvert fall skøytedelen,

sier Wilmann til NTB.

Ine Marie Wilmann i De nærmeste
Ine Marie Wilmann i De nærmeste

Produsent Ales Ree i Maipo Film opplyser at prosjektstart er planlagt for neste sommer innenfor budsjettrammer på 75 millioner kroner.

– Vi er midt i prosessen med å finne ut hvor vi gjør opptak, og hvilke land vi skal co-produsere med. Canada er et vi ser seriøst på, sier hun.

Vekst og fall

Trippel-OL-vinneren Henie (1912-1969) etablerte seg i Hollywood på siste halvdel av 30-tallet. Brorparten av filmens handling vil angivelig utspille seg i USA.

– Vi følger henne fra hun er 26 til hun er rundt 40 – fra karrieren virkelig er i gang, og så veien ned, forteller Wilmann.

– Det blir en historie om vekst og fall. Vi kan ikke ta for oss hele livet, så vi velger et ekstrakt. Og vi forteller egentlig en allmenngyldig historie om "stardom", ensomhet og penger.

Sonja Henie i The Countess of Monte Cristo
Sonja Henie i The Countess of Monte Cristo

Ifølge Wilmann vil mange kinogjengere få seg en overraskelse når resultatet foreligger, særlig de som sverger til den engleaktige glansbildeforestillingen av Henie.

– Det var imaget hun jobbet så hardt mot. Sannheten er at dette er en gavepakke for meg som skuespiller, fordi hun var et ekstremt mangesidig menneske. Under dukkeprinsesseskallet var det en hel del grums.

Kontroversielt

Rollen i "De nærmeste" er heller ikke grumsfri. Wilmann spiller en ung Oslo-kvinne som innleder et incestuøst forhold til sin svenske halvbror. Ifølge henne selv skal det imidlertid mer til enn som så for å sjokkere det canadiske festivalpublikummet.

– Selv om vi var forberedt på at temaet ville være veldig kontroversielt da vi hadde premiere under Sundance-festivalen i vinter, er det ikke blitt så mye snakk om det. Jeg tror at når folk ser filmen, er det ikke det seksuelle forholdet de henger seg opp i. Det handler mer om skamfølelsen og destruktiviteten som følger med.

Simon Berger og Ine Marie Wilmann i De nærmeste
Simon Berger og Ine Marie Wilmann i De nærmeste

– Har du selv ambisjoner om å ta opp Henie-arven i Hollywood?

– Nei, i motsetning til henne har jeg aldri hatt noen sånn drøm, selv om jeg er blitt bitt av filmbasillen etter "De nærmeste". Sonja Henie var veldig bestemt på at hun skulle bli stor i Hollywood. Det vi deler i så måte, er høye ambisjoner – hvor mine ligger på skuespillerkunstens vegne.

Canadiskvennlig

– Stemmer det at hun hadde et godt øye til ishockeyspillere?

– Det verserer iallfall veldig mange rykter om Sonja Henie. Et av dem var at det var så mange homofile mannlige kunstløpere at hun foretrakk å bruke hockeygutter i stedet. De var gode nok på skøyter til å være med i showene hennes – og som regel heterofile.

– Hvordan står det til med dine egne skøyteferdigheter?

– De kommer seg, humrer Wilmann.

– Jeg hadde ikke stått på skøyter før jeg fikk rollen. Nå er jeg begynt med små hopp når jeg trener. Jeg er blitt bitt av basillen der òg. Det er noe eget med lyden av skøyteskjær mot blank is.

Simon Berger og Ine Marie Wilmann i De nærmeste
Simon Berger og Ine Marie Wilmann i De nærmeste