2015: Årets beste filmer

Dette er våre favorittfilmer fra 2015.

Et magisk filmår går mot slutten, og det er på tide med en oppsummering. I 2015 har vi fått et gjensyn med gamle kjente, møtt nye superhelter og latt oss bevege av en rekke unike historier. Noen har imponert, mens andre ikke var videre minneverdige. Men hvilke filmer var best?

Her er redaksjonens personlige favorittfilmer fra kinoåret 2015:

Maika Monroe i It Follows
Maika Monroe i It Follows

Vildes topp 3

1. plass: "It Follows": Endelig fikk vi noe nytt innen skrekk-sjangeren! Filmen er ubehagelig nifs, velspilt og annerledes. Bildene er vakre, musikken dyster og ikke én gang slapp frysningene taket.

2. plass: "Etterskjelv": Svenske Magnus Von Horns debutfilm er stille, nervepirrende og uvanlig gripende. Ulrik Munther overbeviser i rollen som 16-åringen som kastes tilbake i hverdagen etter å ha sonet for drap. Denne filmen kommer jeg til å huske lenge.

3. plass: "Nightcrawler": Filmen fengsler fra start til slutt, og Jake Gyllenhaal er skummelt god i rollen som psykopaten Lou Bloom.

I 2016 vil jeg se: Fabeldyr og hvor de er å finne, Tale of Tales, Youth, Hail, Caesar,The Hateful Eight, Florence Foster Jenkins, Kjæledyrenes hemmelige liv og Suicide Squad.

Chris Pratt i Jurassic World
Chris Pratt i Jurassic World

Michaels topp 3

1. plass: "Jurassic World": Få franchiser gir en så god eventyrfølelse som Jurassic Park, og det siste tilskuddet i serien satt som et skudd! Og det til tross for at Bryce Dallas Howard løp fra en T-rex i høye hæler...

2. plass: "James Bond: Spectre": Dette mener jeg er den beste filmen om James Bond til dags dato. Og for å nevne det tekniske: Hoyte van Hoytema's cinematografi var enormt bra - hele åpningsscenen i én tagning!

3. plass: "Eventyret om Askepott": Disney kan gjøre en hver dårlig dag til en god en, og med sin nyinnspilling av Askepott reddet de min. I etterkant har jeg fått et lite man-crush på Richard Madden.

I 2016 vil jeg se: Inferno, Oppdrag Dory, Suicide Squad og kanskje mest av alt, Fabeldyr og hvor de er å finne fordi jeg er, og alltid vil være en stor Harry Potter-fan.

Bølgen
Bølgen

Kens topp 3

1. plass: "Bølgen": Gikk til filmen med lave forventninger, og ble umiddelbart røsket rett inn i filmen primært gjennom skuespillerprestasjonene til Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner. Rett og slett en overraskende engasjerende og troverdig norsk katastrofefilm!

2. plass: "Innsiden Ut": Som familiefar ser jeg i overkant mange barnefilmer. Innsiden Ut var definitivt det beste jeg så i denne sjangeren i 2015, og i mine øyne noe av det beste Pixar har kommet med til dags dato.

3. plass: "Mad Max: Fury Road": Jeg tror at jeg har en VHS med den første Mad max-filmen liggende i en pappeske et støvete sted. Dette var et helt deilig gjensyn. En visuell og lydmessig filmbombe!

I 2016 vil jeg se: Mest mulig! Men iallefall The Revenant, The Hateful Eight, Den Gode Dinosaur, Birkebeinerne, Carol, Jungelboken, Tarzan, Batman v Superman: Dawn of Justice og selvsagt den nye Bourne-filmen.

Mad Max: Fury Road
Mad Max: Fury Road

Elines topp 3

1. plass: "Mad Max: Fury Road": Oh what a day, what a lovely day! Siste tilskudd til Mad Max-serien er fylt til randen av actionsekvenser som får alle andre filmer i sjangeren til å blekne, unike karakterer, et fyrverkeri av et lydspor og er absolutt helt absurd - på en god måte.

2. plass: "De nærmeste": Anne Sewitskys familiedrama er både grensesprengende og ubehagelig, men i kombinasjon med glitrende skuespill, flott foto og effektivt manus er filmen bevegende, og en jeg aldri glemmer.

3. plass: "Whiplash": Blodig god og besettende er vel passende ord å bruke om denne musikkfilmen. Selv om ørene mine var svette av alle trommeslagene mot slutten av filmen er det J. K Simmons dominante figur og filmens uvanlige historie jeg ser tilbake på. En filmopplevelse av de sjeldne.

I 2016 vil jeg se: The Revenant, Spotlight, Batman v Superman: Dawn of Justice, Oppdrag Dory, Suicide Squad og Bridget Jones' Baby.

Daisy Ridley i Star wars: The Force Awakens
Daisy Ridley i Star wars: The Force Awakens

Lives topp 3

1. plass: "Star Wars: The Force Awakens": Fylt av deilige hommager til den originale trilogien og genial bruk av 3D til å brette ut et helt fantastisk univers. Detaljrikdommen er vidunderlig. Simpelthen elsker Daisy Ridley i rollen som Rey.

2. plass: "Birdman": Intenst skuespill og fascinerende karakterer i en intelligent metahistorie. Herlig å se Michael Keaton reise seg fra asken i dobbel forstand. 2015s velfortjente Oscar-vinner.

3. plass: "Mad Max: Fury Road": Hadde aldri trodd at både Star Wars og Mad Max skulle havne på lista mi. Men her snakker vi om kinomagi på sitt ypperste. George Miller har fortsatt teken og presenterer et dypt fascinerende univers, fylt av galskap og heftige karakterer. Vil se mer.

I 2016 vil jeg se: The Revenant, The Hateful Eight, The Assasin, Spotlight, Hail, Caesar, Carol, Knight of Cups, Jungelboken, Tarzan, Opprag Dory og mange mange fler. FOR et filmår 2016 blir. Den jeg gleder meg aller mest til er Charlie Kaufmans Anomalisa.

Se smakebiter fra filmåret 2016!