Rolf Lassgård i En mann ved navn Ove

Gubbenes gubbe

Det var ingen enkel jobb å forvandle den vanligvis så positive veteranen Rolf Lassgård til den grinete gubben ved navn Ove, men når han først kom frem skulle han vise seg å være vanskelig å bli kvitt.

Over 100.000 eksemplarer av Fredrik Backmans En mann ved navn Ove har forlatt bokhandlerne i Norge, og trolig har langt flere lest boka og dannet seg et bilde av surpompen og regelrytteren Ove. Da regissør Hannes Holm bestemte seg for å gi liv til karakteren på film var han sikker på én ting: Rolf Lassgård måtte spille hovedrollen.

Rolf Lassgård i Wallander - Ett skritt etter
Rolf Lassgård i Wallander - Ett skritt etter

Veteran

Rolf Lassgård er en veteran i det svenske skuespillermiljøet med en bred bakgrunn som spenner fra Shakespeare og Brechts teaterstykker til komedier og thrillere som "Jegerne" og historiene om Kurt Wallander.

- Under arbeidet med manuset skjønte jeg at jeg behøvde en dyktig skuespiller til rollen som Ove. Da dukket Rolf opp i hodet mitt. Karakterene jeg hadde sett ham spille var så ekte at jeg nesten trodde de eksisterte, og det var akkurat det karakteren Ove trengte, forteller Hannes Holm til Filmweb.

Lassgård på sin side kastet seg over boken da muligheten bød seg:

- Etter å ha lest boka og manuset lengtet jeg etter å ta fatt på Ove. Jeg gikk lenge og følte meg som en hingst innesperret i en stall som bare ville ut og springe. Men så da prosessen endelig var i gang dukket jo spørsmålet om hvordan han skulle se ut opp.

Se traileren

Bahar Pars og Rolf Lassgård i En mann ved navn Ove
Bahar Pars og Rolf Lassgård i En mann ved navn Ove

Gubbjävel fra Tranås

Takket være et dedikert team ble den fysiske transformasjonen mulig. Ved hjelp av en maske ble Lassgård flere år eldre og nesten ugjenkjennelig.

- Første gangen jeg prøvde masken var jeg veldig nervøs, men så viste den seg å være enda bedre enn jeg trodde. Jeg, eller Ove, var blitt Gubbenes gubbe. Da Hannes så meg i fullt kostyme for første gang utbrøt han "Oj, du ser jo ut som en riktig gubbe fra Tranås som vi har tvunget til å være med i filmen"! Og det ble faktisk mitt mantra. Hver morgen sto jeg opp og sa til meg selv at jeg måtte gå på jobb og være med i den jævla filmen.

Karakteren Ove er nabolagets hissigste ordensmann og styrer fellesarealene med jernhånd. Ingen får kjøre bil frem til huset, alt skal kildesorteres og hunder må ikke under noen omstendigheter luftes i nærheten av ham. Dessverre for Ove tilhører han generasjonen som fikset og reparerte hus og elektronikk selv, så naboene ber til stadighet enkemannen om hjelp. Gryntende lar han alle få vite hvilken plage de er, men bak petimeterfasaden banker et hjerte fylt av sorg som egentlig er for stort.

- Underveis i innspillingen ble Rolf mer grinete privat også faktisk. Oppførselen til Ove kom tydelig frem, forteller Holm.

- Det er ikke så rart. Vekkerklokka mi ringte 04.30 fordi jeg brukte to timer på sminke og kostyme hver morgen, og når jeg endelig kom på settet behandlet folk meg som en gammel onkel. Da blir man naturlig litt irritert, parerer Lassgård.

- Bor Ove fortsatt i deg?

- Det var en drømmerolle for meg å gjøre, og en slik rolle man nesten lengter etter og savner. Jeg har gått gjennom en slags sorgprosess i ettertid, så Ove er nok heldigvis borte.

Les også: Topp 10: grinebitere på film

Rolf Lassgård i En mann ved navn Ove
Rolf Lassgård i En mann ved navn Ove

En potensiell førsteplass

Tidligere i år kåret Filmweb topp 10 grinebitere på film. Øverst på lista troner Jack Nicholsons karakter Melvin Udall fra filmen "Livets lyse side". Holm og Lassgård nikker anerkjennende når de får se kåringen.

- Jeg vil egentlig si at Ove fortjener å dele førsteplassen med Melvin. De har mye til felles.

- Jeg er enig i det, men jeg ser også en viss likhet med gubben i "Se opp", om man tenker på kjærlighetshistorien.

- Han er ikke så ulik Ebenezer Scrooge heller, avslutter Lassgård med en latter.

"En mann ved navn Ove" har premiere over hele landet 1. juledag. Billetter kjøper du her