Fast & Furious 7

2015: Publikums kinofavoritter

Det beste fra kinoåret 2015, i følge publikum.

2015 har vært et magisk filmår, med den ene Hollywood-storfilmen etter den andre. Vi har dessuten sett noen meget sterke norske produksjoner, blant annet årets mest sette film "Bølgen".

Her er filmene som ble mest sett på kino i året som gikk - men hvilke vant kinopublikummets hjerter?

Her er topp 10 fra 2015, basert på publikums rating*:

Matt Damon, Jessica Chastain, Sebastian Stan, Kate Mara og Aksel Hennie i The Martian

10. The Martian

Publikums dom: 6,93 av 10

Premiere: 2. oktober

På 10. plass blant årets best publikumsratede filmer finner vi Ridley Scotts sci-fi-eventyr med Matt Damon i hovedrollen og Aksel Hennie i en av birollene. Filmen har også fått meget gode skusmål fra filmkritikerne.

Kristoffer Joner i Bølgen

9. Bølgen

Publikums dom: 6,94 av 10

Premiere: 28. september

Årets mest sette film er norsk! Og den er også på topplista over filmene med høyest publikumsrating. Den aller første norske katastrofefilmen har virkelig gjort det stort - veldig moro!

Daniel Craig i James Bond:Spectre

8. James Bond: Spectre

Publikums dom: 7,07 av 10

Premiere: 30. oktober

Gode kritikker, høye besøkstall og fornøyde kinogjengere. Verden blir aldri lei mr Bond, James Bond! Ryktene skal ha det til at vi får se Daniel Craig i rollen som agenten nok en gang.

Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Nick Robinson og Ty Simpkins i Jurassic World

7. Jurassic World

Publikums dom: 7,12 av 10

Premiere: 12. juni

Sommerens gjensyn med Spielbergs fantastiske dinosaurunivers har virkelig slått an. Mer moro skal det bli når parken åpner igjen i 2018.

Ultron fra The Avengers: Age of Ultron

6. Avengers: Age of Ultron

Publikums dom: 7,17 av 10

Premiere: 22. april

Marvels forente superhelter er stadig superpopulære blant kinopublikummet. I filmen jobber Iron Man, Hulken, Captain America og co sammen for å redde menneskeheten ved å bekjempe Ultron.

Dylan O'Brien i The Maze Runner: Ildprøven

5. Maze Runner: Ildprøven

Publikums dom: 7,24 av 10

Premiere 18. september

Det andre avsnittet i filmatiseringen av James Dashners bestselgende bøker har tilfredsstilt fansen og gjort en pen innspilling på verdensbasis. I februar 2017 kommer fortsettelsen.

Josh Hutcherson og Jennifer Lawrence i The Hunger Games: Mockingjay Part 2

4. The Hunger Games: Mockingjay - Part 2

Publikums dom: 7,27 av 10

Premiere 18. november

I 2015 var det duket for store finalen i Hunger Games-serien med Katniss Everdeen og co. Både kinopublikummet og de fleste kritikerne var fornøyde med den forrykende avslutnignen, og nå ryktes det at det skal komme flere filmer fra universet, med fokus på forhistorien.

Fast & Furious 7

3. Fast & Furious 7

Publikums dom: 7,44 v 10

Premiere 1. april

Den superpopulære bilfilmserien har nok en gang tilfredsstilt kinopublikummet, og faktisk også svært mange kritikere. Verden får ikke nok av Dom Toretto (Vin Diesel) og mer bilaction skal det bli i 2017.

Daisy Ridley i Star wars: The Force Awakens

2. Star Wars: The Force Awakens

Publikums dom: 7,75 av 10

Premiere 16. desember

Gjensynet med galaksen langt, langt borte har trukket horder av kinogjengere verden over, og de aller fleste har liker det de får servert. Både blodfansen, filmkritikerne og publikum for øvrig.

Neil Brown Jr., Aldis Hodge, Corey Hawkins, Jason Mitchell og O'Shea Jackson Jr. i Straight Outta Compton

1. Straigt Outta Compton

Publikums dom: 7,87 av 10

Premiere: 21. august

Filmen om hip hop-gruppa N.W.A. er en av de store filmoverraskelsene fra 2015, og troner øverst på denne lista. Med et besjedent budsjett (i Hollywood-sammenheng) på 28 millioner dollar, har den gjort en imponerende inntjening på over 200 millioner dollar på verdensbasis. Moro at en "liten" film kan snike seg foran tungvekterne!

Se også: Smakebiter fra filmåret 2016

*) Filmene må ha hattnorsk kinopremiere i 2015 og fått minst 1000 stemmer fra publikum. Ratingen er regnet ut ved utgangen av 2015. Relanseringer, som "Chihiro og heksene", har ikke blitt tatt med i denne listen.