Jakob Oftebro i Birkebeinerne

Den norske filmvåren 2016

Denne våren blir både Snåsamannen, Gråtass, Håkon Håkonsson og Ronaldo å se på kino.

22. januar sparkes den norske filmvåren i gang av Margreth Olins dokumentar "Mannen fra Snåsa". Deretter følger åtte nye norske filmer frem til sommeren. Filmene dekker flere sjangre, fra drama til komedie og skrekkfilm, og de minste kan glede seg over et nytt eventyr med traktoren Gråtass.

Dette er vårens norske filmer:

Mannen fra Snåsa
Mannen fra Snåsa

MANNEN FRA SNÅSA

Premiere: 22. januar

Regi: Margreth Olin

Filmskaper Margreth Olin har fulgt 22 mennesker gjennom deres møter med Joralf Gjerstad, bedre kjent som Snåsamannen. De har alle til felles at de har et håp om bedring, enten de tynges av selvforakt, smerte eller usikkerhet. Olin sier selv at hun hadde et ønske om å lage en annerledes film denne gangen, "en film man nesten kan få på blå resept".

Les mer om filmen

Gråtass - gøy på landet!
Gråtass - gøy på landet!

GRÅTASS - GØY PÅ LANDET!

Premiere: 5. februar

Regi: Peder Hamdahl Næss

Gråtass er 20 år i år, og dermed får vi en ny historie for de minste på kino. Filmen er den første i en planlagt serie, og følger den lille traktorens eventyr sammen med Gustav (Elias Søvold Simonsen), Goggen, Grynet og Gamlefar. Hovedrolleinnehaver Elias Søvold Simonsen er et kjent fjes for mange, han har nemlig også spilt Karsten i filmene om Karsten og Petra. Gustav og Gråtass vil helt sikkert gå rett hjem hos de minste kinogjengerne!

Les mer om filmen

Kristofer Hivju i Birkebeinerne
Kristofer Hivju i Birkebeinerne

BIRKEBEINERNE

Premiere: 12. februar

Regi: Nils Gaup

Året er 1204, og Norge herjes av borgerkrig. Når det kommer for en dag at kongen har en uekte sønn, Håkon Håkonsson, vil halve riket drepe ham. Birkebeinerne tar oppdraget med å frakte den lille gutten til sikkerhet, en reise gjennom et snøkledd Norge som har dannet grunnlaget for det tradisjonsrike skirennet Birken. Filmen har store navn som Jakob Oftebro, Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr og Kristofer Hivju på rollelista. Sistnevnte mener selv han fikk rollen på grunn av skjegget. Skjegg eller ei - "Birkebeinerne" vil imponere på kino fra 12. februar.

Les mer om filmen

El Clásico
El Clásico

EL CLÀSICO

Premiere 19. februar

Regi: Halkawt Mustafa

To kurdiske brødre som lever i en småby i Irak, en by de aldri har vært utenfor, bestemmer seg for å legge ut på en reise for å møte selveste Cristiano Ronaldo i Madrid. De har nemlig et par sko de mener han trenger. Filmen handler om det kanskje aller viktigste i livet - fotball, og kjærlighet. Regissør Halkawt Mustafa fikk faktisk med seg Ronaldo på filmen, men kanskje av en uventet årsak: Ronaldo hadde aldri truffet en kortvokst før, og ble derfor interessert i å møte brødrene i filmen, fordi de er kortvokste. Alle 3 blir altså å se på kino i februar.

Les mer om filmen

Welcome to Norway
Welcome to Norway

WELCOME TO NORWAY

Premiere: 4. mars

Regi: Rune Denstad Langlo

Asylpolitikk er ikke et fremmed ord i disse dager, men hva med "asylmottak-komedie"? Rune Denstad Langlo er ikke redd for å tulle litt midt oppe i alvoret, og i komedien hans "Welcome to Norway" skal vi derfor få møte den rasistiske og blakke hotelleieren Primus (Anders Baasmo Christiansen) som får en idé om å gjøre om høyfjellshotellet sitt til et asylmottak. Å tilfredsstille femti kalde asylsøkere, en deprimert kone, en tenåringsdatter og Utlendingsdirektoratet skal vise seg å ikke være så enkelt.

Les mer om filmen

Marte Germaine Christensen i Det som en gang var
Marte Germaine Christensen i Det som en gang var

DET SOM EN GANG VAR

Premiere: 18. mars

Regi: Patrik Syversen

I løpet av én natt skal en vennegjeng finne ut at ingen ting er som det en gang var. Regissør Patrik Syversen har tatt utgangspunkt i unge voksne i slutten av 20-åra som ikke har slått seg til ro med ektefelle barn enda, og dermed verner om vennskap enda mer - på godt og vondt.

Les mer om filmen

Atle Antonsen i Grand Hotel
Atle Antonsen i Grand Hotel

GRAND HOTEL

Premiere: 8. april

Regi: Arild Frölich

Den forfengelige drankeren og forfatteren Axel Farstad (Atle Antonsen) sjekker inn på Grand Hotel for å skrive - og for å dø. Men så dukker det opp en 10-åring med tourettes som stikker kjepper i hjulene for begge planene. Atle Antonsen gjenomgikk en stor kroppslig forandring for rollen som blant annet innebar slanking og en parykk. Godt hjulpet av erfaringen som barnehater fra TV-serien "Dag" er han klar for å glefse fra seg på kinolerretet fra 8. april.

Les mer om filmen

Huset
Huset

HUSET

Premiere: 15. april

Regi: Reinert Kiil

To tyske soldater med en norsk fange søker tilflukt i et gammelt hus for å overleve den iskalde norske vinteren. Huset viser seg raskt å være alt annet enn en redning for de tre. Regissør Reinert Kiil mener selv at exorsisme og nazisme er en perfekt kombinasjon i en skrekkfilm, men hvor redd du blir får du kjenne på selv i kinosetet fra 15. april.

Les mer om filmen

Rolf Kristian Larsen og Bente Børsum i Sensommer
Rolf Kristian Larsen og Bente Børsum i Sensommer

SENSOMMER

Premiere: 3. juni

Regi: Henrik Martin Dahlsbakken

En eldre forfatter har trukket seg tilbake til en avsidesliggende villa i Frankrike og nyter late dager helt til et ungt par med motorstopp må overnatte. Besøket setter i gang et trekantdrama og presser gamle hemmeligheter frem i lyset. Dahlsbakken har fått med seg legenden Bente Børsum (Reisen til Julestjernen, Jakten, Suffløsen) i hovedrollen, en rolle hun imponerer i.

Les mer om filmen

Se alle kommende filmer her