Martin Buch og Jakob Oftebro i Tordenskjold og Kold

Tordenskjold som fallert rockestjerne

Plysj, rysjer og parykker: Det er duket for en periodefilm med humor og roadmovie-elementer når Tordenskjold går til filmen.

Jakob Oftebro ikler seg fløyel og rysjekrager når han portretterer legendariske Tordenskjold i en ny film. Erlend Loe, som er manusforfatteren bak den premiereklare filmen, hadde mange skriftlige kilder å støtte seg på.

– Egentlig har vi villet skildre en moderne mann selv om handlingen er satt 300 år tilbake i tid, sier Loe. Han legger til:

– Vi har valgt å ta for oss en på alle måter skjebnetung tid i Tordenskjolds liv: Tiden etter at han ble utnevnt til viseadmiral i 1719. Da var det ikke bare slutt på krigen men også på sjøheltens storhetstid.

Han legger til at alle bevegelser og møter som skildres i filmen bygger på faktiske hendelser.

– Reisen vi beskriver, fra København til Hannover, og som utspilte seg i de siste to månedene før han døde, er absolutt ikke noe vi har funnet på.

Se traileren her

Jakob Oftebro og Martin Buch i Tordenskjold og Kold
Jakob Oftebro og Martin Buch i Tordenskjold og Kold

Justin Bieber-tilstander

Loe sier det er greit å være forberedt på at filmen ikke byr på store actionsekvenser, sjøslag og spektakulære fektescener.

– Vi har valgt å skildre en slags fallert rockestjerne, en fyr som ligger med alle han møter og som sliter med å komme seg videre i livet.

I sin samtid var Tordenskjold noe av en kjendis. De aller fleste i Norden, og i store deler av Nord-Europa, kjente godt til både navnet og bragdene. Overalt måtte han fortelle historien om hvordan han seiret i slaget ved Dynekilen, forteller Loe og tilføyer:

– Det var litt Justin Bieber-tilstander når han kom kjørende i kjerra si. Så dette var nok en ganske så karismatisk kar, og ikke minst var han kjent for sine mange kvinnehistorier. De lar vi absolutt få prege filmen.

Manusforfatteren forteller videre om filmens skildring av legenden:

– Vi har fylt karakteren med selvforakt, angst og posttraumatisk stressyndrom. Det er en karakter som er vant til krig vi møter, og som nå må lære seg å takle fredstid.

Les også: Den norske filmvåren 2016

Jakob Oftebro og Martin Buch i Tordenskjold og Kold
Jakob Oftebro og Martin Buch i Tordenskjold og Kold

Historikere liker filmen

Filmen, som er regissert av Henrik Ruben Genz, har norske Jakob Oftebro og danske Martin Buch i tittelrollene som Tordenskjold og kammertjeneren Kold.

– Da ideen ble født, om å lage en roadmovie om en kjendis på vei ned, så ble det hele ganske moro. Jeg tror jeg kan si at det er blitt en ganske uærbødig og slentrende komedie som leker seg med den historiske filmsjangeren, mener Loe. Som kan fortelle at mottakelsen i Danmark har spriket i alle retninger.– Jeg har sett filmen omtalt som både genial og som det reneste vås. Men det morsomme er at de jeg regnet med hardest medfart fra, historikerne, de har likt filmen!

Loe forteller at både selskapet "Tordenskiolds venner", samt to professorer ved universitetet i København, har gitt tommelen opp for skildringen.

Les også: Oftebro briljerer

Jakob Oftebro og Martin Buch i Tordenskjold og Kold
Jakob Oftebro og Martin Buch i Tordenskjold og Kold

Fakta om Tordenskjold

* Peter Wessel (senere Tordenskjold) ble født i 1690 i Trondheim.

* Han var en dansk-norsk sjøoffiser som tjenestegjorde i den dansk-norske krigsflåten under den store nordiske krigen.

* Wessel steg raskt i gradene og er i dag mest kjent under navnet Tordenskjold som han fikk da han ble adlet i 1716.

* Blant hans aller største bedrifter regnes innsatsen under slaget i Dynekilen i april 1716.

* Han ble utnevnt til admiral men mistet livet i en duell i 1720 – bare 30 år gammel.

* Siden har hans liv og virke levd videre i utallige myter og fortellinger

Billetter til "Tordenskjold og Kold" finner du her.