Eddie Redmayne i Den danske piken

Oscar-Redmayne feirer kjærligheten

– Kjærligheten lar seg ikke definere av kjønn eller kropp, sier Oscar-vinner Eddie Redmayne (34), som er nominert igjen for portrettet av den første kjente transkvinnen.

I fjor vant han Oscar for innsatsen som vitenskapslegenden Stephen Hawking i "The Theory of Everything". Nå er han nominert på ny, takket være Tom Hoopers "Den danske piken". Her spiller han Einar Wegener, kunstmaleren som undergikk den første kjente transoperasjonen i 1930 og gjenoppsto som Lili Elben.

Skjønt, ifølge Eddie Redmayne er de fysiske forandringene sekundære i filmen.

– Jeg vil at publikum skal forstå det jeg forsto da jeg leste manuskriptet: at dette er en historie om kjærlighet, erklærer han overfor NTB i hjembyen London.

– Og kjærligheten lar seg ikke definere av kjønn eller kropp – den handler om sjel. I tillegg er det en historie om autentisitet – om retten til å være seg selv, tilføyer vevre, elegante og atypisk jordnære Redmayne.

Eddie Redmayne og Alicia Vikander i Den danske piken
Eddie Redmayne og Alicia Vikander i Den danske piken

Trans-tidsånd

Tom Hooper, som høstet sin egen Oscar med "Kongens tale" i 2011, brukte angivelig over ti år på å ta "Den danske piken" til lerretet. Redmayne mener det illustrerer tidsånden at den foreligger akkurat i vinter, skulder ved skulder med transprofiler og medieyndlinger som Caitlyn Jenner og Laverne Cox.

At han selv tøyer utseendet sitt så pass drastisk så tett på Hawking-jobben, er mer tilfeldig.

– Jeg fikk denne i fanget allerede da Tom og jeg laget "Les Misérables". Jeg vet det kan se ut som om jeg tenkte: "Ah, la oss finne enda en sånn rolle!" Men så planlagt var det altså ikke, forsikrer han lattermildt.

Ikke er Redmayne helt uvant med kjoletøy, heller.

– Jeg gikk på en ren gutteskole og spilte mange jenteskikkelser da jeg var barn. For øvrig besto mitt første profesjonelle oppdrag i å spille Viola mot Mark Rylance i "Helligtrekongersaften", så jeg har en viss trening.

Eddie Redmayne i Den danske piken
Eddie Redmayne i Den danske piken

"Hyper-femininitet"

I likhet med kollega Alicia Vikander – også hun Oscar-nominert, for rollen som Einars kone Gerda – oppsøkte Redmayne transsamfunnet da han skulle ta ting til neste nivå.

– Mange jeg snakket med, beskrev hvordan de visste helt fra de var fire-fem, at de var plassert i "feil" kjønnskategori fra fødselen, forteller han.

– For meg ble det vesentlig å framstille hvordan overgangen manifesterer seg. I begynnelsen overdriver du kanskje sminken eller klærne – jeg husker én omtalte det som "hyper-femininitet" og sammenlignet med puberteten. Jeg prøvde å være tro mot det aspektet – det er derfor Lili slår til med rød parykk og flagrende gevanter før hun toner det en smule ned.

Redmayne tror likevel det kan bli vanskelig å tukte ringrever som Bryan Cranston og Leonardo DiCaprio når "Best Actor"-statuetten skal deles ut i månedsskiftet.

Se alle Oscar-nominasjonene her

– Denne filmen har vært et pasjonsprosjekt for alle involverte. Det faktum alene at den endelig er kinoaktuell, er nok for oss. Håpet er bare at folk går og ser den, parerer han ydmykt når det uunngåelige prisspørsmålet faller.

Mesternes læregutt

– Hva er grunnen til at britiske skuespillere gjør det så skarpt generelt i Hollywood?

– Jeg har virkelig ingen anelse. Noen hevder det koker ned til dramautdannelsen vår – men personlig har jeg jo ingen sånn, humrer Redmayne overfor NTB.

– I stedet var jeg så heldig å få lære av de beste fra det øyeblikk jeg kom inn i bransjen. Jeg fikk studere Cate Blanchett, Julianne Moore og Robert De Niro på kloss hold – ikke bare arbeidet deres, men hvordan de kombinerer dette merkelige nomadiske livet med normalt liv. Det fungerte som en drøm.

Oscar-seremonien finner sted i Los Angeles søndag 28. februar.