Gråtass - gøy på landet!

Stor og liten veteran i nye "Gråtass"

Når det fornyede "Gråtass"-universet har premiere fredag, blir to veteraner i hver sin ende av aldersskalaen å se på lerretet.

Teaterhøvdingen Stein Winge (75) entrer sin muligens første barnefilm i rollen som Gamlefar, og får Elias Søvold Simonsen (9) som motspiller.

– Jeg har spilt i syv filmer, sa yngstemann da "Gråtass – gøy på landet!" ble presentert under Filmvåren i januar.

Riktignok har bare fire av dem vært å se foreløpig, men til gjengjeld er de sett av ufattelig mange: Elias spilte nemlig Karsten i de populære "Karsten og Petra"-filmene, sett av godt over én million publikummere de siste årene.

Bak dem sto produksjonsselskapet Cinenord Kidstory, som tok med Elias videre – riktignok etter en ordentlig audition – da de ga seg i kast med "Gråtass"-universet.

Gråtass - gøy på landet!

På irsk gård

Dermed blir Elias Søvold Simonsen å se som Gustav i tre kommende "Gråtass"-filmer, der "Gråtass – gøy på landet!" er først ut med premiere fredag 5. februar.

Etter hvert vil unge kinogjengere og foreldrene deres stifte bekjentskap med de neste to filmene: "Gråtass gir gass" og "Gråtass redder gården", som alle har Peder Hamdahl Næss som regissør.

De ble spilt inn samtidig over tre måneder i Irland, med et totalbudsjett på 50 millioner kroner. Det blir også laget en engelsk versjon av filmene, i kjølvannet av at Gråtass er blitt et YouTube-fenomen under navnet Little Grey Fergie – som er kjælenavnet på Ferguson TE-20-modellen i England.

Fantasi-Fabrikken opprettet en egen, engelskspråklig YouTube-kanal viet Gråtass i 2013. I dag har de spesialproduserte, dialogløse filmsnuttene som ligger der, passert 112 millioner visninger. Bare ti prosent er fra Norge, og i fjor sommer var Gråtass på britisk turné.

Gråtass - gøy på landet!

Feirer 20 år

At en fornyet "Gråtass" blir å se på kinolerretet i 2016, er ikke tilfeldig. Det er nemlig 20 år siden den første boken om ham utkom i Norge, og startet traktoreventyret for hans skapere, Morten Myklebust og Anne Thowsen i Fantasi-Fabrikken.

Siden er det blitt mange bøker, teaterstykker, TV-serier, kinofilmer, musikk samt et eget, prisbelønt Gråtassland, som åpnet i 2014 i Kongeparken og allerede året etter doblet størrelsen.

I "Gråtass – gøy på landet!" er Gustav på sommerferie på landet med familien sin og blir kjent med de morsomme bøndene på nabogården, Goggen (Jeppe Beck Laursen), Grynet (Dagny Backer Johnsen) og Gamlefar (Winge) – og sin nye bestevenn Gråtass. I andre roller blir Kari-Ann Grønsund og Hege Schøyen å se.