Oscar stautett

Disse vinner Oscar i 2016

Tror (og håper) vi.

Søndag 28. februar, natt til mandag norsk tid, er det duket for årets store høydepunkt når det gjelder filmpriser - nemlig Academy Awards, best kjent som Oscar-utdelingen. Der kjemper et knippe av fjorårets beste filmer og den gjeve statuetten i 24 kategorier.

Hvem tror du vinner? Tipp riktig og vinn kinobilletter!

De nominerte ble annonsert 14. januar, og siden det har spekulasjonene haglet rundt vinnersjansene. Her har vi laget "fasiten" i 10 sentrale kategorier:

Alejandro González Iñárritu og Leonardo DiCaprio på settet til The Revenant

Beste film

Vinner: The Revenant
Bør vinne: The Revenant / Mad Max: Fury Road

"Spotlight" var lenge ansett som den sterkeste filmen i kampen om den aller gjeveste Oscar-stautetten, men de siste prisutdelingene har gått i favør av "The Revenant", som også ruver øverst nominasjonsmessig, med sine 12 Oscar-nominasjoner. Det er ganske sprøtt hvis en Alejandro González Iñárritu-regissert film vinner for andre år på rad (i fjor vant "Birdman"), men mannen er brennheit og vi tror (og håper) filmen hans vil seire. Hadde også vært veldig kult og fortjent om fyrverkeriet "Mad Max: Fury Road" braste inn og overrasket alle!

Leonardo DiCaprio i The Revenant

Beste mannlige hovedrolle

Vinner: Leonardo DiCaprio (The Revenant)
Bør vinne: Leonardo DiCaprio (The Revenant)

NÅ DA, LEO! Mye tyder på at 2016 blir året DiCaprio endelig vinner Oscar. Skuespilleren har vært nominert som skuespiller hele fem ganger, og prestasjonen i "The Revenant" anses for å være av de sterkeste. Det er likevel flere kvalifiserte nominerte i kategorien i år, så vi utelukker ikke fullstendig at for eksempel Michael Fassbender snapper statuetten foran nesa på han.

Brie Larson og Jacob Tremblay i Room

Beste kvinnelige hovedrolle

Vinner: Brie Larson (Room)
Bør vinne: Brie Larson (Room)

Hun kom tilsynelatende ut av intet, men Brie Larson har virkelig blitt et kjent navn etter den imponerende rolleprestasjonen i "Room". Så langt har hun sikret seg Golden Globe, BAFTA og Screen Actors Guild Award, for å nevne noen, og vi blir overrasket om hun ikke henter hjem en Oscar-statuett også, til tross for at hun konkurrerer mot tungvektere som Cate Blanchett og Charlotte Rampling.

Sylvester Stallone i Creed

Beste mannlige birolle

Vinner: Sylvester Stallone (Creed)
Bør vinne: Sylvester Stallone / Tom Hardy (The Revenant)

Det hadde jo vært moro om Stallone skulle tre inn i den selebre Oscar-vinnerklubben, det unner vi ham virkelig. Han har allerede vunnet Golden Globe for sin tolkning av en aldrende Rocky (eller tolkning og tolkning, han ER jo Rocky!) og nå mener de fleste at han kommer til å vinne Oscar også. En som kan ødelegge moroa er hyperaktuelle Tom Hardy, vi må innrømme at vi heier litt på den tøffingen også. Går det an med uavgjort?

Kate Winslet i Steve Jobs

Beste kvinnelige birolle

Vinner: Kate Winslet (Steve Jobs)
Bør vinne: Kate Winslet / Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight)

Storfavoritten Kate Winslet fortjener selvsagt å vinne, men i og med at hun allerede har en Oscar på peishylla (for hovedrollen i "The Reader" fra 2008) heier vi bittelitt mer på Jennifer Jason Leigh som gjør en forrykende og uforglemmelig rolle i Tarantinos "The Hateful Eight". Samtidig: hadde det ikke vært kult om Kate og Leo, Titanic-duoen over alle kjærleiksduoer, sto der med hver sin statuett (og så giftet de seg)?

Charlize Theron i Mad Max: Fury Road

Beste regi

Vinner: George Miller (Mad Max: Fury Road)
Bør vinne: George Miller / Alejandro González Iñárritu (The Revenant)

Veteran George Miller fikk sin første aller Oscar-nominasjon som regissør for "Mad Max: Fury Road" og mye tyder på at den australske ringreven kommer til å hente hjem statuetten også. Hadde det ikke vært for én person, Alejandro González Iñárritu. Iñárritu reiste hjem med prisen i fjor for "Birdman" og har vunnet både BAFTA og Golden Globe for "The Revenant" i år. Her blir det rett og slett et close race, men vi vet at Akademiet har en forkjærlighet for å hylle sine gamle helter, så vi tror det hele bikker i favør av den kreative australieren.

Innsiden ut

Beste animasjonsfilm

Vinner: Innsiden ut
Bør vinne: Innsiden ut

Pete Docters "Innsiden ut" ruver ganske alene i denne kategorien. Det er vanskelig å se for seg at noen kan snike seg inn og slå storfavoritten på målstreken, til tross for at Charlie Kaufmans nye film "Anomalisa" ser veldig interessant ut.

Sauls sønn (Saul fia)

Beste fremmedspråklige film

Vinner: Sauls sønn
Bør vinne: Sauls sønn

Det er liten tvil om at det ungarske dramaet "Sauls sønn" er den store favoritten i denne kategorien. Filmen har blåst filmkritkere verden over av banen, men sin unike fortellerstil og gripende historie. En liten utfordrer er det franske bidraget "Mustang", med det akutelle temaet barnebruder.

The Revenant

Beste foto

Vinner: The Revenant
Bør vinne: The Revenant

Det er stor sjanse for at den geniale meksikanske fotografen Emmanuel Lubezki henter hjem sin tredje Oscar på rad for sitt spektakulære arbeid i "The Revenant". Han vant for "Birdman" i fjor og året før der for "Gravity". Liten dark horse i form av ringreven Roger Deakins med cinematografien på "Sicario", som har blitt Oscar-nominert 13 ganger og enda ikke vunnet.

Ennio Morricone

Beste originalmusikkk

Vinner: Star Wars: The Force Awakens (John Williams) / The Hateful Eight (Ennio Morricone)
Bør vinne: Ennio Morricone

En meget sterk gjeng med kandidater i denne kategorien, men vi håper virkelig at det blir Morricones år i år. Den 87 år gamle italienske komponisten har 6 nominasjoner, men ingen pris, mens hans argeste konkurrent i årets race, brilliante John Williams, har 5 fortjente priser fra før.

Nå som vi har predikert årets vinner, er det på sin plass at vi også gir de håpefulle 7 gode tips til Oscar-takketalen!