Leonardo DiCaprio

DiCaprio fikk endelig sin Oscar

Leonardo DiCaprio kan endelig kalle seg Oscar-vinner etter at han vant prisen for beste mannlige hovedrolle for "The Revenant" i Los Angeles.

Dette er sjette gangen DiCaprio har vært nominert til en Oscar, men altså første gang han nådde helt opp - se takketalen og alle Oscar-vinnerne her.

Sist gang han hadde sjansen var for to år siden, da han var nominert to ganger for "The Wolf of Wall Street". I tillegg til en nominasjon i kategorien beste mannlige hovedrolle, var han den gangen også nominert som produsent for beste film.

Leonardo DiCaprio i The Revenant
Leonardo DiCaprio i The Revenant

Regissøren av "The Revenant", meksikanske Alejandro G. Inarritu, kunne igjen hente Oscar for beste regi. Han vant også i fjor for "Birdman".

Den aller gjeveste prisen, for beste film, gikk til "Spotlight" som handler om avisa Boston Globe's Pulitzer-prisvinnende gransking av seksuelle overgrep begått av katolske prester.

Morricone priset

Den 87 år gamle italienske komponisten Ennio Morricone fikk sin første filmakademipris for musikken til Quentin Tarantinos western "The Hateful Eight".

Sylvester Stallone måtte imidlertid gå tomhendt hjem. Hans nominasjon for beste mannlige birolle i "Creed" var hans første på nær 40 år. Prisen gikk i stedet til briten Mark Rylance for hans rolle i Steven Spielbergs "Bridge of Spies".

Alicia Vikander i Den danske piken
Alicia Vikander i Den danske piken

Den svenske skuespilleren Alicia Vikander sto for kveldens nordiske innslag da hun vant Oscar for beste kvinnelige birolle for sitt spill i "The Danish Girl". De andre nominerte var Jennifer Jason Leigh ("The Hateful Eight"), Rooney Mara ("Carol"), Rachel McAdams ("Spotlight") og Kate Winslet ("Steve Jobs").

Det eneste norske touchet i år var Aksel Hennie som har en mindre rolle i Ridley Scotts romfartsfilm "The Martian". Filmen vant ingen av de sju kategoriene den var nominert i, mens "Mad Max: Fury Road" ble kveldens prisgrossist. Den vant seks av de ti kategoriene den var nominert i.

Filmen som hadde flest nominasjoner var "The Revenant", med tolv. Den vant tre, for beste mannlige hovedrolle, beste regi og beste foto.

Oscar-kritikk

I Dolby Theatre i Hollywood, der den 88. Oscar-utdelingen fant sted søndag kveld lokal tid, ble det delt ut i alt 24 priser i løpet av showet, som ble ledet av komikeren og skuespilleren Chris Rock. Han fikk følge på scenen av blant andre Lady Gaga, Sam Smith, Charlize Theron, Ryan Gosling og Benicio Del Toro.

Årets utdeling er blitt kritisert for manglende etnisk mangfold blant de nominerte – for andre år på rad.

Dermed ble den afroamerikanske verten Chris Rocks opptreden og uttalelser fulgt med argusøyne og spisse ører av de rundt hundre millioner seerne som fulgte utdelingen. Rock skrev om hele åpningstalen sin som en følge av den fargeløse nominasjonen.