Anders Baasmo Christiansen i Welcome to Norway

Moro fra mottaket

Komedie om flyktninger på mottak i Norge? Visst går det an. "Welcome to Norway" er her.

UDI. Flyktninger. Et trist og nedlagt høyfjellshotell. Folk i krise. Kan dette bli morsomt?

Regissør Rune Denstad Langlo innrømmer at han ga seg selv litt av en utfordring. 50 statister med ulike nasjonaliteter hjalp ham i mål.

Jeg synes det er så mye alvor nå og ville skape et rom hvor vi kan få litt avspenning. For hva skjer egentlig når man slipper 50 mennesker ned på en for dem "fremmed planet", sier regissøren.

Det er karakteren Primus, spilt av Anders Baasmo Christiansen, vi følger tettest i filmen. Han spiller høyfjellshotell-eieren som drømmer om å bli rik på pengene han får for å starte asylmottak.

Jeg har alltid vært glad i mennesker som prøver så godt de kan, selv i helt håpløse situasjoner, sier regissøren om karakteren. Og selv om denne Primus har klare svakheter, så blir man faktisk ganske glad i ham utover i filmen.

Greia er at han egentlig er ganske så folkekjær når det kommer til stykke, selv om det kan virke som om han er rimelig fordomsfull i starten, ler regissøren.

Les også: Disse komediene blir å se på kino i 2016

Rune Denstad Langlo, her i forbindelse med lanseringen av Jag etter vind
Rune Denstad Langlo, her i forbindelse med lanseringen av Jag etter vind

Kaos og komedie

Ideen til "Welcome to Norway" fikk Denstad Langlo allerede i 2010 da han filmet en dokumentar på et flyktningmottak.

Der møtte jeg en gutt fra Libya, som til tross for en brutal bakgrunn var ukuelig optimist, sier regissøren. I filmen har han latt Olivier Mukuta spille optimisten. Mukuta kom på audition uten særlig erfaring fra film. Han er opprinnelig fra Kongo, men bodde flere år i en flyktningleir i Malawi før han kom til Norge som kvoteflyktning for ti år siden.

Det var litt kaos på settet, men mest morsomt. Vi hadde et felles mål, og det var å lage film. Det ga oss et samhold, sier Mukuta til NTB. Han likte den sosiale opplevelsen, og sier hele innspillingen var en opplevelse han aldri kommer til å glemme.

Regissøren sier at filmen ikke akkurat er blitt mindre aktuell siden han først fikk ideen i 2010.

Flyktningproblematikken har bare eskalert, vi snakker om en tragedie med gigantiske proporsjoner. Men jeg bestemte meg tidlig for at dette ikke skulle bli en politisk film. Du skal slippe å noen standpunkt eller løse verdensproblemer her, dette er snarere folkelig komedie, framholder regissøren.

Se oversikt over vårens norske kinofilmer her

Anders Baasmo Christiansen i Welcome to Norway
Anders Baasmo Christiansen i Welcome to Norway

Godt vennskap

Regissør Rune Denstad Langlo liker spesielt godt vennskapet som oppstår mellom karakterene til Baasmo Christiansen og Olivier Mukuta.

Begge karakterene lyver og er rimelig fanget i sine respektive kriser der oppe på mottaket. Og begge forsøker de å sno seg som best de kan i det som synes som håpløse situasjoner.

Anders Baasmo Christiansen kom rett fra rollen som kronprins Olav i "Kongens nei", til kaoset i det nedlagte høyfjellshotellet.

De 50 statistene i filmen er tidligere flyktninger, blant annet fra Syria. Det var 20 nasjoner, 14 språk og nesten 100 mennesker totalt til stede.

Nå håper Baasmo Christiansen filmen, som vant publikumspris i Göteborg nylig, skal få godt besøk.

Det er en rimelig enkel story, en film som er laget for å få folk i god stemning. Så berører vi kanskje noe alvorlig, men hovedsakelig er dette en historie som handler om at mennesker er mennesker uansett, og at alt går bedre når man samarbeider, slår han fast.

Les også: Norsk komedie vant publikumspris i Göteborg

"Welcome to Norway!" har kinopremiere fredag 4. mars. Les mer om filmen, se trailer og kjøp billetter her.