Michael Moore i Where to Invade Next

Moore "invaderer" Norge

Norge spiller en av hovedrollene i Michael Moores nye kinodokumentar. Resultatet er en "leksjon i menneskelighet", ifølge den omstridte Oscar-vinneren.

Premisset i "Where to Invade Next" er at regissør Michael Moore "plyndrer" Europa for samfunnsmessige ideer han savner hjemme i USA. Flere nøkkelscener utspiller seg i Norge, hvor han fokuserer på den forsonende linja i straffepolitikken generelt og "22. juli"-etterspillet spesielt.

– Etter massakren ble jeg svært grepet av hvordan ofrenes familier og Norge som sådan valgte å respondere. Det skilte seg veldig fra hvordan vi reagerte etter "11. september", sier Moore til NTB i New York.

– Vi ville bare dra ut og drepe, så mange som mulig. Vi mistet kontrollen. Det gjorde aldri Norge. Uansett hvor triste, oppskakede og sinte folk var, ble det en leksjon i menneskelighet som jeg ønsker å dele med mine amerikanske medborgere, fortsetter han.

Michael Moore i Where to Invade Next
Michael Moore i Where to Invade Next

Elsket og hatet

Moore forsyner seg også av skolekjøkkenet i Frankrike, universitetssystemet i Slovenia, arbeidslovverket i Italia og kvinnesaken på Island. Inspirasjonen til prosjektet hentet han fra sine egne interrailopplevelser i ungdommen.

– Jeg reiste rundt i Europa i to måneder og tenkte: "Hvorfor gjør vi ikke dette? Hvorfor gjør vi ikke det?" Det var fantastisk, forteller aktivist-dokumentaristen som vant Oscar med antivåpen-filmen "Bowling for Columbine" i 2003.

Michael Moore i Bowling for Columbine
Michael Moore i Bowling for Columbine

Siden – forsterket av en bombastisk og Bush-kritisk takketale – har han pådratt seg nesten like mange fiender som fans. Goodwillen i konservative kretser nådde frysepunktet med den konspirasjonsteori-tunge blockbuster-oppfølgeren "Fahrenheit 9/11" (2004).

– Høyrefløyen har skapt en fiktiv Michael Moore, erklærer han.

– Historiene gikk blant annet på at jeg satt på mengder av millioner dollar. Kompisene mine og jeg bestemte oss for å sette ut rykter om at jeg hadde enda flere, for å se hvor langt det ville gå. Da jeg skilte meg i 2014, var status at jeg angivelig eide ni feriehjem. Faktum er at jeg eier én leilighet her i New York og én i Michigan, legger Moore klukkende til.

Vann på mølla

Apropos er han stadig arg over den famøse vannforurensingsaffæren i fødebyen Flint. Selv om han ikke vil kommentere hvorvidt den danner grunnlaget for hans neste film, overrasker det knapt noen om så blir tilfelle.

– Det som skjedde, var at den republikanske guvernøren sverger til en politisk filosofi som innebærer å gi rike skattelette og fattige dårligere tjenester, tordner han med henvisning til sin skandaliserte sambygding Rick Snyder.

– Flint fikk beskjed om å koble ut rørene fra de store innsjøene og i stedet ta vannet sitt fra elva, sånn at 15 millioner dollar kunne kuttes. Det var en politisk avgjørelse basert på rase. Dette ble kun gjort fordi det er en "afroamerikansk" by, hadde aldri skjedd hvis den var "hvit". Det var en form for etnisk rensning, hevder Moore.

Støtter Sanders

Enn så lenge seiler "Invade" inn i innspurten til presidentvalgkampen. Moore har alliert seg med demokraten Bernie Sanders, som han mener er riktig mann til å implementere noe av det "europeiske" tankegodset. Forutsetningen er at sistnevnte fravrister partifellen Hillary Clinton nominasjonen.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få sjansen i min levetid til å stemme på en sosialist som president i De forente stater. Han kom fra intet, har tatt nasjonen med storm og skapt et uhyre tett race – mot den mest kjente kvinnen i amerikansk politikk de siste 30 år.

– Hva er USAs største samfunnsutfordringer foran valget?

– Den aller største er å få pengene ut av politikken, repliserer Moore overfor NTB.

– Vi må sørge for offentlig valgfinansiering og kortere kampanjeperioder. I øyeblikket kontrollerer landets rikeste hele prosessen – ikke bare valgene, men alt som skjer i forlengelsen av dem. Det må vi forandre.

"Where to Invade Next" har Norgespremiere 15. april - billetter finner du her.