Jake Gyllenhaal i Nightcrawler

Anbefalte thrillere

På jakt etter en spennende film? Her får du 35 tips!

I thrillersjangeren er spenning nøkkelingrediensen, og publikums sinnssteminig og følelser manipuleres for å gi alt fra angst til høy puls, oppgløddhet, usikkerhet, overraskelse og pumpende adrenalin. Plottet drives gjerne fremover av en skurk eller slemming, som lager ulike hindere som helten vår må overkomme. Og vi blir ikke lei av å se thrillere med det første!

Dette er våre 35 anbefalinger:

Inception

Inception (2010)

Regi: Christopher Nolan

Med: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Tom Hardy og Michael Caine.

Kriminaliteten har entret underbevisstheten, og verdifulle hemmeligheter kan stjeles fra intetanende sovende. Den beste tyven av dem alle er Dom Cobb (Leonardo DiCaprio). Han ønsker seg et normalt liv etter flere år på kanten av loven, og går med på å gjøre et siste brekk, det så og si umulige: "Inception".

Jake Gyllenhaal i Nightcrawler

Nightcrawler (2014)

Regi: Dan Gilroy

Med: Jake Gyllenhaal, Rene Russo og Bill Paxton.

Lou Bloom er desperat etter å jobbe, og når han kommer over et ulykkessted blir han fascinert av krimjournalistikk. På egenhånd begynner han å lytte til politiradioen for å filme bilulykker, branner og mord, for så å selge innslagene til TV. Jagende rundt i LA på natten begynner de etiske linjene snart å viskes ut, for hvor går egentlig grensa for hva han kan påvirke? Gyllenhall er perfekt i rollen som den oppjagede, lettere psykotiske Lou!

Jodie Foster som Clarice Starling i Nattsvermeren

Nattsvermeren (1991)

Regi: Jonathan Demme

Med: Anthony Hopkins, Scott Glenn og Jodie Foster.

En psykotisk massemorder ved navn Buffalo Bill leker med både politiet og sine offer. Desperat etter å løse saken setter FBI-agenten Jack Crawford den unge Clarice (Jodie Foster) i kontakt med den innsatte Dr. Hannibal Lecter i søken etter svar.

Liker du "Nattsvermeren" kan vi også anbefale de to andre filmene i Hannibal-trilogien, "Hannibal" og "Red Dragon".

Jake Gyllenhaal i Prisoners

Prisoners (2013)

Regi: Denis Villeneuve

Med: Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Paul Dano og Viola Davis.

Når to seks år gamle jenter forsvinner sporløst står foreldrene overfor sitt verste mareritt. Politibetjent Loki (Jake Gyllenhaal) settes på saken, men ettersom timene går slår panikken inn og fedrene tar saken i egne hender.

Noomi Rapace som Lisbeth Salander i Menn som hater kvinner

Menn som hater kvinner (2009)

Regi: Niels Arden Oplev

Med: Michael Nyqvist, Noomi Rapace og Lena Endre.

Den gravende journalisten Mikael Blomkvist slår seg sammen med enstøing og hacker Lisbeth Salander for å løse et oppdrag for tidligere industritopp Henrik Vanger. En blodig familiehistorie kommer til overflaten, og med ett er både Blomkvist og Salander selv i fare.

Er du tilhenger av Stieg Larssons bøker kan vi anbefale de to neste filmene i trilogien også, "Jenta som lekte med ilden" og "Luftslottet som sprengtes".

Leon

Leon (1994)

Regi: Luc Besson

Med: Natalie Portman, Gary Oldman og Jean Reno.

Leon (Jean Reno) er mafiaens mest effektive mordvåpen. Få personer kjenner til hans eksistens, og han lever svært tilbaketrukket. Etter en mislykket narkotikahandel myrdes langeren og hans familie, men 12 år gamle Mathilda (Natalie Portman) overlever og tas hånd om av Leon.

"Leon" var gjennombruddet til Natalie Portman, og er en av Bessons absolutt beste filmer.

Carrie-Anne Moss og Guy Pearce i Memento

Memento (2001)

Regi: Christopher Nolan

Med: Guy Pearce og Carrie-Ann Moss.

Leonard Shelby fremstår som en vellykket forretningsmann, men hans eneste oppgave i livet er i realiteten å ta hevn på mannen som myrdet hans kone. Problemet er bare at han lider av hukommelsestap og dermed må dokumentere alt han gjør gjennom bilder, notater, tatoveringer og ritualer. Kan han memorere alt? Hvis ikke - hvem er han egentlig? Og kan han i det hele tatt få tatt hevn?

Tom Hanks i Captain Phillips
Tom Hanks i Captain Phillips

Captain Phillips (2013)

Regi: Paul Greengrass

Med: Tom Hanks, Catherine Keener og Barkhad Abdi.

Lasteskipet MV Maersk Alabama er på et rutineoppdrag da det blir forsøkt kapret av pirater utenfor kysten av Somalia. Med kun et nødnummer for hånden må Richard Phillips handle raskt og smart for å redde sitt eget og de rutinerte sjømennenes liv. Filmen er basert på virkelige hendelser som fant sted i 2009 og kapteinens egen bok om hendelsene, A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea.

James Stewart og Kim Novak i Vertigo

Vertigo (1958)

Regi: Alfred Hitchcock

Med: James Stewart og Kim Novak.

Scottie Fergusson legger etterforskerkarrieren på hylla når en kollega omkommer og høydeskrekken hans tar overhånd. En gammel venn tar raskt kontakt angående et privat oppdrag: Scottie skal følge med på hva vennens kone Madeleine gjør. Han følger henne rundt i San Francisco og befinner seg snart i et avansert komplott.

Morgan Freeman og Brad Pitt i Seven

Seven (1994)

Regi: David Fincher

Med: Brad Pitt, Morgan Freeman og Gwyneth Paltrow.

Veteranen William Somerset (Morgan Freeman) skal bare lære opp etterfølgeren (Brad Pitt) før han kan trekke seg tilbake. I et siste oppdrag tar de opp jakten på en serimorder som trekker dem inn i en forvridd verden. Morderen har en plan om å finne forlatelse for samfunnets synder, og for hver av de 7 dødssyndene finnes det en tilhørende måte å dø på.

Sean Penn i Mystic River

Mystic River (2003)

Regi: Clint Eastwood

Med: Sean Penn, Kevin Bacon, Tim Robbins og Laurence Fishburne.

Et mord maner frem minner fra fortiden for tre barndomsvenner som har sklidd fra hverandre. Det viser seg at deres felles historie har en tydelig sammenheng med drapet, og med det er en ny tragedie på vei.

Ben Affleck og Bryan Cranston i Operasjon Argo

Operasjon Argo (2012)

Regi: Ben Affleck

Med: Ben Affleck, Bryan Cranston, Taylor Schilling og John Goodman.

I 1979 stormer militante grupper den amerikanske ambassaden i Iran og tar 52 gissler. 6 av dem klarer å komme seg unna og søker tilflukt hos den kanadiske ambassadøren. Det er bare et spørsmål om tid før de blir funnet og drept, og CIA-ekspert Tony Mendez kommer derfor opp med en risikabel plan en film verdig for å få dem trygt hjem.

Leonardo DiCaprio og Mark Ruffalo i Shutter Island

Shutter Island (2010)

Regi: Martin Scorsese

Med: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley og Max von Sydow.

Den kalde krigen er på sitt kaldeste da U.S Marshal Teddy Daniels og partneren sendes til Shutter Island for å etterforske en forsvinningssak. Øya huser et sykehus for sinnsyke kriminelle, og det blir raskt klart at alt ikke er som det burde. Fra et lukket rom har nemlig en briljant morderske forsvunnet i løse luften.

Gary Oldman i Muldvarpen

Muldvarpen (2011)

Regi: Tomas Alfredson

Med: Gary Oldman, Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Tom Hardy og John Hurt.

Etter at en britisk agent blir utsatt for et attentat under et mislykket oppdrag i utlandet blir toppagent George Smiley sammen med sin sjef sparket fra jobben i den britiske etterretningstjenesten. Men når det oppstår mistanker om at en spion på høyeste nivå har innfiltrert organisasjonen, ber regjeringen Smiley om å ta jobben med å finne og identifisere den skyldige, alt under strengt hemmelige rammer.

Filmen er basert på John le Carrés bok Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Boka danner også grunnlaget for TV-serien fra 1979 ved samme navn.

Matt Damon i Hvem var Jason Bourne?

Hvem var Jason Bourne? (2002)

Regi: Doug Liman

Med: Matt Damon, Chris Cooper, Julia Stiles og Clive Owen.

En stormfull natt på sjøen blir en livløs kropp oppdaget flytende i vannet og plukket opp. Mannen har mistet hukommelsen, men innehar en rekke uvanlige talenter innen kampsport, selvforsvar og språk som vitner om en farlig fortid. Hvem er han? De eneste hintene man finner er et kulehull i ryggen og et kontonummer som er operert inn i hofta.

Liker du denne kan du følge opp med "Gåten Jason Bourne", "Jason Bournes ultimatum" og "The Bourne Legacy", og glede deg til 2016 når "The Bourne Betrayal" kommer på kino.

John (Kristoffer Joner)og Kim (Julia Schacht) i Naboer

Naboer (2005)

Regi: Pål Sletaune

Med: Kristoffer Joner, Cecilie Mosli, Julia Schacht og Michael Nyqvist.

John (Kristoffer Joner) er blitt forlatt av samboeren. Ensom lar han seg forføre av de to nye naboene Anne og Kim som trekker ham inn i en mystisk og skremmende verden hvor det etter hvert blir umulig å skille sannhet fra løgn.

Rear Window

Rear Window (1998)

Regi: Jeff Bleckner

Med: Christopher Reeve, Daryl Hannah og Robert Forster.

Jason Kemp er blitt lam fra halsen og ned etter en bilulykke. Han tilbringer dagene i rullestolen stirrende ut av vinduet. Naboenes liv fenger ham, men en dag blir han vitne til et mord. Ingen tror på ham, i hvert fall ikke når den drepte dama dukker opp igjen i live. Kemp er likevel sikker på at noe er galt, for dama ligner ikke på den forrige.

Filmen er en gjeninnspilling av filmen ved samme tittel fra 1954.

The Usual Suspects (De mistenkte)

The Usual Suspects (1995)

Regi: Bryan Singer

Med: Kevin Spacey, Benicio Del Toro, Stephen Baldwin og Gabriel Byrne.

Etter et anonymt tips arresterer politiet fem kjente kriminelle, mistenkt for ranet av en pengetransport. Det blir starten på en voldsspiral med 27 lik, 91 millioner savnede dollar, fem savnede og kun to overlevende.

Leonardo DiCaprio i Blood Diamond

Blood Diamond (2006)

Regi: Edward Zwick

Med: Leonardo DiCapri, Djimon Hounsou og Jennifer Connelly.

I krigsherjede Sierra Leone skal livene til flere involverte endres når de alle starter jakten på en unik diamant. Mens han sitter fengslet får Danny Archer høre om diamanten. Han legger raskt planer om å sikre seg den for å komme seg ut av den voldelige sirkelen han har havnet i. Sammen med journalisten Maddy Bowen og fiskeren Solomon Vandy starter han jakten i et området der våpen og vold er eneste form for kommunikasjon.

Sharon Stone i Basic Instinct

Basic Instinct (1992)

Regi: Paul Verhoeven

Med: Michal Douglas og Sharon Stone.

Nick Curran etterforsker mordet på en tidligere rockestjerne som blir funnet drept på bestialsk vis. Samtidig som han graver i saken blir han involvert i en dødelig affære med tre kvinner, hvor hver av dem har et uventet motiv for mordet.

Filmen fikk en oppfølger i 2006, "Basic Instinct 2".

Johan 'JW' Westerlund (Joel Kinnaman) i Cash (Snabba Cash)

Cash (2010)

Regi: Daniél Espinosa

Med: Joel Kinnaman, Dragomir Mrsic og Dejan Cukic.

JW er en fattig student, men lever som en konge på lånte penger på Stureplan. Når han forelsker seg i Sophie og vil imponere lokkes han inn i en skitten verden av organisert kriminalitet .

Filmen er basert på Jens Lapidus' bestselger, og fikk to oppfølgere, "Snabba Cash II" og "Snabba Cash - Livet deluxe".

Matt Damon og Leonardo DiCaprio i The Departed

The Departed (2006)

Regi: Martin Scorsese

Med: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Alec baldwin og Mark Wahlberg.

Én er håndlanger for Bostons mektigste mafiaboss. Den andre er sendt ut av delstatspolitiet for å ta knekken på mafiabossen. De kjenner hverandre ikke, men bærer på den samme hemmeligheten: de er muldvarper og tystere på hver sin side, og står i fare for å bli avslørt.

Russell Crowe og Guy Pearce i L.A. Confidential

L.A. Confidential (1997)

Regi: Curtis Hanson

Med: Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, Kim Basinger og Danny DeVito.

På 50-tallet preges Los Angeles av evig solskinn, lettjente penger og luksus. Midt i paradiset står politimannen Jack Vincennes som på si jobber som rådgiver for en TV-serie om politiet i L.A. Med nyervervet kjendisstatus fremstår han som et speilbilde av byen, men møter virkeligheten når han vikles inn i et drapsmysterium.

Synnøve Macody Lund i Hodejegerne

Hodejegerne (2011)

Regi: Morten Tyldum

Med: Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau og Synnøve Macody Lund.

Hodejegeren Roger Brown (Aksel Hennie) har tilsynelatende alt, men for å holdet hodet over vann stjeler han kunst. Claes Greve er den perfekte kandidaten til Rogers nye rekrutteringsoppdrag på alle måter. Ikke bare er han tidligere elitesoldat og toppleder i elektronikkbransjen, han er også i besittelse av et svært verdifullt maleri. Roger ser dermed sitt snitt til å bli kvitt sine økonomiske problemer en gang for alle, og planlegger sitt siste og hittil største kupp.

Robert De Niro i Cape Fear

Cape Fear (1991)

Regi: Martin Scorsese

Med: Juliette Lewis, Nick Nolte, Robert De Niro og Jessica Lange.

Ekteparet Sam og Leighs forhold har lenge vært skakkjørt. Forholdet får imidlertid en ekstra bekymringer når en tidligere klient av Sam dukker opp. Klienten har sonet 14 år etter en rettssak der Sam var hans forsvarer, og nå vil han ta hevn.

Christian Bale i The Machinist

The Machinist (2004)

Regi: Brad Anderson

Med: Christian Bale og Jennifer Jason Leigh.

Trevor Reznik har mistet evnen til å sove, og det dreier seg ikke om vanlige søvnproblemer, han har ikke sovet på et helt år. Det går ut over arbeidsevnen hans, og etter en ulykke på jobben er Trevor overbevist om at kollegaene forsøker å rydde ham av veien. Men uten søvn fungerer ikke hodet som det skal, og det blir uklart hvem som er hvem, og hva som egentlig har skjedd.

Tom Hanks i Road to Perdition

Road to Perdition (2001)

Regi: Sam Mendes

Med: Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law, Daniel Craig og Stanley Tucci.

Michael Sullivan er leiemorder for en irsk-amerikansk bande på 30-tallet. Når kona og den ene sønnen blir drept tvinges han og den gjenlevende sønnen til å flykte. Underveis legger han en plan om å hevne seg på mannen som tok livet av familien.

Al Pacino og Hilary Swank i Insomnia

Insomnia (2002)

Regi: Christopher Nolan

Med: Al Pacino, Robin Williams og Hilary Swank.

Den erfarne etterforskeren Will Dormer (Al pacino) sendes til Alaska sammen med partneren for å etterforske mordet på en 17 år gammel jente. De tar opp jakten på den hovedmistenkte, men under et sammenstøt blir Dormers partner skutt og drept. Full av skyldfølelse vikles han inn i en katt-og-mus lek med morderen.

Filmen er en gjeninnspilling av den norske thrilleren ved samme navn fra 1997.

Ben Affleck og Jeremy Renner fra The Town

The Town (2010)

Regi: Ben Affleck

Med: Ben Affleck, Jon Hamm, Blake Lively, Jeremy Renner og Rebecca Hall.

Det skjer over 300 bankran i Boston hvert år. Og de fleste ranerne bor i det 2,5 kvadratkilometer store nabolaget Charlestown. En av dem er Doug MacRay (Ben Affleck), men han er annerledes enn sine "kolleger". Doug hadde nemlig sjansen til å gjøre suksess, til å unngå å traske i de kriminelle fotsporene til faren sin. Isteden er han blitt lederen for en gjeng brutale bankranere, som setter sin ære i å ta det de skal ha og forsvinne uten spor.

Jakten på Rød Oktober

Jakten på Rød Oktober (1990)

Regi: John McTiernan

Med: Sean Connery, Alec Baldwin, Scott Glenn og Stellan Skarsgård.

En russisk ubåtkaptein ignorerer ordre og setter plutselig kurs mot USA. Planen hans er å gi den avanserte atomubåten til USA slik at partene stiller likt, og dermed kan avblåse krigen. Russerne forsøker å stoppe ham med absolutt alle tilgjengelige midler, mens USA nervøst venter på ubåten de tror er starten på krigen. Den eneste som fullt ut forstår situasjonen og kan forhindre en katastrofe er en krigshistoriker i CIA.

Robert De Niro og Val Kilmer i Heat

Heat (1995)

Regi: Michael Mann

Med: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer og Jon Voight.

Den hardkokte kriminelle Neil McCauley og gjengen hans kaprer en pengetransport og dreper vaktene. Politimannen Vincent Hanna blir satt på saken, men den kriminelle gjengen er ikke enkel å spore opp.

Kevin Bacon i Death Sentence

Misery (1990)

Regi: Rob Reiner

Med: Kathy Bates, James Caan og Richard Farnsworth.

Den populære forfatteren Paul Sheldon skriver bøker om heltinnen Misery. Når han en dag er uheldig og kjører av veien kommer Annie til unnsetning: en tidligere sykepleier som tilfeldigvis også er han største fan. Hun tar Sheldon med seg hjem for å pleie han, men nekter å gi slipp på han når han er på bedringens vei. For å holde ham sengeliggende tar hun i bruk både slegge og kniv, alt mens hun dikterer fortsettelsen på boken hans.

Robert De Niro i Taxi Driver

Death Sentence (2007)

Regi: James Wan

Med: Kevin Bacon, Garret Hedlund og Kelly Preston.

Nick Hume er en helt vanlig fyr med kone, barn og stabil jobb. Han er rett og slett helt gjennomsnittlig. En kveld snus livet på hodet når han og sønnen blir vitne til et ran, og sønnen ender opp myrdet. Når gjerningsmannen blir tatt, men senere satt fri tar Nick saken i egne hender, drevet av hat og hevnlyst.

Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares i Kvinnen i Buret

Taxi Driver (1976)

Regi: Martin Scorsese

Med: Robert De Niro og Jodie Foster.

Den søvnløse og paranoide krigsveteranen Travis Bickle spiser flere piller enn hva godt er, og tilbringer nettene i taxien sin i New Yorks gater. Når han treffer Betsy, som jobber med den politiske kampanjen til en senator, legger han seg i hardtrening, og blir sykelig opptatt av å rydde opp i all slags snusk for å gjøre verden til et bedre sted.

Kvinnen i buret (2014)

Regi: Mikkel Nørgaard

Med: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares og Sonja Richter.

Kriminalbetjenten Carl Mørck blir etter en tragisk hendelse som tok livet av to kollegaer satt til å lede en ny avdeling ved navn Q. Avdeligen består kun av ham og assistenten Assad, og de skal sortere gamle saker. Når de kommer over mysteriet rundt politikeren Merete som fem år tidligere forsvant sporløst fra en ferge gjenåpner de saken.