Margo Robbie og Alexander Skarsgård i The Legend of Tarzan

Retrosommer på kinoene

"Tarzan", "Ghostbusters", "Independence Day: Resurgence", "SVK" og "Den lille prinsen": Det er duket for klassikere i nye tapninger på kinoduken denne sommeren.

Filmene blir bare større og dyrere på sommeren, og de skal helst være brede nok til å treffe globalt, melder Variety. For sommeren er blitt kinotid også i Norge, og i år er det mange klassiske helter og kjente fortellinger som gjenoppstår. Superheltene må rett og slett finne seg i å stå i bakgrunnen når blant andre "Robinson Crusoe" – denne gangen i animert drakt – får premiere 3. juni.

Samme dato, 3. juni, kommer også "Teenage Mutant Ninja Turtles: Out Of The Shadows" hoppende. Det er klart for en oppfølger til nylanseringen som ble sjøsatt i 2014.

Les også: Skrekksommeren 2016

Teenage Mutant Ninja Turtles 2
Teenage Mutant Ninja Turtles 2

– Vi ser at Hollywood ikke tar store sjanser når de lager såkalte blockbustere. Da kjører de på med gjenkjennelige og sikre kort, sier Tore Helseth, filmviter ved Høgskolen i Lillehammer.

– Jeg gleder meg til filmatiseringen av Antoine de Saint-Exupérys barneboksklassiker "Den lille prinsen". Alt det andre er jo "litt mer av det samme", men prinsen skiller seg ut. Det blir spennende å se hvordan de har løst dette å lage film av en så liten, men svært vakker bokperle, sier han videre til NTB om filmen som nettopp fikk premiere på norske kinoer.

Les også: Hollywood spiller høyt

Independence Day: Resurgence
Independence Day: Resurgence

Vil ha hevn

I juli kulminerer retrobølgen. Roland Emmerichs sci fi-film "Independence day" satte inntjeningsrekord da den gikk inn for kinolanding i 1996. Og nå, til 20-årsjubileet, vender de mannevonde utenomjordiske tilbake – og vil ha hevn. 1. juli lander romskipene igjen.

22. juli kommer en annen het kandidat til kinotoppen: 80-tallssuksessen "Ghostbusters", med Paul Feig bak regiroret. Melissa McCarthy og Kristen Wiig leder an når denne oppdaterte spøkelsesjakten kjører i gang.

Heller ikke august er spart for nostalgi og klassikere. Steven Spielbergs Roald Dahl-filmatisering står da for tur når "SVK" kommer trampende inn på kinoduken 8. august.

8. august er også datoen for å revitalisere en annen kjenning: Det er svenske Alexander Skarsgård som svinger seg i lianene denne gangen som jungelens konge, når Edgar Rice Burroughs litterære figur igjen gjenoppstår i filmdrakt under tittelen "The Legend of Tarzan".

Les også: Sommerens storfilmer 2016

Ruby Barnhill i SVK- Store Vennlige Kjempe

Tid for familien

At mange tenker på sommeren som familietid er også synlig på kinoprogrammet.

– At det ofte er mange familie– og barnefilmer å velge i på sommeren, er en tydelig trend. Mange har tid til å være sammen med storfamilien om sommeren, og mange filmskapere og produsenter har nok dette i tankene, sier Helseth.

Filmer som "Istid: På kollisjonskurs" (15. juli), "Oppdrag Dory" (26. august) og "Kjæledyrenes hemmelige liv" (24. juni) vil nok alle prøve å klore seg inn på kinotoppen.

Les også: Kinosommeren for de minste

Suicide Squad
Suicide Squad

Helt befridd for superhelter er vi heller ikke. "Suicide Squad" (5. august), om en gruppe superskurker som tvinges til å jobbe i det godes tjeneste, er også på vei.

Vi spår også at superspionen Jason Bourne kan bli en av sommerens store kinohiter, når han melder sin ankomst 29. juli.

Årets norske sommerfilm er Vibeke Idsøes "Løvekvinnen". Det episke dramaet, som er en filmatisering av Erik Fosnes Hansens roman med samme tittel, får premiere 26. august.