Emilia Clarke og Sam Claflin i Et helt halvt år

- Håper dere har med kleenex!

Vår opplevelse av filmen "Et helt halvt år".

Jeg er ofte på pressevisninger for kommende filmer, men det er lenge siden jeg har opplevd like store forventninger fra publikum som med denne filmen. Jojo Moyes' "Et helt halvt år" skal opp på lerretet, og bokormer og kinogjengere fra alle kriker og kroker venter spent på å se om filmadapsjonen kan leve opp leseropplevelsen. Tross alt, det er ikke hver bok-til-film som blir et vellykket prosjekt.

- Håper dere har med kleenex! sier pressesjefen fra SF Studios før lyset senker seg. Jeg blir sjeldent rørt. Jeg trenger ikke lommetørkler. tenker jeg.

Jeg tok feil.

Emilia Clarke og Sam Claflin i "Et helt halvt år".
Emilia Clarke og Sam Claflin i "Et helt halvt år".

En time og femti minutter senere sitter jeg, som mange av de andre, i kinosetet med blanke øyne. Emilia Clarkes "Lou", en karakter hun spiller så uendelig godt, ligger oppløst i tårer og stirrer inn i øynene til Will, en karakter Sam Claflin (i mangel på et godt norsk ord) "nailer".

De to har med seg flere dyktige, britiske skuespillere på laget. Charles Dance, Clarkes kollega fra Game of Thrones, er med. I tillegg får vi oppleve en voksen Matthew Lewis fra Harry Potter og ikke minst Joanna Lumley fra Absolutely Fabulous. Men det er selvsagt forholdet mellom Lou og Will det hele dreier seg om.

Mattew Lewis aka. Neville Longbottom fra Harry Potter er også med i filmen.
Mattew Lewis aka. Neville Longbottom fra Harry Potter er også med i filmen.

Vi har akkurat fulgt dem gjennom opp- og nedturer, glede og sorg - et uventet vennskap som utviklet seg til så langt mer. Kjemien mellom Clarke og Claflin er så enestående god at jeg ikke vil at filmen skal ta slutt. Ikke helt ennå.

Selv undertegnede som har en fryseboks i stedet for et hjerte begynner å håpe på å møte en Lou. Eller en Will. Det spiller ingen rolle hvem av dem - jeg liker begge to like godt. Og jeg føler både gleden og sorgen deres langt inn i hjerteroten. Det hadde jeg ikke trodd denne filmen ville gjøre med meg.

Ekte kjærlighet kjenner ingen grenser.
Ekte kjærlighet kjenner ingen grenser.

"Et helt halvt år" gjør akkurat det den lover. I det ene øyeblikket sitter du og ler. I det neste angrer du på at du glemte kleenex'en. Det er Jojo Moyes selv som har skrevet manuset, så nærheten til boken er det ingenting å si noe på. Filmen er kanskje litt klisjéfylt, men pytt, det har jeg ikke tenkt til å bry meg så særlig om. Er du fan fra før, vil du nok elske dette. Om du derimot er kjæresten som blir dratt med på slep, vil du kanskje hate det.

Eller, kanskje ditt kalde hjerte vil åpne seg til ekte kjærlighet.