Twister - promobilde

Topp 15: Katastrofefilmer

Hva hadde vel filmens verden vært uten noen skikkelige katastrofefilmer?

Vi blir ikke lei av å se katastrofefilmer! Dette mener vi er de beste filmene sjangeren har å by på:

Dantes Peak - stillbilde

Dante's Peak (1997)

I den lille byen Dantes Peak på nordvestkysten av USA bor det ca. 8000 mennesker. Byen har nettopp blitt kåret som den nest beste byen i hele USA. I kjølvannet av dette ønsker en kapitalsterk forretningsmann å etablere en bedrift i Dantes Peak. Alt later til å være perfekt i denne byen. Til en utdødd vulkan våkner til live igjen.

Naomi Watts og Tom Holland i The Impossible

The Impossible (2012)

2. juledag 2004 inntraff en av de største naturkatastrofene verden noensinne har sett. En kjempebølge skylte over Indonesia samt store deler av Thailand, Sri Lanka, India og Østkysten av Afrika og etterlot seg en kvart million døde.

I 2012 kom filmen hvor Ewan McGregor og Naomi Watts spiller hovedrollene, og hvor norske Gitte Witt har en birolle. "The Impossible" er fortellingen om den uforglemmelige hendelsen som splittet tusener av familier.

Charlotte Gainsbourg og Kiefer Sutherland i Melancholia

Melancholia (2011)

Denne Lars von Trier-regisserte dramafilmen greier på briljant vis å forberede publikum på den forestående katastrofen, planeten Melancholias kollisjonskurs med jorden.

Dette er en film hvor frykt og likegyldighet kolliderer, hver følelse representert av henholdsvis Charlotte Gainsbourg og Kirsten Dunst. Det er både personlige og globale katastrofer, samt en sluttscene som vil hjemsøke deg i lang tid etterpå.

Cloverfield - stillbilde

Cloverfield (2008)

Ingen lister over katastrofefilmer er komplett uten en hvor New York City blir smadret til småbiter. Regissør Matt Reeves kommer til unnsetning med "Cloverfield," fortellingen om et destruktivt monster sett fra perspektivet til noen få innbyggere. Den Frihetsstatuen får gjennomgå ofte, altså.

Fra Roland Emmerich's 2012

2012 (2009)

Denne filmen fyrte opp under den gamle Maya-myten om at jorden skulle ta slutt den 21. desember 2012 kl 11:11 GMT. Det skjedde ikke, selv om noen sikkert fulgte litt mer på klokken den dagen enn andre.

Roland Emmerich står bak regien av denne filmen hvor jordkloden trykker på reset-knappen og ødelegger omtrent alt som er.

Twister - promobilde

Twister (1996)

CGI'ens store mor! Den første katastrofefilmen som tok i bruk digitale, datagenererte effekter og dermed gjorde kinobesøket verdt pengene, bare der.

Digre tornadoer som slenger kuer milevis og gjør fjøs til flis er hovedelementet i denne historien, hvor Helen Hunt og Bill Paxton hadde hovedrollene som tornadoforskerne Jo og Bill Harding.

Independence Day 1996

Independence Day (1996)

Denne filmen passer aller muligens mest inn under science fiction-sjangeren, men flyktende folkemengder, en heroisk president ( Bill Pullman) og global frykt gir den allikevel innpass blant reinspikkede katastrofefilmer.

The Day After Tomorrow - Stillbilde

The Day After Tomorrow (2004)

Diger flodbølge som skyller inn over land, etterfulgt av sprengende kulde. Dette er kalde greier! Roland Emmerich legger listen høyt med The Day After Tomorrow og serverer oljetankere og ulver i Manhattans vanligvis så hektiske gater. Sånn går det når man ikke bryr seg om klimaforandringer.

Bill Paxton, Tom Hanks og Kevin Bacon i Apollo 13

Apollo 13 (1995)

Ron Howard gjorde rakettoppskytingen fra 1970 med store tekniske problemer om til en detaljert og realistisk fortelling om en katastrofe fra virkeligheten. Dette er nervepirrende, ikke minst fordi det faktisk skjedde.

Gene Hackman i The Poseidon Adventure

The Poseidon Adventure (1972)

Luksusskip fanget i en tsunami forårsaket av et jordskjelv under havet er ingen ønskesituasjon - for andre enn manusforfattere og katastrofefilm-tilhengere.

Gene Hackman sammen med et knippe andre passasjerer som kjemper for livet, er utgangspunktet for denne roman-baserte filmen fra '72. Klassisk og ondskapsfull underholdning på sitt beste.

Armageddon - Stillbilde

Armageddon (1998)

Spektakulært, overdådig, über-amerikansk - og ganske tåpelig, men akk så underholdende!

Michael Bays asteroidedrama fenget millioner av kinogjengere og har muligens vært startskuddet for en rekke andre filmer hvor ødelagte byer og svaiende amerikanske flagg har hatt en sentral plassering. 'Murica!

Dustin Hoffman i Outbreak

Outbreak (1995)

Luftbårne virus er ingen spøk. I denne filmen er det ikke svin som er utgangspunktet for den stygge pandemien, men synderen her er en ape.

Den skaper rammen for den tidsaktuelle "Outbreak" i Wolfgang Petersens regi, hvor Dustin Hoffman har hovedrollen.

Stillbilde fra Kinasyndromet

Kina-syndromet (1979)

Fem ganger Oscar-nominerte James Bridges' film fra 1979 hadde premiere bare noen dager før Harrisburg-ulykken i Pennsylvania.

Meget betimelig i forhold til filmens manus, hvor et atomkraftverk med store problemer er hovedessensen. Rollefigurene til Jane Fonda, Jack Lemmon og Michael Douglas inngår i en neglebitende og intens historie spekket med den tidens spektakulære effekter.

Inferno i flammer

Inferno i flammer (1974)

Under innvielsen av verdens høyeste skyskraper, tar det fyr i 81. etasje. Og mens byens mest prominente kjendiser er samlet til åpningsfest i toppetasjen, kryper brannen seg stadig nærmere dem.

Med Steve McQueen, Paul Newman, Faye Dunaway og Fred Astair samlet i en historie om en moderne skyskraper i brann, ispedd en god dose motbydelige dødsfall og storslått pyroteknikk, gir filmen andreplassering på listen.

Titanic - stillbilde

Titanic (1997)

Hvem husker vel ikke den rørende kjærlighetshistorien som gjorde Leonardo DiCaprio og Kate Winslet til store stjerner. Men kjærligheten deres ble til en trist katastrofe. Dett store skipet kom aldri frem til New York og drøssevis av uskyldige passasjerer måtte bøte med livet. Men det ble milliarder i inntekter og hele 11 Oscar.

Titanic er den beste katastrofefilmen. Enig?