Tuva Novotny i Kongens nei

Kongens nei norsk Oscar-kandidat

Filmen "Kongens nei" er norsk kandidat i kampen om å bli beste ikke-engelskspråklige film under Oscar-utdelingen.

"Kongens nei" er en film med solide og visjonære filmatiske kvaliteter i alle ledd, og et sjeldent velbegrunnet og treffende valg av skuespillere i alle nøkkelroller bidrar sterkt til fortellingens grunnleggende gjennomslagskraft, sier Oscar-komiteens leder Sindre Guldvog under pressekonferansen torsdag formiddag.

Filmen forteller om en dramatisk hendelse knyttet til oss som nasjon, men som tematiserer historien som berørte store deler av verden. Med sin engasjerende tematikk og sterke filmatiske kvaliteter har jeg stor tro på "Kongens nei" som vår kandidat i Oscar-løpet, la Guldvog til.

Les også: Dette blir høstens høydepunkter på kino

Regissør Erik Poppe
Regissør Erik Poppe

Den norske Oscar-kandidaten ble offentliggjort torsdag formiddag etter at en egen komité har vurdert tre kandidater: "Kongens nei" i regi av Erik Poppe, "Pyromanen" i regi av Erik Skjoldbjærg og Rune Denstad Langlos film "Welcome to Norway".

Veien til den endelige lista på fem filmer som til slutt skal konkurrere om den gjeve prisen, er lang. Det skal gås flere runder før de fem finalistene offentliggjøres 24. januar neste år. Selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 26. februar.

I fjor var "Bølgen" norsk kandidat blant 81 nominerte filmer i klassen beste ikke-engelskspråklige film. Men den norske katastrofefilmen gikk ikke videre fra første runde.