Simon Hobbel Rosendahl i Gilberts grusomme hevn

Frir til barn med grusom hevn

En gutt som planlegger en både grusom og fantasifull hevn på sin ufølsomme tante gjør seg gjeldende på norske kinoer.

Filmen "Gilberts grusomme hevn" lander på kinolerretet fredag, og bygger på den Brageprisvinnende boka "Eggg" av Stein Erik Lunde.

Regissør Hanne Larsen lot seg sjarmere av historien om gutten med eggallergi, og har skrevet manuset til filmen sammen med Kathrine Valen Zeiner. Resultatet er en familiefilm i underholdnings-segmentet med mørke undertoner. Det er litt Roald Dahl og en dæsj “Hjemme alene", men en handling som er satt i et realistisk univers barna kan kjenne seg igjen i.

Se traileren her

Gisken Armand og Simon Hobbel Rosendahl i Gilberts grusomme hevn
Gisken Armand og Simon Hobbel Rosendahl i Gilberts grusomme hevn

Larsen innrømmer at hun også hadde Kathy Bates' innsats i Steven King-filmatiseringen "Misery" som inspirasjonskilde da hun lette etter en skuespiller som kunne spille tante Doris.

– Da Gisken Armand prøvespilte var det ikke tvil! Det er noe med timingen hennes, og det at hun kan være både sårbar og beintøff på en gang, sier Larsen til NTB.

Selvopplevd

I "Gilberts grusomme hevn" møter vi en 11 år gammel gutt som lider av ekstrem eggallergi. Når fæle tante Doris sitter barnevakt, gir hun ham egg med vilje. Det skal hun komme til å angre.

Forfatter Stein Erik Lunde sier at selv om han ikke hadde noen grusom tante, så var ideen med "Eggg" i sin tid å skrive om noe han selv hadde god kjennskap til:

– Jeg har selv sterk eggallergi. Den scenen der Gilbert møter opp i en bursdag og spiser kake fordi han ikke vil skille seg ut, for så å kaste opp I smug, er selvopplevd, sier han.

Larsen lar handlingen i "Gilberts grusomme hevn" utspille seg nesten utelukkende hjemme i huset til Gilbert.

– Dermed ble det også duket for en litt fortettet og grøsseraktig stemning. Samtidig kjører vi på med humor slik at det ikke blir for skummelt, sier regissøren. Som legger til at Egil Hegerberg er en gave i komediesammenheng.

– Han setter den humoristiske tonen tidlig i filmen, slår hun fast.

Les også: Disse norske filmene ser du på kino i høst

Simon Hobbel Rosendahl i Gilberts grusomme hevn
Simon Hobbel Rosendahl i Gilberts grusomme hevn

Spent

Larsen forteller at hun var svært spent da forfatteren skulle se filmen i ferdig form.

– Jeg har stor respekt for forfatterens verk, så det var mildt sagt litt nerver ute og gikk da han skulle se "min" Gilbert.

Heldigvis har "Gilberts far" bare godord å komme med etter å ha sett filmen i sin helhet:

– Den er helt i bokens ånd. Og Simon Hobbel Rosendahl, som spiller Gilbert, imponerer både i ninja-drakt og i "monstertryne"-kostymet. Han forholdt seg så rolig til all viraken rundt ham, sier forfatteren.

Karakteren han spiller, Gilbert, er ikke like rolig. Han planlegger en ond hevn etter tantens egg-eksperimentering.

– Det handler om hvor sårbare barn er når de ikke kan stole på de voksne. Dette er et gjennomgående tema i Roald Dahls bøker, og jeg ser i ettertid at Gilbert-historien ubevisst kan ha litt farge av blant annet "Georges magiske medisin", sier Lunde.

Les også: Barnefilmer på kino høsten 2016

Egil Hegerberg, Frida Hallgren, Simon Hobbel Rosendahl og Gisken Armand i Gilberts grusomme hevn
Egil Hegerberg, Frida Hallgren, Simon Hobbel Rosendahl og Gisken Armand i Gilberts grusomme hevn

Barn og fjærkre

Forfatteren mener både voksne og barn vil like å se Gilberts hevn utspille seg på kinolerretet.

– Det er ikke så veldig politisk korrekt, det han driver med, men han får i alle fall stått opp for seg selv. For det er ikke greit at verken barn eller voksne tråkker på en. Det synes jeg er et viktig budskap, sier Hanne Larsen. Som ikke gjorde det lett for seg selv da hun skapte Gilbert-filmen:

– Jeg måtte instruere alt fra barn, amatører, fjærkre, et helt et fotball-lag og rutinerte skuespillere. Det var innimellom en spinnvill opplevelse, ler hun i møte med NTB.

"Gilberts grusomme hevn" har premiere 16. september 2016 - billetter finner du her