Devin Druid og Gabriel Byrne i Louder Than Bombs

Nordisk råds filmpris til norsk regissør

Regissør Joachim Trier vant filmprisen, men norske forfattere måtte reise tomhendte hjem da Nordisk råd delte ut sine priser i København tirsdag kveld.

Tredje gang teller for regissør Joachim Trier. Han var nominert til Nordisk råds filmpris for tredje gang, og vant for "Louder Than Bombs". Trier ble tildelt prisen på 350.000 danske kroner sammen med manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm.

"Louder Than Bombs" er en skarp, oppfinnsom og visjonær film om en familie som går i oppløsning i årene etter morens og hustruens død. Joachim Trier og hans team har stått for en kunstnerisk bedrift, som er uttrykk for fortellerkunst på et helt nytt plan, skriver juryen i sin begrunnelse, og legger til at filmen bør bli fast pensum på filmskoler over hele verden.

Devin Druid i Louder Than Bombs

Prisgrossist

"Louder Than Bombs" hentet hjem hele fire priser under årets Amanda-utdeling tidligere i høst, og fikk også Filmkritikerprisen 2016. Filmen hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen i filmfestivalen i Cannes i mai i fjor. Det var da nesten 40 år siden sist en norsk film hadde vært med i kampen om Gullpalmen.

Bak "Louder Than Bombs" står det en gruppe mennesker fra flere av de nordiske landene, og jeg vil takke juryen for å gi oss denne ærefulle prisen. Jeg vil spesielt takke dem for å hedre filmen med denne nordiske prisen på tross av at den har et engelsk talespråk. For meg er det bildene, eller selve filmspråket, som utgjør det mest personlige ved mitt arbeid, og filmspråket kjenner ingen nasjonale grenser, sier Joachim Trier selv.

"Louder Than Bombs" er Triers første engelskspråklige film. Den er innspilt i New York med Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, David Strathairn og Amy Ryan i hovedrollene.

Joachim Trier

– En stor ære

Dette er veldig gøy og en stor ære. Jeg må innrømme at jeg hadde nesten gitt opp håpet om at vi noen gang skulle få denne prisen. Personlig er dette fjerde gang jeg har vært nominert og har blitt ganske vant til å gå tomhendt hjem, sier manusforfatter Eskil Vogt.

Produsent Thomas Robsahm mener det ikke er mange filmpriser som henger høyere enn nettopp Nordisk råds filmpris.

Jeg er utrolig glad, ikke minst på vegne av Joachim Trier og Eskil Vogt som har vært nominert to ganger sammen tidligere og nå endelig vinner fullt fortjent, sier produsent Thomas Robsahm.

Filmen konkurrerte om den nordiske filmprisen med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene: Sverige, Finland, Danmark og Island.Filmprisen ble i år delt ut for 13. gang. I fjor gikk den til den islandske filmen "Fúsi".