Børning 2

Sterkt norsk kinoår

Tre norske filmer og trippel Anders Baasmo Christiansen på toppen for 2016.

2016 har vært en riktig godt år for norsk film på kino. "Kongens nei" ble 2016s soleklare mest sette film, med hele 713 295 besøkende, "Snekker Andersen og Julenissen" kom på 2. plass, med nesten 496 810, og "Børning 2" havnet på en fin 3. plass med 438 148.

Kinobesøket totalt er også imponderende, med 13 119 180 besøkende, det beste siden 1983. Norske filmer ble sett av 3 132 678, som utgjør en markedsandel på 23,9 prosent, og som bare overgås av Flåklypa-året 1975, i følge bransjeorganisasjonen Film & Kino. Økningen i besøk fra 2015 var på 8,9%, i omsetning var økningen på 11,4%.

- Det er gledelig at økningen i kinobesøket bare fortsetter, sier adm. direktør i Film & Kino Guttorm Petterson, og spesielt gledelig at norske filmer er så populære.

Anders Baasmo Christiansen i Kongens nei, Børning 2 og Snekker Andersen og Julenissen

Anders "Blockbuster" Christiansen

De tre norske filmene på topp spenner vidt sjanger- og målgruppemessig, men en ting har de til felles: Anders Baasmo Christiansen. Han viser sin bredde som skuespiller i tre ganske så sentrale, og svært så forskjellige, roller: som Kronprins Olav i "Kongens nei", rånepappa i "Børning 2" (se FilmwebTV-intervju fra premieren her) og selveste julenissen i "Snekker Andersen og Julenissen". Du så han forresten også i komedien "Welcome to Norway", som hadde premiere 4. mars.

Ekstra moro er det at årets mest sette film, Erik Poppes kritikerroste drama "Kongens nei", også har kommet gjennom nåløyet og er kortlista sammen med ni andre filmer til å Oscar-nomineres i kategorien Beste fremmedspråkelige film. En film som vinner både publikum og kritikerne her hjemme og i tillegg vekker massiv oppmerksomhet ute må sies å være en stor suksess. Vi tar av hatten og krysser fingrene for Poppe og co!

Kilder: Film & Kino, Filmwebs Rapportserver