Hoggeren

Hogger løs på bygdedyret

Regissør Jorunn Myklebust Syversen sender Anders Baasmo Christensen langt inn i de dype skoger. Der møter han både bygdedyret og gamle spøkelser.

Jeg har alltid vært fascinert av små miljøer. Og bygda er ikke så fremtredende i norsk film, sier Syversen i møte med NTB.

Kort fortalt handler langfilmdebuten hennes, "Hoggeren", om Anders (spilt av Anders Baasmo Christiansen), som vokste opp i Rukkedalen. Etter 20 år i Oslo vender han tilbake som en knust mann. Han forsøker å finne fotfeste i naturen, gjennom blant annet å hogge løs på trær og skau. Men han er ingen skogsarbeider, og snart innhenter fortiden ham i form av nærgående slektninger og gamle spøkelser. Onkelen opplever eksempelvis Anders' traktering med øks i familiens skog som ren vandalisme.

Det er en liten fortelling der stemning, musikk og natur er like viktig som selve grunnhistorien, sier filmskaperen og kunstneren, kjent for å utforske menneskelig frykt for det meningsløse.

– En bygdekomedie? Nei. Dette er like mye et skråblikk på de intellektuelle og beleste som begynner å drømme om- og romantisere naturen. Og dypest sett er det jo en film om en person som ikke har lyktes med å innfri samfunnets forventninger.

Les også: Filmer på kino i påsken

Onkel Bjarne i Hoggeren
Onkel Bjarne i Hoggeren

Hyret onkelen

Filmen tematiserer også at kunnskap om foredling av naturressurser er på vei ut.

Lenge har ikke gamle håndverk vært betraktet som "fint", og hvor er vi på vei da? Samtidig opplever kanskje de som vil studere, drive med kunst eller andre mindre håndgripelige ting, mistenkeliggjøring fra opphavet. Jeg lar begge disse holdningene få komme til uttrykk, personlig mener jeg vi både trenger de med utferds- og studietrang, samt de som vil ta over familiegården, eller jobbe med skogbruk.

Se klipp fra filmen øverst i artikkelen!

Det er liten tvil om at regissøren lar Anders møte bygdedyret. Vel hjemme i Rukkedalen blir han konfrontert med drømmen han hadde, om å bli forfatter, og han får høre at han er en idiot når han prøver seg på trehogst. Og dét av filmskaperens egen onkel.

Det var under en middag hos tante Inger Grethe og onkel Bjarne at jeg fikk ideen. De ga meg en del motstand da jeg fortalte om filmprosjektet mitt, og plutselig slo det meg: Dette var den motstanden jeg ville la Anders møte når han vender tilbake! Dermed ble veien kort til å spørre tante og onkel om de ville spille tante og onkel i filmen. Sporty som de er takket de ja.

Les også: Den norske filmvåren 2017

Benjamin Helstad og fetter Terje i Hoggeren
Benjamin Helstad og fetter Terje i Hoggeren

Stigma

Også fetter Terje Syversen har en rolle. Han spiller en svært pågående og utadvendt mann som vil ha med Anders i sin lille salgsbedrift.

Anders føler seg fanget. Han er en mann som har gjennomlevd noe forferdelig, men i stedet for å møte forståelse, så møter han folk som tror de vet hva som skal til for at han skal kunne reise seg igjen. I vår streben etter sannhet og mening blir det lett til at vi begrenser og stigmatiserer hverandre.

I filmen har også skuespiller Benjamin Helstad en rolle som nevøens unge sønn. Han tar Anders med på party på Pers Hotel på Gol, noe som blir en mørk affære for vår mann – som jo strengt tatt bare vil være i fred.

– Men jeg håper også folk får med seg humoren i filmen. Vi hadde det veldig moro da vi spilte inn "Hoggeren", tonen var lys og lett. Kunststykket var å la amatørskuespillerne spille noen som var tett opptil dem selv.

Syversen forteller at tanten og onkelen ble ganske lettet da de fikk se den ferdige filmen.

De så en film som er mer tilgjengelig enn de hadde fryktet.

Om hvorfor vi skal se filmen, sier regissøren:

– Strengt tatt er vi alle fra bygda, og jeg tror de aller fleste vil kjenne igjen både karakterer og situasjoner i "Hoggeren".

"Hoggeren" har premiere over hele landet fredag 7. april.