Tobe Hooper

Skrekkfilmregissøren Tobe Hooper er død

Den amerikanske regissøren Tobe Hooper er død, 74 år gammel. Han er mest kjent for filmene "Motorsagmassakren" og "Poltergeist".

Regissøren døde lørdag i California i USA. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent.

Tobe Hooper er nok mest kjent for sin gjennombruddsfilm fra 1974, "Texas Chainsaw Massacre" – som på norsk er kjent som "Motorsagmassakren". Den omdiskuterte lavbudsjettfilmen vakte oppsikt da den kom, spesielt for sine voldsomme og blodige voldsscener. Den ble da også totalforbudt i flere land, blant annet i Sverige og Norge.

Sett i ettertid framstår filmen riktignok som atskillig mindre blodig og voldelig enn man syntes i 1974, ikke minst fordi det mer antydes hva som skjer enn hva som faktisk vises.

Les også: Her er høstens skrekkfilmer 2017

BLODIG: Tobe Hooper stod blant annet bak kultklassikeren "Motorsagmassakren".
BLODIG: Tobe Hooper stod blant annet bak kultklassikeren "Motorsagmassakren".

Produksjonsselskapet som sto bak filmen brukte 30.000 dollar på å lage den. Pengene fikk selskapet fra suksessen med den omdiskuterte pornofilmen "Deep Throat". "Motorsagmassakren" spilte deretter inn over 30 millioner dollar bare i USA, noe som gjør den til en av tidenes største suksesser blant uavhengige filmproduksjoner.

Tobe Hoopers største kommersielle suksess kom i 1982 med den Steven Spielberg-produserte skrekkfilmen "Poltergeist". Tilbudet om å regissere den kom etter at han sa nei til et tilbud fra Spielberg om å regissere "E.T.", som Spielberg endte med å regissere selv.

Fra slutten av 80-tallet konsentrerte Hooper seg mest om å regissere TV-serier og TV-filmer. Den største suksessen kom der med miniserien "Salem's Lot" – basert på Stephen Kings bok. Han sto også bak musikkvideoen til Billy Idols "Dancing With Myself" i 1982.