Oscar statuetter

En av disse tre blir norsk Oscar-kandidat

Den norske kortlisten er klar.

Joachim Triers "Thelma", Izer Alius "Fluefangeren" og Jorunn Myklebust Syversens "Hoggeren" - en av disse tre skal representere Norge i kampen om en Oscar-nominasjon i kategorien beste ikke-engelskspråkelige film.

Tidligere norske filmer som har kommet gjennom nåløyet og blitt nominert er "Kon-Tiki" (2013), "Elling" (2001), "Søndagsengler" (1996), "Veiviseren" (1987) og "Ni Liv" (1957).

Veien frem til å bli en av fem nominerte er lang, og foreløpig regnes filmer som svenske Ruben Østlunds "The Square", franske "Faces Places" og russiske "Loveless" som storfavoritter. Norske "Thelma" nevnes også av flere internasjonale filmeksperter som en av utfordrerne.

Eili Harboe i Thelma

Thelma

Regi: Joachim Trier. Manus: Eskil Vogt og Joachim Trier. Produsent: Thomas Robsahm Produksjon: Motlys AS

"Thelma" er en romantisk overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende uforklarlige krefter. Thelma var åpningsfilm på filmfestivalen i Haugesund og mottok kritikerprisen der. Den er i tillegg invitert til filmfestivalene i Toronto og New York.

"Thelma" har norsk premiere 15. september 2017


Fluefangeren

Fluefangeren

Regi og manus: Izer Aliu.. Produsent: Khalid Maimouni. Produksjon: Storyline Pictures AS

"Fluefangeren" er et fengslende politisk drama som fanger vekst og fall av et diktatur i et klasserom. Vi møter Ghani, en idealistisk lærer, som i løpet av en intens dag, mister sine egne prinsipper når han stenger elevene inne i klasserommet i et forsøk på å sementere den etniske konflikten blant barna og samtidig redde sin egen arbeidsplass.

"Fluefangeren" ble vist på filmfestivalen i Toronto i 2016, fikk Amandaprisen for beste regi og er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris i 2017.

Filmen hadde norsk premiere 21. april 2017


Anders Baasmo Christiansen i Hoggeren

Hoggeren

Regi og manus: Jorunn Myklebust Syversen. Produsent: Maria Ekerhovd. Produksjon: Mer Film AS

Anders vokste opp i Rukkedalen med sterk utbrytertrang, men etter tjue år i Oslo er livet fremdeles ikke på plass. Han vender tilbake til hjembygda, flytter inn i småbruket til sine avdøde foreldre og fordriver dagene med å hogge trær i skogen sin. Han har ingen plan for det han gjør, bare et mål om å finne ro i naturen og gi seg hen til det fysiske arbeidet. Idyllen slår sprekker når han møter sine slektninger, som mener han lar arven etter familien gå til spille. Anders føler seg fanget. Heller ikke i naturen kan han bli fri fra seg selv og sin egen fortid. Hoggeren mottok to Amanda-nominasjoner – for beste mannlige skuespiller og beste mannlige birolle.

"Hoggeren" hadde norsk premiere 7. april 2017.

Filmene er plukket ut av den norske Oscar-komiteen, som i 2017 har bestått av:

Norsk skuespillerforbund, Jon Arne Arnseth
Norske filmregissører, Erik Richter Strand
Produsentforeningen, Stein B. Kvae
Norsk filmforbund, Even Stormyhr
Norsk kritikerlag, Mode Steinkjer
Dramatikerforbundet, Ragnhild Tronvoll
Norsk filminstiuttt, Sindre Guldvog, komiteleder
Norsk filminstitutt, Stine Oppegaard