Eili Harboe i Thelma

Thelma er norsk Oscar-kandidat

Joachim Triers film er valgt ut som Norges kandidat i kategorien Best Foreign Language Film.

Den norske Oscar-komiteen vurdert tre kandidater før avgjørelsen ble tatt. Disse var "Fluefangeren", "Hoggeren" og "Thelma". Sistnevnte trakk altså det lengste strået ifølge en pressemelding fra Norsk filminstitutt. "Thelma" har kinopremiere 15. september med enkelte førpremierer 12. september.

Les mer om "Thelma" og kjøp kinobilletter her.

Thelma er en romantisk overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende uforklarlige krefter.

LES OGSÅ: Thelma gir anmelderne hakeslepp

Joachim Trier, her på settet til "Louder than Bombs".
Joachim Trier, her på settet til "Louder than Bombs".

- Rører på flere plan

Om valget av årets norske Oscar-kandidat uttaler komiteens leder Sindre Guldvog i pressemeldingen:

Thelma er en film som berører seeren på flere plan, både følelsesmessig og intellektuelt, den er visuelt slående, moderne i uttrykket men samtidig med tydelige nikk til tidligere filmklassikere og med sterke filmatiske kvaliteter. Med denne filmen har Joachim Trier, medmanusforfatter Eskil Vogt og resten av hans faste gruppe medhjelpere formidlet en historie som vi kan nå bredt ut og som vi har stor tro på som vår kandidat i Oscar-løpet.
Eili Harboe som Thelma.
Eili Harboe som Thelma.

Veien videre

Hvert land kan innstille èn film til kategorien Best Foreign Language Film. Filmen må være produsert utenfor USA og ha ikke-engelsk tale.

Academy of Motion Picture Arts and Sciences vurderer alle bidragene, før de offentliggjør en kortliste på ni filmer som skal opp til nærmere anskuelse. Fem av disse går hele veien til Oscar-nominasjonen. Sistnevnte offentliggjøres tirsdag 23. januar 2018. Oscar-utdelingen er søndag 4. mars.

Fra før har fem norske filmer klart å komme hele veien til Oscar-utdelingen. "Ni liv" i 1958, "Veiviseren" i 1988, "Søndagsengler" i 1997, "Elling" i 2001 og "Kon-Tiki" i 2013. I 2017 kom "Kongens nei" veldig nære da den endte på kortlisten med ni filmer. Dessverre stoppet det der.

FILMWEBTV: Marie Theisen hadde hovedrollen i den Oscar-nominerte filmen "Søndagsengler".

Komiteens begrunnelse

Oscar-komiteen er av den oppfatning at Thelma viser hvordan Joachim Trier er en uvanlig formsikker og egenartet filmkunstner av bredt internasjonalt format.

Med utgangspunkt i regissørens særegne og personutforskende univers, er Thelma blitt et helstøpt, ambisiøst og personlig drama om en ung kvinnes løsrivelse og oppvåkning. Det er en film som fascinerer, rører og opprører, og hvor Trier med thrilleren som utgangspunkt skaper en langt større fortelling om det nordiske generelt og det norske spesielt, satt inn i en universell ramme som noen hver kan gjenkjenne. Formsikker bruk av dramaturgiske virkemidler, filmhistoriske referanser og arkitektur får Thelma til å stå fram som en imponerende nyvinning i norsk filmkunst. Ikke minst bidrar hovedrolleinnehaver Eili Harboe til å løfte en unik filmvisjon.