Eili Harboe og Kaya Wilkins i Thelma

Amandakomiteen endrer regler for tildeling etter kritikk

Etter å ha fått kritikk fra flere hold, endrer Amandakomiteen nå kriteriene for tildeling av filmprisene.

Mandag ble det kjent at personene bak den kritikerroste og kinoaktuelle "Thelma" har bestemt seg for å trekke filmen fra en eventuell vurdering for Amandapris neste år. Det skjer i protest mot at det i kategorien for Beste Kinofilm legges stor vekt på at filmen må ha "publikumsappell" for å kunne vinne.

Denne regelen er nå fjernet.

– Kriteriene for de ulike priskategoriene fjernes fra reglementet, da komiteen setter sin lit til at en representativ storjury vil kunne vurdere på best mulig måte årets filmer opp mot hverandre innen de ulike kategoriene, skriver Amandakomiteen i en pressemelding.

Les også: Thelma gir anmelderne hakeslepp

Eili Harboe i Thelma
Eili Harboe i Thelma

Det har også kommet kritikk mot juryens sammensetning og manglende kjønnsbalanse. Amandakomiteen har derfor vedtatt at det skal opprettes en representativ og kjønnsbalansert storjury på totalt 15 personer som erstatter fire av dagens juryer.

– Denne juryen vil bedømme alle kinofilmkategoriene, samt Beste dokumentar og kortfilm. Det vil ikke utnevnes en juryleder, juryens arbeid koordineres av Amandakomiteens sekretær. Jurymedlemmer vil som tidligere bli oppnevnt etter forslag fra de ulike organisasjonene, går det fram av pressemeldingen.