Utøya

22. juli-film får 17 millioner i insentivtilskudd

Paul Greengrass´ film om terrorhandlingen på Utøya får støtte fra Norsk filminstitutt (NFI).

Det kommer fram i en pressemelding fra NFI i dag. Det ble i august kjent at "Jason Bourne"-regissør Greengrass skulle filmatisere terrorangrepet fra 2011 for Netflix. Nå er det klart at filmen med arbeidstittel "Norway" får 17.125.000 kroner i insentivtilskudd.

Insentivordningen er en refusjonsbasert ordning der film og serieproduksjoner med bred internasjonal distribusjon kan søke om tilskudd til å dekke inntil 25 % av godkjente kostnader i Norge. Insentivordningen trådte i kraft 1. januar 2016 og har i 2017 en ramme på 56 millioner kroner.

FILMATISERER TERRORANGREPET: Paul Greengrass har fått støtte fra NFI.
FILMATISERER TERRORANGREPET: Paul Greengrass har fått støtte fra NFI.

Èn av tre filmer

I tillegg til "Norway" har to andre prosjekter fått støtte. Disse er "Mission Impossible 6", med litt over seks millioner. Tom Cruise og filmcrewet skal som kjent spille inn sluttscenen på Preikestolen. Til slutt har vi en dramaserie med arbeidstittel "The Innocents". Sistnevnte er tildelt 950.000 kroner.

Vil vise Norge

Avdelingsdirektør for Kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold i Norsk filminstitutt, Stine Helgeland, sier i pressemeldingen at NFI er glade for at hele tilskudsrammen kan tilbys store film- og serieprosjekter.

Det var mange sterke søknader i denne runden og det er svært høy sannsynlighet for at alle de tre prosjektene kommer til å bli realisert. Hver for seg, og til sammen, vil disse filmene bidra til å vise norsk natur og kultur gjennom spektakulære innspillingssteder og temaer som omhandler norsk virkelighet. I tillegg vil mange norske filmarbeidere høste verdifull kompetanse, og filmbransjens internasjonale nettverk vil styrkes, sier Helgeland.
NORGESVENN: Tom Cruise og Mission Impossible 6 kommer til Preikestolen.
NORGESVENN: Tom Cruise og Mission Impossible 6 kommer til Preikestolen.