Mulan

Disney har funnet sin Mulan

Disney styrer unna mulig hvitvaskingskritikk gjennom å velge en kinesisk skuespiller til å spille Mulan når den elskede 1998-tegnefilmen spilles inn på ny.

Flere storfilmer har i senere tid blitt kritisert for å ha hvite skuespillere i asiatiske roller, som for eksempel Scarlett Johansson i "Ghost in the Shell". Den britiske skuespilleren Ed Skrein trakk seg av denne årsaken – før innspillingen av "Hellboy" begynte, og ble erstattet av en koreansk-amerikansk skuespiller.

Selv den kinesisk-amerikanske samproduksjonen "The Great Wall" – der den kinesiske regissøren Zhang Yimou hadde Matt Damon som hovedrolleinnehaver – høstet kritikk, selv om Damon gestaltet en europeisk leiesoldat.

Da "Mulan"-nyinnspillingen ble kjent, hadde det allerede vært en nettkampanje som krevde at en kinesisk skuespiller skulle få rollen som den kinesiske heltinnen Hua Mulan – som kler seg ut som mannlig soldat for å slåss i farens sted, melder BBC.

Les også: Dette er historiens best anmeldte film på Rotten Tomatoes

BLIR DISNEYS ACTIONHELTINNE: Den kinesiske skuespilleren Liu Yifei skal spille Mulan.
BLIR DISNEYS ACTIONHELTINNE: Den kinesiske skuespilleren Liu Yifei skal spille Mulan.

Liu Yifei (30) kalles på hjemmebane gjerne "alvesøsteren" for sitt forfinede utseende, og for å ha spilt i en rekke fantasydramaer, nå sist "Once Upon a Time". Hun er både skuespiller, modell og sanger i Kina, men skal dels ha vokst opp i New York.

Originalstemmen til tegnefilmversjonen av Mulan, kinesisk-amerikanske Ming-Na Wen, hyllet skuespillervalget i sosiale medier:

– Flott valg for liveaction-Mulan!

Liu Yifei skal ifølge Hollywood Reporter ha blitt plukket ut blant over 1.000 kandidater testet på fem kontinenter til Mulan-rollen. For å være aktuell måtte skuespillerne både kunne kampsport, snakke godt engelsk og ha det lille ekstra – "stjernekvaliteten".

Regissør Niki Caro vil ifølge Disneys egen blogg både se til tegnefilmen og la seg inspirere av den klassiske balladen om Mulan. Da Caro ble hyret tidlig i år, var hun femte kvinne ut til å regissere storfilm med budsjett på over 100 millioner dollar.

Nyinnspillingen av "Mulan" har planlagt premiere i 2019.