Saw og The Exscorsist

Dette skjer med kroppen når du ser skrekkfilm

Horror har faktisk en positiv effekt.

Det er underholdningsportalen Grunge som formidler lista som vil glede alle skrekkfilmfans. En grøsser er nemlig mye mer enn bare frykt. Nedenfor ser du hva som skjer med kroppen når mordere og uhyrer jakter uskyldige ofre på skjermen:

skrekkfilmer

DU FORBRENNER KALORIER

Forskere ved universitetet i Westminister har funnet ut at du faktisk forbrenner kalorier når du ser skrekkfilm. Ved å måle blant annet oksygeninntak og hjerterytme har de funnet ut hvor mye energi et gjennomsnittsmenneske bruker når de ser ulike grøssere. Ikke overraskende er det de skumleste filmene som gjør størst utslag. Gjerne de med mange jump scares. Da lå gjennomsnittet på 113 kalorier. Det høres lite ut, men tilsvarer det samme som på en 30 minutters gåtur - ifølge Grunge.


Skrekkfilm sneaking

HJERTET FÅR EN TRENINGSØKT

I den medisinske rapporten Circulation, Arrhythmia and Electrophysiology konkluderers det meda at hjertet trener under skrekkfilm. Et knippe frivillige fikk se blant annet «The Shining», «The Excorsist» og «A Nightmare on Elm Street» samtidig som de var koblet til en hjertemonitor. Da fant man forandringer i blodtrykk, hjerteryte og hjertemusklene. Helt konkret økte hjerterytmen med 25,3 prosent i gjennomsnitt. Det er samme økning man får ved lettere trening.


Bill Skarsgård i IT

OVERLEVELSESINSTINKTET SKJERPES

Psykologer ved universitetet Concordia har forsket på hva som skjer i hjernen mens du ser skrekkfilm. De fant ut at grunnen til at du roper ting som idiot og ikke gå ned i kjelleren underveis i filmen er fordi din egen biologiske selvforsvarsmekanisme blomstrer for fullt. Det skumle på skjermen sender faresignaler til hjernen din, primært til amygdala, hippocampus og hypothalamus. De tre vurderer fare og trusler, gir kontekst til og forbereder en overlevelsesrespons. Forskningen brukes nå angivelig av Hollywood for å skreddersy bedre skrekkfilmer.


The Ring

FRYKT GJØR AT DU FØLER VELBEHAG

Dr. David Zald ved Vanderbilt-universitetet at folk som liker skrekkfilmer er koblet litt annerledes enn andre. Zald har sett på hvordan forskjellige hjerner mottar lystkjemikalet domapin. Han fant at mennesker liker horror har færre "bremser" for dopamin, hvilket han tolket som en nøkkelfaktor i oldtidens kamp for å overleve. Fryktløse mennesker var bedre rustet til å takle farene i verden. Sosiolog Dr. Margee Kerr tilføyer at å bli skremt ofte ender i en selvtillitsboost, og at det følgelig føles godt.

The Conjuring 2 og The Nun

SANSENE DINE SKJERPES

Forskere ved universitetet i Wisconsin, Madison, har funnet ut at ingen annen sjanger krever mer av sansene enn skrekkfilm. De har funnet ut at grøsserpublikummet får økt hjerterytme, pustefrekvens og øyebevegelse. Spesielt spenningsgrøssere, a la Alfred Hitchcock, gjorde at seerne fokuserte alle sansene mot det som skjedde på skermen. Spesielt under de mest intense partiene.