Steven Spielberg, Ready Player One

Spielberg om Ready Player One: – Svært komplisert film

Få regissører preget 80-tallet mer enn Steven Spielberg. Nå har han tatt med seg en mengde referanser fra tiåret i "Ready Player One". 

– Det kunne fort blitt for mye. Jeg hadde med flere slike referanser fra starten, men bestemte meg for å ta bort noe, sier regissøren til TT.

Kritikerne jubler over det nye Spielbergeposet som tar oss med til år 2045. "Endelig er han skikkelig underholdende igjen", heter det blant annet fra anmelderhold om science fiction-filmen som herjer på kinoene for tiden.

Les også: Alt vi ønsker oss- og litt til i ny trailer for Solo: A Star Wars Story

Mark Rylance og Tye Sheridan i Ready Player One
Mark Rylance og Tye Sheridan i Ready Player One

I filmen tilbringer karakterene svært mye tid i virtual reality-verdenen Oasis. Skaperen av verdenen er gått bort, men han har etterlatt seg en skattejakt: Den som løser tre gåter, og finner like mange virtuelle nøkler, overtar herredømmet.

Hovedpersonene Wade og Samantha, som i den virtuelle verdenen operer under navnene Parzival og Art3mis, er med på jakten, samtidig som de jages av den onde Nolan. I løpet av jakten og kampene pepres publikum av referanser fra filmer som "The Shining", "Alien", "King Kong" og Spielbergs egen "Jurassic Park". Det spares heller ikke på 80-tallskruttet når det gjelder musikken, der bidrag fra blant andre Van Halen og Tears for Fears dukker opp.

– Det var en svært komplisert film å lage, med mengder av spesialeffekter, sier Spielberg videre.

Les også: Fansen vil se Streep som Leia

Tye Sheridan i Ready Player One
Tye Sheridan i Ready Player One

Føltes som ferie

Regissøren tok fri fra etterarbeidet med "Ready Player One" for å lage den betydelig mindre kompliserte "The Post".

– Å lage "The Post" og "Ready Player One" – det er jo samme jobb samtidig som det er utrolig ulike ting. Det føltes nesten som en ferie å lage "The Post", medgir han.

"Ready Player One" bygger på den internasjonale bestselgeren med samme navn. Boken utkom i 2011 og forfatteren Ernest Cline solgte filmrettighetene dagen etter at han hadde skrevet bokkontrakten.

– Det har tatt lang tid å få filmen ferdig og det vært stunder der jeg har kjent på tvil over om dette skulle bli til noe.

– Men da jeg hørte at Spielberg var involvert, da følte jeg at det var helt riktig, det var rette person som skulle lage filmen, sier han.

Les også: James Franco tar en Mad Max i ny trailer for Future World

Fra Ready Player One.
Fra Ready Player One.

Jobber på oppfølger

Det kommer også godt nytt til alle som har sett filmen i påsken – og likt den. Det ryktes nemlig om en fortsettelse på boken, noe forfatteren bekrefter.

– Jeg arbeider på den akkurat nå, men jeg vet ikke når den utkommer, sier Cline.

Hovedrolleinnehaverne – nykommerne Tye Sheridan (født 1996) og Olivia Cooke (født i 1993) – er, ikke uventet, gjerne med på en ny runde med virtuell virkelighet på filmlerretet. De mener det ikke er nødvendig å ha kunnskap om alle 80-tallsreferansene for å kunne levere troverdige skuespillerprestasjoner i filmen.

– Men det er klart at det gir litt mer om man har det, sier Sheridan til TT.