005_TF_03726.jpg

Ingen kvinnelige regissører Oscar-nominert

Mens de to mest prisnominerte Oscar-kandidatene – Roma og The Favourite – bød på kvinner i hovedrollene, er kategorien for beste regi fullstendig kvinnefri.

Der var samtlige nominerte menn, og det har ført til diskusjon om årsakene, melder BBC.

– Det var forventet, men det gjør det ikke mindre uheldig, skriver Kristopher Tapley i Variety, mens Liz Tucker, som leder Women in Film and Television UK kaller det "utrolig skuffende".

I Oscar-utdelingens 91-år lange historie har kun fem kvinnelige regissører noensinne blitt nominert i den prestisjefulle kategorien for beste regi. Av dem har bare én vunnet: Kathryn Bigelow med "The Hurt Locker" i 2009.

Varietys filmskribent påpeker at filmer regissert av kvinner muligens ikke får den samme markedsføringskraften fra studioene med tanke på filmprissesongen.

– Hvordan man blir nominert er en svært politisk prosess, med pengesummene som ligger bak kampanjene, og det kan fremdeles være litt igjen av gutteklubben, skriver Tapley.

Svært få filmer er også regissert av kvinner: I 2018 hadde bare fire av de 100 filmene som spilte inn mest på amerikanske kinoer, kvinnelig regissør:

Ava DuVernay med "A Wrinkle in Time", Susanna Fogel med "The Spy Who Dumped Me", Abby Kohn med "I Feel Pretty" og Kay Cannon med "Blockers".

Det er solid nedgang fra 2017-tallet, da kvinner regisserte 8 prosent av topp 100-filmene.'