Skammerens datter 2 - Slangens gave

Jakob Oftebro slåss for livet i Skammerens datter 2 -Slangens gave

Skammerens datter 2 - Slangens gave har mer til felles med Harry Potter og Game of Thrones enn med andre skandinaviske ungdomsfilmer.

Innlegget er sponset av Euforia

Skammerserien er nordens største fantasy-suksess, og kommer fra den danske forfatteren Lene Kaaberbøl. Bøkene handler om en ung jente som ble født med den magiske skammerevnen. I hjemlandet har de solgt over en million eksemplarer, og har bergtatt norske barn og ungdommer i snart to tiår.

I 2015 hadde den første filmen basert på bøkene, Skammerens datter, premiere, og nå følger endelig neste film i serien, Skammerens datter 2 - Slangens gave.

Evnen til å påføre skam

Dinas mor en en «skammer», og Dina har arvet denne evnen. En skammer kan se inn sjela til mennesker, når hun ser dem i øynene. Hun ser hva skammer seg over, ondskapen de skjuler, og gjør dem bevisst på det.

Dinas mor har lært henne at skammerevnen er en gave, selv om den kan virke som en straff, og denne superkraften kan brukes både empatisk og strategisk. Dina kan distrahere og sette folk ut av spill, men hun kan også omvende dem, eller vise dem hva de egentlig føler, innerst inne.

Dina (Rebecca Emilie Sattrup) og våpenmesteren (Søren Malling)
Dina (Rebecca Emilie Sattrup) og våpenmesteren (Søren Malling)

I den første filmen var skammerevnen og vingeløse drager det eneste hintet vi fikk til de magiske kreftene i dette ellers realistiske middelalderunivers, menSlangens gavetar oss flere skritt videre.

Med en intens fargepalett, nye verdener og en mer moden hovedkarakter får vi vårt første møte med Dinas eget indre liv. Adskilt fra den rettmessige tronarvingen Nicodemus (Jakob Oftebro) og mamma Melussina (Agnes Kittelsen) må hun stå på egne ben, ta egne valg og forsvare seg selv for å redde landet.

Dina, Melli og Nicodemus
Dina, Melli og Nicodemus

Jakob Oftebro som en verdig fyrste

Jakob Oftebro spiller fyrsten Nicodemus med både humor, tyngde og dyp v-hals. Dina, Davin og moren deres har blitt Nicos familie, etter at faren og broren hans ble myrdet av halvbroren Drakan.

Tidlig i filmen blir leiren på Høylandet, der Nico og Dinas familie har søkt tilflukt, angrepet. Dragefyrstens menn får tak i Nicodemus og Dinas bror Davin, og tar dem til fange. Vaktene kjenner dem ikke igjen, så Nicodemus utgir seg for å være en alminnelig fange.

Davin (Allan Hyde) og Nicodemus
Davin (Allan Hyde) og Nicodemus

Nico har vært gjennom mye, og når vi møter han er han nær ved å gi opp kampen. Han er på ingen måte forberedt for tilværelsen i fangekjelleren under Sagis-borgen.

Hvis du liker hulescenen iStar Wars: Imperiet slår tilbake, er den psykologiske torturen i fangekjelleren skapt for deg, og Ringenes herre dukker opp i bakhodet når Nico og Dina møter onde krefter, og sine egne feil og mangler.

Nicodemus og Davin
Nicodemus og Davin

Svart magi, på godt og vondt

Ett avSlangens gavesstørste høyepunkter er vårt møte med Sezuan, Dinas far. Han oppsøker Dina på Høylandet, men hun har knapt hørt om sin far, og de to har aldri møttes tidligere.

Det viser seg at Dinas mor har skjermet datteren sin for Sezuan. Moren mener han bruker svart magi, at han er en «sortemester» og tviholder på håpet om at Dina ikke har arvet kreftene hans. Da Sezuan sier at han kan hjelpe Dina inn i borgen, gjør hun en avtale med den mystiske farsfiguren for å redde Nico og Davin.

Sezuan (Dejan Cukic) og Dina
Sezuan (Dejan Cukic) og Dina

Dina har lovet sin mor at hun ikke skal bruke svart magi, men klarer hun å overvinne sjømonstre, rømme fra Drakans soldater og infiltrere Sagis-borgen uten det?

Skammerens datter 2 - Slangens gave
Skammerens datter 2 - Slangens gave

Game of Thrones med en femten år gammel jente

Med omtrent halve budsjettet til énGame of Thrones-episode har filmskaperne skapt en episk fantasy-følelse, med noen virkelig minneverdige øyeblikk. Femten år gamle Dina er sterk og modig, og hun må takle action, vold, og vanskelige familieforhold – og en mystisk og farlig skapning…

Du kan se Skammerens datter 2 - Slangens gave på kino fra 15. mars — kjøp billetter her!

Innlegget er sponset av Euforia