Yesterday

Beatlesklassikere koster flesk

...det fikk filmtungvekterne Danny Boyle og Richard Curtis merke da de laget "Yesterday" – som nå er å se på norske kinoer.

– Man hadde kunnet lage en hel film for pengene vi måtte betale for å få lage coverlåter av alle Beatles-klassikerne, sier Danny Boyle til TT.

Det har vært anslått at "Yesterday"-skaperne måtte ut med 10 millioner dollar, uten at det er bekreftet.

Covere minus én

Da det norske filmselskapet Storm Rosenberg i 2014 filmatiserte Lars Saabye Christensens roman "Beatles", kostet det flere års arbeid å få lov til å bruke originalinnspillingene. Produsent Jørgen Storm Rosenberg ville ifølge NRK heller ikke røpe hva prislappen ble.

Boyle lyktes som kjent, og dermed blir Beatles-låter som "Let It Be", "I Want To Hold Your Hand", "Here Comes the Sun", "All you need is love" og naturligvis "Yesterday" å høre i filmen. Men i motsetning til den norske filmen da i coverversjoner, fremført av hovedrolleinnehaver Himesh Patel.

Les også: Sommerens storfilmer 2019

Himesh Patel i "Yesterday".
Himesh Patel i "Yesterday".

Tungvektere

Bak står to av britisk films virkelige tungvektere, som nå samarbeider for første gang:

Danny Boyle er mannen bak suksesser som "Trainspotting” og ”Slumdog Millionaire”. Han har hatt regi på "Yesterday” etter et manus skrevet av Richard Curtis, som på sin side tidligere har skrevet "Fire bryllup og en begravelse", "Notting Hill” og dessuten både skrevet og regissert selveste "Love Actually".

"Yesterday" er en romantisk komedie om den unge sangeren Jack (Himesh Patel), som bakkes opp av sin barndomsvenn og manager Ellie (Lily James). Han mister bevisstheten etter en ulykke der hele verden i noen sekunder rammes av et merkelig strømavbrudd. Når han våkner opp, har mye forandret seg - eller forsvunnet:

Blant annet har Beatles aldri eksistert for andre enn Jack. Han begynner å spille låtene deres, sier det er han som har skrevet dem og blir verdensberømt.

Les også: Første trailer for den norske doping-komedien "Hjelperytteren"

Himesh Patel og Lily James i Yesterday.
Himesh Patel og Lily James i Yesterday.

McCartney har ikke sett den

– Vi hadde ikke laget filmen om dem som er igjen av Beatles hadde sagt nei. Nå vet vi at Ringo og George Harrisons enke har sett den, og at de likte den. Jeg tror ikke Paul McCartney har sett den ennå, sier Richard Curtis, som av de to filmskaperne er den som er ekspert på romantiske komedier.

Det får Boyle til å påpeke:

– Å lage en romantisk komedie er seriøse greier. Det må se ut som om jobben gjøres uten den minste anstrengelse, og det har tatt meg årevis å lære det. Man må stole litt på sine skuespillere, man får ikke manipulere dem; det gjelder å ha perfekt timing – og få publikum til å tro på kjærlighetshistorien. Det er en svært delikat oppgave.

Han legger til at "Ellie elsker Jack, hun tror på ham og elsker det han gjør".

– Det er det vakre i filmen, sier Boyle.

Les også: Harry Styles forhandler om rollen som Elvis

Lily James og Himesh Patel i Yesterday.
Lily James og Himesh Patel i Yesterday.

Femten låtklassikere

Musikk er altså en stor del av filmen. Jack synger 15 Beatles-låter – alt fra "Let It Be" til "Here Comes the Sun" og "All You Need is Love". Alle er klassikere, men ikke nødvendigvis Richard Curtis' egne favoritter.

– Vi valgte de 15 mest kjente og populære. Det fantes andre som jeg personlig gjerne ville hatt med, men historien fungerte bedre med de mest kjente, fastslår han.

Over ettertekstene er originalversjonen av "Hey Jude" å høre.

– Vi ville ha med én originalinnspilling. Så her finnes alle syv minutter av "Hey Jude". Det kostet. Det var ikke like dyrt å kjøpe rettighetene til å lage covere, konstaterer Danny Boyle.

Biller

Mange av dagens unge lever i en verden der "Beatles" ikke er noe annet enn likelydende med det engelske ordet "beetles", altså bille. Hva slags forhold har for eksempel de fire barna til Richard Curtis til legendegruppen?

Han ler, før han svarer:

– Min mellomste sønn elsker dem. Min yngste synes de er som barneromseventyr. Så det er en blanding. Men jeg husker skoleavslutninger der barna til slutt står hånd i hånd og synger "We Can Work It Out". Og sånn kommer det til å fortsette.

"Yesterday" hadde premiere på norske kinoer 28. juni, og gikk rett inn på en tredjeplass på Kinotoppen – sett av 9.575 kinogjengere i premierehelgen. Totalt har den spilt inn nær 30 millioner dollar globalt.

Billetter, trailere og mer om "Yesterday", finner du her!