Narko på film


"Blow" er det man trygt kan kalle et narkodrama. Johnny Depp spiller George Jung, mannen som har gitt seg selv æren for å ha introdusert kokain til USA.


På syttitallet eksploderte kokainforbruket i USA. Den hedonistiske discoscenen trengte sitt eget dop. Hippiene hadde fått marihuana, speed ble ansett for å være for slitsomt, og timingen var perfekt når colombianske gangstere overflommet USA med det hvite pulveret. I "Blow" følger vi George Jung, i Johnny Depp sin skikkelse, som ender opp med å bli Pablo Escobar sin viktigste allierte i smuglingsanstrengelsene.
Narkotika har lenge vært et populært tema blant filmskapere. Så mens vi venter på at "Blow" skal ha premiere 17. august, gir Filmweb en liten guide til andre filmer med samme tema.


Drugstore Cowboy (1989)
Regi: Gus Van Sant
Medv.: Matt Dillon, Kelly Lynch, James leGros og Heather Graham
"Drugstore Cowboy" er en bittersøt realistisk film om narkotika og dets følger. Fra de mest glamorøse oppturer til den hardeste nedtur følger vi Bob (Dillon) og hans kjøreste (Lynch) i deres evige jakt på dop. Gus Van Sant fikk sitt gjennombrudd som alternativ regissør med denne filmen. Dopguru og beatforfatter William S Burroughs gjør en uforglemmelig liten cameo som heroinavhengig prest på slutten.


True Romance (1993)
Regi: Tony Scott
Medv.: Christian Slater, Patricia Arquette, Dennis Hopper,Val Kilmer, Gary Oldman, Brad Pitt, Samuel L. Jackson, Michael Rapaport, Saul Rubinek, James Gandolfini m. fl.
Dette stjernespekkede galleriet, som ikke blir mindre imponerennde av at Quentin Tarantino sto for manuset, står for en av de morsomste og mest heseblesende dopthrillerne som er laget. Den Elvis-diggende Clarence (Slater) stjeler en koffert med kokain fra rastaknarkeren Drexl (Oldman), og stikker av sammen med callgirl Alabama (Arquette). Moralen er lav, og hovedpersonene viser ingen som helst tegn til anger for noen av sine bloddryppende handlinger.


Himmel og helvete (1969)
Regi: Øyvind Vennerød
Medv.: Lillebjørn Nilsen, Sigrid Huun m. fl.
"Himmel og helvete" er på mange måter den ultimate kultfilmen. Mye på grunn av at den behandler narkotika på en så useriøs måte at til og med Ungdom mot Narkotika må flire. Lillebjørn Nilsen spiller Arne, som sammen med kjæresten Eva Falck (Huun) blir hekta på LSD etter å ha røykt hasj i to dager. Filmen kulminerer med at de to stikker av til København og Arne hopper ut fra et vindu fordi han tror han kan fly. Moralen og agendaen er så fremtredende at man forstår hvorfor "Himmel og helvete" stadig blir trukket frem når man skal le av norsk film. Bedre blir det ikke av at den ondskapsfulle hasjpusheren (som selvfølgelig først gir bort hasj gratis) er en forbløffende stereotyp pakistaner ved navn Zatek.


Traffic (2000)
Regi: Steven Soderbergh
Medv.: Michael Douglas, Benicio Del Toro, Catherine Zeta-Jones, m. fl.
"Traffic" ble en av de store Oscar-vinnerne i år, og blir regnet som en nøktern, brutal og saklig fremstilling av narkosmugling fra Mexico til USA. Michael Douglas jobber beinhardt som USAs fremste regjeringsansatte narkotsar, men får problemer på hjemmebane når datteren ender opp som avhengig av freebase kokain. Skildringene av de rike amerikanske ungdommenes flørting med narkotika blir kryssklippet med meksikanske politimenns kamp mot de enorme og innflytelsesrike narkokartellene


Frykt og avsky i Las Vegas (1998)
Regi: Terry Gilliam
Medv.: Johnny Depp, Benicio Del Toro, Christina Ricci, Cameron Diaz, Gary Busey m. fl.
Hunter S. Thompson oppfant gonzo-sjangeren, og har hele sitt liv hatt et ytterst liberalt og offentlig forhold til narkotika. Når hans semiselvbiografiske "Frykt og avsky i Las Vegas" endelig ble filmatisert endte det selvsagt opp i en orgie av LSD, peyote, uppers, downers, marihuana, kokain og alt annet dop man kan tenke seg. Alt dette under dekke av at Thompason og hans advokat Dr Gonzo leter etter den amerikanske drømmen. Gilliams nevrotiske kamerabruk gjør visualiseringen av Thompsons enda mer lik en trip på et-eller-annet.


Trainspotting (1996)
Regi: Danny Boyle
Medv.: Ewan McGregor, Ewan Bremner, Robert Carlyle, Jonny Lee Miller, Kelly McDonald
Dersom "Blow" glamoriserer dopbruk, noe den ofte har blitt beskyldt for, kan man neppe si det samme om "Trainspotting". Ewan McGregor gjør sitt livs rolle som Mark Renton, og heroinavhengighet vises frem fra sin aller grelleste, mørkeste side. Vi følger en gjeng skotske ungdommer gjennom deres få oppturer og utallige nedturer som heroinister, og etter den lekre åpningsscenen hvor McGregor løper mot frihet til tonene av Iggy Pop sin "Lust For Life" er det bare elendighet som venter. Filmen var også Danny Boyle sitt store gjennombrudd som regissør.


Cheech & Chong - Up In Smoke
Regi: Lou Adler
Medv.: Cheech Marin, Tommy Chong m. fl.

Radarparet Cheech & Chong var lenge de fremste talsmennene for marihuana i USA. Deres utallige filmer er røykfylte og sløve affærer, og "Up In Smoke", deres første film, er den mest tåkebelagte av dem alle. De to røykehodene skal kjøre en bil full av pot fra Mexico til USA, og det er egentlig alt man trenger å vite om denne filmen. Resten er bare røyking, røyking og enda mer røyking. Som en IMDB-bruker så treffende kommenterer: "Great movie. If you don't mind all the pot! There's no real story line you have to follow. The point of this movie was to make you laugh". "Up In Smoke" ender med sine absurde innfall, psykedeliske tilnærming og komplette mangel på holdninger faktisk opp som en ustyrtelig morsom film.