Gode kritikker for nye Insomnia

Den amerikanske versjonen av Erik Skjoldbjærgs "Insomnia" falt i god jord hos kritikerne. Al Pacino, Hilary Swank og Robin Williams spiller hovedrollene.

Regissør Christopher Nolans utgave av den psykologiske thrilleren "Insomnia" er både stilig og sofistikert, ifølge ekspertene i USA. Manusforfatter Hillary Seitz, som har bearbeidet det norske manuset av Nikolaj Frobenius, har flyttet handlingen til Alaska. Stellan Skarsgårds karakter blir denne gang tolket av Al Pacino, men hovedpersonen lider fortsatt av det som fort kan bli en smittsom søvnløshet.

- Også publikum kan bli liggende å gruble etter å ha sett "Insomnia", applauderer Steven Rosen i Denver Post. Regissøren har levert en film som er "stilig uten å bli poserende", konkluderer Rick Groen i Toronto Globe and Mail.

En politimann (Al Pacino) skyter sin kollega (Martin Donovan) ved et uhell i forbindelse med en drapsetterforskning i en liten by. En krimforfatter (Robin Williams) utnytter uhellet i et psykologisk spill med etterforskeren, mens en kvinnelig politikonstabel (Hilary Swank) forsøker å finne ut hva som egentlig har skjedd.

I den norske versjonen spiller Stellan Skarsgård politimannen som får søvnproblemer etter han skyter sin kollega, spilt av Sverre Anker Ousdal. Krimforfatteren blir i Skjoldbjærgs film spilt av Bjørn Floberg.

- Al Pacino leverer en stjerneforestilling. Robin Williams spiller rollen som skurk med en skremmende intensitet, opplyser Joe Morgenstern i Wall Street Journal.

"Insomnia" drives ifølge Mark Caro i Chicago Tribune frem av "en sofistikert spenning som burde appellere til et bredere publikum" enn Nolans spesielle film "Memento" fra 2000, som ble fortalt baklengs.

- Filmen er en fireretters gourmet i forhold til sommerens største popkorn-produksjoner. Al Pacino og Robin Williams leverer noen av sine beste prestasjoner på mange år, mener Lou Lumenick hos New York Post.