Sabeltann seiler inn på kino

Glem filmer som "Pirates of the Caribbean" og "Master and Commander". Nå er helnorske Kaptein Sabeltann blitt filmstjerne.

Terje Formoes smått psykopatiske sjefs-pirat, som til tross for sitt skumle ytre har et voldsomt barnetekke, tar steget inn i kinosalen. Han er stormannsgal og selvgod som aldri før når han 2. juledag seiler inn på 65 norske kinoer, med skute, bramseil og fullt mannskap.
Tapre Pinky, utspekulerte Langemann og havets største spyttslikker Pelle Pirat er på plass når filmen - med 41,5 millioner i budsjett, får premiere.

Det er fire år siden filmplanene begynte å ta form. Det populære sjørøveruniverset fra Terje Formoes bøker og teateroppsetninger skulle gjenskapes - som tegnefilm. For å klare utfordringen ble produksjonsselskapet Seven Seas Production AS grunnlagt, med Formoe som deleier.

–Jeg har vært med på planleggingen helt fra starten. Men først da en av Nordens mest anerkjente regissører, svenske Stig Bergqvist, mønstret på, slapp jeg ned skuldrene, forteller han.

–Det er et stort sprang for Sabeltann, dette her. Filmen krever et eget språk. Men jeg har hatt full tillit til Bergqvist og har opplevd dette som en utrolig morsom prosess.

–Har videreutviklet karakterene
Regissør Stig Bergqvist forteller at han lenge hadde savnet en skikkelig piratfilm da han fikk tilbudet om å ta regiansvar for "Kaptein Sabeltann". Han så forestillinger og leste bøker med Sabeltann, og forsto at det lå mange utfordringer foran ham. Men en ting er han og Formoe stolte over:
–Vi hadde planene før alle de andre piratfilmene dukket opp, så vi kan vel si at vi var forut for vår tid, humrer Bergqvist - og legger til:
–Vi har gått mange runder for å komme dit vi er i dag. Men jeg er veldig glad for filmen. Det har vært en utfordring å løfte filmen over i langfilmformatet. Det har krevd at vi har videreutviklet karakterene. Men samtidig skal de være gjenkjennelige for alle som kjenner Sabeltann fra før. Uten et nært samarbeid med Terje Formoe ville det ikke gått, sier regissøren og opplyser at 200 tegnere har sittet ved tegnebordene.

Filmen ble først spilt inn med engelsk tale og så dubbet til norsk. Primærmarkedet er Norge, men produsentene har absolutt tanker om å prøve ut filmen internasjonalt, selv om de legger vekt på at de ikke akkurat har distribusjonsmuligheter på linje med Disney.

–Et naturlig steg å ta
–Utgangspunktet er å fenge og underholde barn, sier Formoe, som ikke vet hvor mange penger filmen må bringe inn før prosjektet blir lønnsomt.

–Jeg aner ikke. Det eneste jeg tenker på nå er at jeg håper filmen treffer målgruppen, jeg håper vi har klart å skape en film som både griper og underholder. Det skal bli veldig spennende å følge med på mottakelsen.

–Selvfølgelig tar vi en risiko når vi flytter hele Sabeltanns verden over på film, men det er et naturlig steg å ta. Helt siden høsten 1989, da Kaptein Sabeltann ble til, har ting utviklet seg naturlig framover, og jeg føler at filmprosjektet er et naturlig steg å ta, sier Formoe.

Den nye tegnefilmen tar oss med til deler av Kaptein Sabeltanns verden vi aldri tidligere har sett. Vi inviteres om bord i Den Sorte Dame, vi får oppleve Det Usynlige Land, og vi får se hvordan selveste Kaptein Sabeltann bor.

Regissør Stig Bergqvist hadde regien på filmen "Rugrats in Paris" og har også gjort flere episoder av kultserien "Duckman".
Dennis Storhøi, Mari Maurstad, Helge Jordal, Brit Elisabeth Haagensli og Ole Alfsen er noen av dem som har gitt stemme til karakterene. Terje Formoe gir verbalt liv til "Kaptein Sabeltann".