Filmveteraner i dansen om Gullpalmen

Et stjernespekket reisefølge inntar i disse dager den franske rivieraen for den 58. filmfestivalen i Cannes.


Årets festival starter onsdag, og i løpet av de 12 dagene festivalen pågår, vil 250. 000 filmentusiaster få oppleve filmveteraner som David Cronenberg, Jim Jarmusch, Gus Van Sant, Robert Rodriguez og Wim Wenders kjempe om Gullpalmen. I fjor gikk den prestisjefylte prisen til Michael Moore’s publikumsroste men smale dokumentar «Fahrenheit 9/11».

– I år er det de store filmmakerne som har tatt over tømmene igjen, sier kunstnerisk direktør Thierry Fremaux til den franske ukeavisen Journal du Dimanche.

George Lucas avduker den etterlengtede «Star Wars III: The Revenge of the Sith» («Sithene tar hevn»). Thrilleren «Sin City» med Bruce Willis og Mickey Rourke har også premiere i løpet av festivalen.

Grøsserkongen Cronenberg følger opp «The Fly» med «A History of Violence», med Viggo Mortensen, Ed Harris og William Hurt i rollene, mens Van Sant har med seg et Kurt Cobain-inspirert drama til Frankrike i år.

Lars von Trier har byttet ut Nicole Kidman med Bryce Dallas Howard i det femte kapittelet av sin amerikanske trilogi «Mandalay», og tyske Wenders har igjen slått seg sammen med Sam Shepard. De håper at filmen «Don’t Come Knocking», som handler om en aldrende cowboyfilm stjerne, kan gjenta suksessen til «Paris-Texas» som vant Gullpalmen i 1984.

I løpet av årets filmfestival blir det også jubileer. Afrikansk film feirer 50 år, og kinesisk film feirer hele 100 år. Kinesiske Wang Xiaoshuai er en av fem asiatiske regissører som også er ventet som sterke utfordrere i år, med filmen «Shanghai Dreams».

Cannes’ stjerneregister er like velfylt som alltid, og byen autografjegere kan glede seg over besøk av Sharon Stone som spiller i Jarmusch’ «Broken Flowers», Natalie Portman i «Sithene tar hevn», Scarlett Johansson i Woody Allen’s «Match Ball» og Tommy Lee Jones som debuterer som filmregissør.

Det er også store forventninger til årets jury, som er omtrent like stjernespekket som resten av festivalen. Regissøren Emir Kusturica fra Sarajevo leder juryen som ellers består av nobelprisvinner Toni Morrison, den spanske skuespilleren Javier Bardem, den mexicanske skuespilleren Salma Hayek og regissør John Woo fra Hongkong. (©NTB)