Cannes-festivalen åpner

Drap og selvmord på lerretet satte tonen for filmfestivalen i Cannes, da den 12 dager lange årlige festivalen åpnet onsdag.


I motsetning til i fjor, da Michael Moores «Fahrenheit 9/11» stakk av med Gullpalmen, blir årets festival dominert av veletablerte regissører. Men samtidig tar årets filmer for seg hverdagslig dramatikk og dagsaktuelle temaer som krigen i Irak.

Utad kan festivalen fortone seg som en glitrende ritual der artister og andre kjendiser ønsker å bli sett i sitt rette elegante element. Men mellom champagneglassene skal de 35.000 aktørene på den 58. Cannes-festivalen få med seg ett tetpakket program av filmer som skal kjøpes og selges.

I tillegg blir Cannes besøkt av en kvart million film- eller kjendisinteresserte turister i de 12 dagene festivalen varer.

Først ut av filmene er franske «Lemming», et dystert fransk drama som skulle vises allerede onsdag kveld. Filmen ligger an til å vinne den prestisjetunge Gullpalmen, ifølge bookmakerne, men dette kan endre seg etter hvert som festivalen skrider fram.

Blant filmveteranene som er på plass i Cannes, er David Cronenberg, Jim Jarmusch, Gus Van Sant, Robert Rodriguez og Wim Wenders, som alle vil kjempe om den gjeveste prisen.

– I år er det de store filmmakerne som har tatt over tømmene igjen, sier kunstnerisk direktør Thierry Fremaux til den franske ukeavisen Journal du Dimanche.

George Lucas avduker den etterlengtede «Star Wars III: The Revenge of the Sith» («Sithene tar hevn»). Thrilleren «Sin City» med Bruce Willis og Mickey Rourke har også premiere i løpet av festivalen.

Grøsserkongen Cronenberg følger opp «The Fly» med «A History of Violence», med Viggo Mortensen, Ed Harris og William Hurt i rollene, mens Van Sant har med seg et Kurt Cobain-inspirert drama til Frankrike i år.

Lars von Trier har byttet ut Nicole Kidman med Bryce Dallas Howard i det femte kapittelet av sin amerikanske trilogi «Mandalay», og tyske Wenders har igjen slått seg sammen med Sam Shepard. De håper at filmen «Don’t Come Knocking», som handler om en aldrende cowboyfilm stjerne, kan gjenta suksessen til «Paris-Texas» som vant Gullpalmen i 1984.

I løpet av årets filmfestival blir det også jubileer. Afrikansk film feirer 50 år, og kinesisk film feirer hele 100 år. Kinesiske Wang Xiaoshuai er en av fem asiatiske regissører som også er ventet som sterke utfordrere i år, med filmen «Shanghai Dreams».

Årets jury er omtrent like stjernespekket som resten av festivalen. Regissøren Emir Kusturica fra Sarajevo leder juryen som ellers består av nobelprisvinner Toni Morrison, den spanske skuespilleren Javier Bardem, den mexicanske skuespilleren Salma Hayek og regissør John Woo fra Hongkong. (©NTB)