Filmåret 2005 – supre helter og store legender

Supre helter, gamle legender, oppfølgere og mer animasjon. Det er noen av ingrediensene i filmåret vi har foran oss.


Superhelter har et godt tak på publikum. Som i så mange andre større filmproduksjoner, gjør datateknologien det mulig å gjøre fantasi om til virkelighet på en troverdig måte. Klarer skuespillerne i tillegg å overbevise, kan slike filmer bli god underholdning.

Neste år kommer Elektra med Jennifer Garner i hovedrollen, en spinoff fra rollen hun gjorde i «Daredevil». En annen kvinnelig og ny superheltinne er Aeon Flux, opprinnelig en animert MTV-serie som nå blir spillefilm med «Monster»-stjernen Charlize Theron i tittelrollen.

Men gutta henger med og i år er det igjen klart for en ny film med Blade. I «Blade Trinity» kommer Wesley Snipes grusomt tilbake i den tredje historien om vampyrjegeren. Supert blir det også når Keanu Reeves dukker opp som detektiv med overnaturlige evner i «Constantine», en film basert på tegneserien «Hellblazer».

Monty Python-medlem Terry Gilliam forsøker seg med en film om Tysklands store eventyrfortellere, brødrene Grimm. Matt Damon og Heath Ledger reiser rundt og samler fortellinger og får folk til å tro at de kan beskytte dem mot onde ånder. Alt går greit helt til de møter den ekte varen.

I «Lemony Snicket: En serie uheldige hendelser». forsøker den slue grev Olaf (Jim Carrey) å lure familieformuen fra de foreldreløse Baudelaire-søsknene. Filmen er basert på de tre første bøkene i serien Den onde greven som har solgt over 27 millioner eksemplarer verden over.

Mange har et kjært og nært forhold til «Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet». Dette er den første i en serie langfilmer basert på bøkene til C. S. Lewis.

Å finne på nye historier er ikke alltid lett, men hvorfor skal man det når virkelighetens fortellinger kan være minst like fascinerende? Neste år kommer det opptil flere i denne sjangeren.

Martin Scorseses «The Aviator» har allerede fått mye oppmerksomhet. Vi møter gromgutten Leonardo DiCaprio i rollen som den mytiske og gale Howard Hughes, en rolleprestasjon det allerede viskes Oscar om.

Det samme sies om Jamie Foxx og hans fremstilling av den store avdøde musikeren Ray Charles i «Ray».

I «Kinsey» går regissøren Bill Condon inn i livet til sexforskeren Alfred Kinsey (Liam Neeson) og skaper et drama som ser på Amerikas seksuelle historie og gir et portrett av en av det 20. århundres betydningsfulle skikkelser.

«Alfie» er også en legende, men en fiktiv sådan. Michael Caine udødeliggjorde skikkelsen i klassikeren fra 60-tallet. Jude Law tar over rollen i nyinnspillingen og dukker også opp i Mike Nichols «Closer», en film som kaster et satirisk blikk på moderne forhold.

Ett og annet øyenbryn hevet seg da Ringenes Herre-regissør Peter Jackson kunngjorde at hans neste film ville bli en ny versjon av «King Kong». Som sagt så gjort. Filmen får premiere mot slutten av året med Naomi Watts, Jack Black og Adrien Brody i hovedrollene.

Steven Spielberg har også gitt seg i kast med en gammel historie, H. G. Wells' klassiske fortelling om invasjonen fra Mars, «War of the Worlds – Klodenes kamp». Tom Cruise har hovedrollen.

Roman Polanskis nye versjon av Charles Dickens' «Oliver Twist» er blitt en historie for barn. Han har forsøkt å bevare figurene og humoren fra romanen. Sir Ben Kingsley spiller skurken Fagin og 11 år gamle Barney Clark tittelrollen.

Tim Burton har også laget en nyinnspilling. I Roald Dahls «Charlie og sjokoladefabrikken» har han fått med seg sin gamle parhest Johnny Depp i hovedrollen som den eksentriske Willy Wonka.

Star Wars-fans får sitt i 2005. Da kommer – om vi skal tro regissøren George Lucas – den siste filmen i hans epos, «Star Wars: Episode III – Sithene tar hevn». Her får vi endelig vite hvordan Anakin Skywalker kunne bli til erkeskurken Darth Vader.

Antonio Banderas og Catherine Zeta-Jones sjarmerte mange i sin første Zorro-film. Nå er de her igjen og denne gangen rir begge med maske. En annen maskert helt er Lynvingen som igjen dukker opp, denne gangen i «Batman Begins».

Jim Carrey gjorde stor suksess med «Masken». Neste år kommer «Maskens sønn», en enda mer dataanimerte versjon. Nå er masken i hendene på et barn.

«Team America» er et actioneventyr med dukker i alle rollene, laget av «South Park»-skaperne. Filmen har fått 15-årsgrense på grunn av svært grov språkbruk og blodige effekter.

TV-historiens mest sette barneserie, i hvert fall i USA, er blitt film. «Spongebob Squarepants» (Svampebob Firkant) kommer også til Norge.

Chris Wedge, som fikk Oscar for «Istid», kommer med dataanimasjonen «Robotene», en spektakulær fremtidsverden med roboter i all slags fasonger. Hans regissørkollega John Lasseter, Oscar-vinner med «Toy Story», har laget «Biler», en høyoktankomedie med biler i hovedrollene.

«Der Untergang – Det tredje rikets siste dager» har allerede fått mye omtale. Denne tyske filmen handler om Hitlers og hans nærmestes siste dager i bunkeren i Berlin. Bruno Ganz spiller Adolf Hitler.

Spanias Oscar-kandidat heter «Havet innenfor» og handler om en mann som har vært sengeliggende i 30 år og ønsker å gjøre slutt på livet. Regien er ved Alejandro Amenábar, og Javier Bardem har hovedrollen.

Clint Eastwood nevnes også i Oscar-sammenheng for sin stødige og nære «Million Dollar Baby». Han står for regien og spiller mot Hilary Swank og Morgan Freeman i et sterkt boksedrama.

I «Sideways» legger to gamle venner ut på en vinsmakingstur, for snart å dreie inn i en skjev utforskning av kjærlighet og vennskap.

I engelske Mike Leighs abortfilm, prisbelønte «Vera Drakes hemmelighet» spiller Imelda Staunton tittelrollen. Irske Terry George har laget den gripende «Hotel Rwanda» om folkemordet i landet og den heroiske hotelldirektøren Paul Rusesabagina (Don Cheadle).

Regissøren og skuespilleren bak «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre», Jean-Pierre Jeunet og Audrey Tautou, er tilbake med «En langvarig forlovelse» og i «A Nation Without Women» blir vi presentert for framtidens India.

«Spanglish» er den nye komedien til James L. Brooks, mannen bak Oscar-suksesser som «Livets lyse side» og «Tid for ømhet». Adam Sandler har en av hovedrollene.

I «Svigers er aller verst – Meet the Fockers» møter vi en av de andre store nye amerikanske filmkomikerne, Ben Stiller. Robert De Niro, Dustin Hoffman og Barbra Streisand koser seg også fælt i denne filmen som er en oppfølgeren til «Slekten er verst».

«Haikerens guide til galaksen» er filmatiseringen av Douglas Adams suksessbok «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy».

Regissøren Wes Anderson («The Royal Tennenbaums») fortsetter sine gjøglerier på lerretet med «Livet under vann med Steve Zissou». (©NTB)