Den franske regissøren Jean-Pierre Jeunet

En sann visualist forteller Historien om Pi

Historien om Pi (Life of Pi) er en roman som forteller historien om 16-åringen Pi fra den indiske byen Pondicherry, og hans ferd på et verdenshav i selskap med blant annet en bengalsk tiger. Mer vil jeg ikke si.

Av: Karsten Meinich

Den canadiske forfatteren Yann Martel har skrevet boken, som i 2002 ble tildelt den prestisjetunge Booker-prisen. Boken har også blitt omfavnet av lesere og kritikere verden over, og ble ikke overraskende kjøpt opp av filmstudioet Fox med tanke på filmatisering. Siden den gang har mange forskjellige filmskapere vært knyttet opp mot prosjektet, blant annet M. Night Shyamalan (Den sjette sansen) og Alfonso Cuaron (Og mora di også..).

Men nå ser det endelig ut til at Fox, og ikke minst regissøren, har bestemt seg. Den franske filmskaperen Jean-Pierre Jeunet (Amelie, Delicatessen, De fortapte barns by) skal skrive manuset, i samarbeid med Guillaume Laurant, og regissere filmen. Produksjonsstart er forventet sommeren 2006.

Som en beundrer av boken synes jeg det er en glimrende beslutning å ansette Jeunet til å skape denne historiens filmunivers. Forfatteren Yann Martel skriver med stor entusiasme, fortellerglede og sans for detaljer, nøyaktig slik som Jeunet har vist seg å være en mester på med sine filmer. Historien om Pi vil bli en best mulig film dersom regissøren aksepterer universet som fungerer så glimrende i boken, nemlig det spirituelle ved overlevelse og magien som eksisterer mellom dyr og mennesker i et ekstremt møte med naturen. Og jeg tror Jeunet er nettopp den typen filmskaper som ikke bare liker å balansere mellom det realistiske og det fantastiske, men som også har en egen evne til å fange publikum inn i nettopp denne stemningen.

Castingen på denne kommer til å bli vanskelig, og ikke minst spesialeffektene og regi av dyr. Men ingenting er umulig med filmtriks! Plutselig hoppet denne filmen opp på listen min over filmer jeg har store håp for.

Jeg anbefaler sterkt alle som liker en god historie å lese boken. Historien om Pi er altså den norske tittelen, og den er tilgjengelig billig i pocketvariant... der bøker finnes.