Brandon Routh i Superman Returns (2006)

Han er den nye Supermann

Brandon Routh (26) har fått drømmerollen. Han har overtatt trikoten som den nye Supermann – en jobb som ikke avskrekket ham da han fikk tilbudet. – Nei, det fantes ikke rom for frykt, sier han.

Tenk deg at du flytter til Hollywood og i likhet med et tusentall andre unge håpefulle sloss du om dårlige roller i TV-serier. Dersom du får en rolle, er det ofte i en serie som ikke går lenge, eller du får en rolle som knapt ruver høyere enn en statists.

Filmroller virker uoppnåelige. For å overleve kreves det at man jobber beinhardt for føden – også utenfor underholdningsindustrien.

Men noen lykkes, og en av dem heter Brandon Routh. 26-åringen, som har sine røtter i den amerikanske Midtvesten, tok hjem jackpotenes jackpot da den mildt sagt ruvende rollen som selveste Supermann landet hos ham. Han fikk rollen etter sju måneder med prøver.

– Jeg trodde nok det skulle gå, men jeg var ikke sikker. Det eneste jeg var sikker på, var at dersom jeg fikk rollen som Supermann, kunne jeg slutte i jobben som bartender, sier han til TT Spektra.

Jordnær

Brandon Routh møter pressen i London for å markedsfører resultatet, regissør Bryan Singers «Superman Returns», som får norsk premiere 28. juli.

Det er en imponerende kar som trår inn i hotellrommet i den britiske hovedstaden for å gi intervjuer. Han måler 1,92 centimeter på strømpelesten og ser absolutt ut til å besitte godt med krefter.

Men de ytre egenskapene til tross, det er en ganske jordnær mann vi treffer. Han svarer vennlig på spørsmålene, et av disse har han sikkert fått en del ganger før, nemlig: Frykter han sammenligningen med Christopher Reeve, som spilte Supermann i fire filmer på 1970- og 1980-tallet?

– Nei, jeg frykter det ikke. Men jeg er bevisst på arven etter ham. Han var den som gjorde at jeg ble betatt av figuren. Men jeg kunne ikke tenke på om jeg strekker til eller ikke. Det ville bare komme i veien for mine prestasjoner. Det fantes helt enkelt ikke rom for frykt, sier han.

Brandon Routh har heller ikke forsøkt å distansere seg fra Reeves tolkning. Snarere tok han til der Reeve sluttet.

– Han overspilte aldri i filmene sine, selv om situasjonen rundt ham gikk over styr. Han forsøkte alltid å få ting ned på jorda og det inspirerte meg. Å gjøre rollen alt for ulik Reeves, ville bare være å pleie sitt eget ego, mener han.

– Dersom jeg fikk jobben, ville jeg gjøre karakteren så virkelig som mulig. Jo mer virkelig Supermann er, desto mer kan du vise av personligheten hans.

Tøff konkurranse

Det var mange som ønsket seg den høythengende Supermann-rollen. Da regissør Bryan Singer til sist falt for Brandon Routh, spilte bakgrunnen hans, oppveksten i en liten by i Midtvesten, og senere flytting til storbyen, inn. Også Rouths framtoning har en del av æren.

– Han har et ganske rolig vesen og det som best kan beskrives som et hederlig moralsk kompass. Bortsett fra øvrige kvaliteter som skuespiller og hans fysikk, var det akkurat det som passet for rollen som Supermann, sier Singer, og legger til:

– Han har også en sårbarhet som han kan plukke fram og ta bort når han selv vil. Det passet også svært godt til rollen som Clark Kent.

Brandon Routh har skrevet kontrakt for ytterligere to filmer som Supermann/Clark Kent, og han føler selv at han har mer å gi i rollen. Men beslutningen om flere filmer er ikke opp til ham.

– Det avhenger av dem som sitter på pengene og hvordan filmen blir mottatt.

Filmen som lander i Norge fredag inneholder mange referanser til tidligere filmer og tegneseriehistorier om helten.

– Det er kanskje ikke synlig for andre enn kjennerne, men bringer absolutt en ekstra dimensjon til filmen, har Routh uttalt til nettstedet About.com.

Blant annet har filmhistoriens aller første Lois Lane, den nå 85 år gamle Noel Neill, en liten gjesterolle.

Fakta – Supermann

* Supermann så dagens lys i 1938, da tenåringene Jerry Siegel (tekst) og Joe Shuster (tegning) diktet opp et menneske som hadde overnaturlige krefter.

* Historien kom ut i regi av DC Comics, i bladet Action Comics.

* En rettssak mellom Supermanns skapere og forlaget gjorde etter hvert forholdet mellom partene en smule anstrengt.

* Mange stridigheter om rettighetene til Supermann har så fulgt, men i dag anerkjennes igjen Siegel og Shuster som superheltens rette skapere.

* Supermann ble første gang gjort til filmhelt av Kirk Alyns. Han spilte i en filmserie om Supermann i perioden 1948-1950.

* I første film med Alyn får vi selve opprinnelsen til Supermann fortalt – en historie som ligner svært på den vi får i «Superman 1» med Christopher Reeve.

* Neste mann til å spille helten var George Reeves. Han spilte Supermann i en TV-serie fra 1951-1957.

* Christopher Reeve var neste mann ut: Han spilte i fire Supermann-filmer fra 1978 til 1987.

* Siden fulgte TV-serier om Supermann, som handler om Supermann før han ble voksen. Disse heter «Superboy» (1988-1992) og «Smallville» (2001).

* Nå returnerer Supermann til filmlerretet med Warner Bros-produksjonen «Superman Returns». Her spiller Brandon Routh Supermann, og regien er ved Bryan Singer.

* Filmen får norsk premiere fredag.