En trashkomedie kaller regissør Alexander Eik sin nye film «Kalde Føtter», er innspilt på Rena

Trashkomedie fra bøgda

– Jeg synes altfor mange norske kinofilmer legges til Oslo uten at det er noen grunn til det. At jeg flyttet «Kalde føtter» fra Oslo og ut på bygda ga meg mye mer å spille på.

Se traileren her

Alexander Eik regisserte den superurbane komedien «Kvinnen i mitt liv» i 2003 med et voldsomt kjendisbeite og handling som utspilte seg i hovedstaden.

Nå er han på ny aktuell med det han kaller trashkomedien «Kalde føtter», der manus opprinnelig var lagt til Oslo – men som nå foregår i et ikke navngitt tettsted i bygde-Norge, og er innspilt på Rena.

Der kjemper harry, men kule Kalle for å kapre skjønne Trine, som imidlertid faller for den nevrotiske platesjappelokeren Christer. For å forkludre bryllupsplanene tyr Kalle til et komplott som involverer filmens femme fatale, rocka Veronica fra besteborgerhjemmet.

Pluss på med en mor som ligner Cowboy-Laila, spilt av Brit Elisabeth Haagensli og Benny Borg som presten som bare er opptatt av de lumrere sidene ved Salomos høysang, og rocka og ville kostymer signert Baron von Bulldog, så begynner det å nærme seg.


Hyller rånerne

– Det var da jeg la handlingen til bøgda med ø at karakterene falt på plass. Faren til «Trine» ville ikke hatt en hagle i skapet hvis han hadde bodd på Majorstuen, fastslår Eik. Han ser dessuten «Kalde føtter» som en hyllest til rånerkulturen som han beundrer – og synes vi ser altfor lite til i norsk film.

– Rånerkulturen er stor, kanskje den største subkulturen i Norge, og likevel er den knapt synlig, sier Eik, som er vokst opp på Oslos østkant og har en far som er fra Hedmark, og mener det kan ha gjort noe med hans sans for svidd gummi.

Samtidig understreker Eik at om komedien er inspirert av virkeligheten, så foregår den likevel i et parallelt univers der jentene går med femtitallsskjørt og guttene kjører feite, amerikanske biler.

– For øvrig er jo Rena rene westernbyen, med én hovedgate som ikke engang manglet saloon, så det passet bra. Lokalbefolkningen stilte opp med de amerikanske bilene, så vi har egen premiere der som takk for hjelpen, sier Eik.


Unge filmstjerner

Skuespillerne i «Kalde føtter» er på hovedrollesiden unge og relativt uprøvde. To av de fire hovedrolleinnehaverne kommer fra TV 2s «Filmstjerne»-realityserie, nemlig Hanna Kavli Lund fra Trondheim og Andreas Blix Henriksen fra Sandnessjøen.

– Alle fire er kjempetalenter som jeg tror vi vil se mer til. Siden vi skulle ha så unge karakterer i filmen, visste jeg at vi måtte lete bredt. Ingen er erfarne i den alderen, derfor ble «Filmstjerne» en god mulighet. Vi hadde ikke funnet fram til Andreas og Sara uten serien, sier Eik, som medgir at han tror anmelderne vil være skeptiske.

– Men etter å ha vist den for flere prøvepublikum, som har klappet flere ganger underveis, tror jeg at vi vil nå ut til publikum som er unge enten av alder eller mentalitet, sier Eik til NTB.


Drømmen

– Dette har jeg drømt om. Kort sagt, sier Andreas Blix Henriksen, som har en av hovedrollene i filmen, og vant «Filmstjerne» uten noensinne å ha stått på en scene.

– Jeg lo og skalv da jeg så filmen, det gjorde jeg og en av de andre skuespillerne, alene i en kinosal. Da følte jeg at «skitt, det her ble bra», og at filmen ble slik jeg hadde håpet den skulle bli, sier 20 år gamle Andreas, som synes miljøet var stilig og stilen kul.

– For hva er egentlig harry? gliser sandnessjøgutten som nå har fått seg det han kaller «vanlig jobb», men har lyst til å søke teaterhøyskolen og satse på skuespilleryrket.

Lasse Valdal spiller skurkete Kalle som oppfinner «Lick-A-Baum»-treet til å henge i bilspeilet og som rånerne kan slikke på for å få bedre ånde. Han er fra Nesodden. Selv om det finnes rånere der også, drev han med drama og var i den andre leiren.

– Men jeg hadde et par kompiser som er litt som Kalle, litt rockabilly, og lot meg særlig inspirere av en av dem, gliser 24 år gamle Lasse, som har spilt i atskillig mer seriøse ting som «Folk flest bor i Kina» og TV-serien «Sejer – Djevelen holder lyset».

– Manuset til «Kalde føtter» var helt vilt! Jeg tenkte dette kunne bli morsomt. Først gikk jeg inn i det veldig alvorlig. Men så gikk det opp for meg at dette er en «jalla-film» – og at det bare skal være moro!