Den avdøde skuespillerlegenden Marlon Brando - her som «Gudfaren»

Tidenes beste Oscar-vinnere

Nettstedet RottenTomatoes.com har kåret tidenes beste Oscar-vinnere.

Gjennom årene har 79 filmer fått tittelen «Beste film» i Oscar-utdelingen. Men det er ikke slik at alle vinnerne er like gode.

Her er de ti aller beste Oscar-vinnerne:

10. «Casablanca» (1942)
Humphrey Bogart og Ingrid Bergman fikk en hel verden til å gråte i denne filmen. Og fremdeles kan vi kose oss med denne klassikeren.

9. «The Godfather Part II» (1974)
Denne mafiafilmen troner høyest på mange lister over favorittfilmer. Med blant annet Al Pacino og Robert De Niro på rollelisten, er skuespillet like bra som handlingen.

8. «Lawrence of Arabia» (1962)
Dette episke dramaet av David Lean fikk hele sju Oscar-statuetter. Hovedrolleinnehaver Peter O'Toole, som er Oscar-nominert også i år, er den skuespilleren som har vært nominert flest ganger uten å vinne.

7. «The Best Years of Our Lives» (1946)
Når tre amerikanske soldater kommer hjem etter 2.verdenskrig, skjønner de at livene deres er svært forandret etter krigserfaringen. Sammen finner de ut at krigstiden var de beste årene i deres liv.

6. «Marty» (1955)
I denne filmen møter vi den ensomme Marty, som endelig finner den rette. Det varme dramaet vant fire Oscar-statuetter.

5. «Rebecca» (1940)
Alfred Hitchcock fikk aldri noen Oscar som regissør, men «Rebecca» fikk Oscar for beste film. Filmen fikk to statuetter og ni øvrige nominasjoner, inkludert beste regissør.

4. «Sunrise» (1927)
En vakker bykvinne reiser på ferie til et ektepar på landet. For å forføre mannen, prøver hun å få ham til å drukne kona si.

3. «All About Eve» (1950)
Filmen fikk hele seks Oscar-statuetter, og fikk i tillegg åtte nominasjoner. Blant annet ble både Anne Baxter og Bette Davis nominert for beste kvinnelige hovedrolle.

2. «On the Waterfront» (1954)
Marlon Brando spiller hovedrollen i denne kriminalfilmen om en mann som blir vitne til to drap.

1. «The Godfather» (1972)
Det er neppe få som blir overrasket over at Francis Ford Coppolas første film i «Gudfaren»-triologien troner øverst på listen. Marlon Brandos som mafiabossen Don Vito Corleone er en av filmhistoriens mest kjente karakterer, og filmen appellerer like mye til publikum i dag som for 35 år siden.Flere nyheter finner du på Side2 .

Hvilken film synes du er tidenes beste Oscar-vinnere? Diskuter saken på Filmweb Metropolis