Fra dokumentaren Smaken av hund: Hardt liv for små kyllinger

Disse bildene hater matsjefene

Filmskaperne vil skape debatt, matindustrien mener de forvrenger sannheten og TV 2 at de bryter med god presseskikk.

Se bildeserie

Se "Smaken av hund"-traileren

Fredag har «Smaken av hund» premiere.

Jon Martin Førland og Are Syvertsen fikk penger av organisasjonen Fritt Ord til å lage dokumentaren «Smaken av hund».

Betingelsen for pengestøtten var at filmen skal være debattskapende, og resultatet ble den subjektive og agiterende filmen som til helgen har premiere på kino. I «Smaken av hund» går de norsk matindustri i næringen. Med subjektive og tydelige virkemidler slakter de mytene om at norsk mat er kortreist, ren og nærmest økologisk.


Filmet uten vitende
Filmen har vakt misnøye hos representanter fra norsk matindustri, som stiller seg kritisk til blant annet bruk av skjulte opptak.

Jan Rosland i Gilde ble filmet mens han trodde mikrofonen var slått av. «Off the record» innrømmer han at svinekjøtt blir brukt til å lage grisefor. Men overfor Side2 vil han ikke gå med på at han røpet seg.

- Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg står for det jeg sa både før og etter jeg trodde mikrofonen ble slått av. Jeg påpekte en realitet, og noe som er helt lovlig, sier Rosland til Side2.

I filmen sier han, etter at intervjuet formelt er avsluttet, at det i EU er ulovlig å tilbakeføre svinekjøtt til grisefôr-produksjon.

- To land har dispensasjon, Tyskland og Østerrike, og Norge opererer etter samme dispensasjon, sier Rosland i filmen.

Like etter går kryssklippene slag i slag. Det kommer frem at Gilde, som først sier at kun vegetabilsk fett (plantefett) blir brukt i dyrefôr, innrømmer at gris spiser gris.

Representanter fra matindustrien hevder de er blitt klippet ut av sammenhengen, og at innholdet som kommer frem i filmen ikke er representativt for alt som ble sagt i intervjuene.

Filmskaperne legger ikke skjul på at de går langt i å fremme sitt syn på norsk matindustri, som i filmen blir fremstilt svært negativt. Men debatten som filmen skulle sparke liv i, har så langt latt vente på seg.


- Ikke en viktig film
Mandag holdt filmskaperne visning i Oslo, der Felleskjøpet, Bondelaget og Nortura var på visningen. Men de som uttaler seg om filmen er kritiske til arbeidsmetodene, og ikke til påstandene om norsk matindustri.

- Dette er ikke en viktig film, så den har jeg ikke tenkt å si noe om, sier informasjonssjef i Felleskjøpet, Karstein Brøndbo, til Side2.

Heller ikke Tor Olav Brandtzæg i Nortura vil si hva han synes om filmen, men henvister til kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist. Hun mener filmen bevisst fordreier opplysningene som kom frem under intervjuene.

- De har farget og vridd filmen til et ytterpunkt. Jeg registrerer at verken TV 2 eller NRK vil vise filmen av kvalitetsmessige hensyn, sier Sundqvist.


- Brudd på presseetikken
Filmskapernes påstand om at matindustrien ikke tar debatten er hun uenig i.

- Tvert imot. Vi ble forespeilet at skulle ta for seg landbruk og matindustri, og at den skulle vises på NRK. Vi stilte opp i filmen og var positiv til en debatt. Men alt ble vridd og vrengt. Er vi blitt lurt to ganger, stiller vi ikke opp den tredje gangen, sier hun.

TV 2 ville opprinnelig sette opp filmen i programmet «Dokument2», men ombestemte seg.

I et brev til filmskaperne Førland og Syvertsen skriver redaksjonssjef i «Dokument2», Odd Isungset, at filmen er problematisk i forhold til kanalens redaktøransvar.

- Jeg mener dokumentaren er vanskelig i forhold til Vær Varsom-plakaten som fastslår at skjult kamera kun skal brukes i unntakstilfeller. Etter å ha møtt de fleste av intervjuobjektene mener jeg også at dokumentaren er problematisk i forhold til reglene om å klargjøre premissene for intervjuene, og plikten til å gjengi meningsinnholdet i intervjuobjektenes uttalelse, skriver han.


- Spilte med åpne kort
Førland og Syvertsen på sin side sier at ingen av de som er blitt intervjuet har klart å påvise faktafeil i filmen. Da Side2 snakket med dem i høst under Bergen Internasjonale Filmfestival, avviste de brudd på Vær varsom-plakaten.

- Vi har ikke tatt noe ut av sammenheng, du kan sjekke om meningsinnholdet er ivaretatt ved å se på råmaterialet. Våre hensikter med filmen var klare - vi sa på forhånd at vi skulle lage en systemkritisk film om kommunikasjonen fra norsk matindustri, og dette stod også på nettsidene til Fritt Ord, sier Syvertsen og Førland.

De påpeker også at de på forhånd ble intervjuet i to timer av Gilde, der de redegjorde for sine planer med filmen. Nina Sundqvist fra Nortura/Gilde bekrefter møtet i forkant av filmarbeidet.


Flere nyheter finner du på Side2.