Amandusvinnerne Pernille Wester Ingebretsen, Kaja Tømmervik Kolssgård, Rinde Dahl og Caroline Beckmann har laget filmen Neste stopp, Olle. Foto: Marte Eyde Kjuus

Årets Amandusvinnere

"Hobby" er en stilsikker kortfilm, skal vi tro juryens år om årets Amandus-vinner. Den vant også publikumsprisen basert på over 10.000 stemmer.

Av Ane-Kamilla Eriksen

Den store vinneren under årets Amandus var fiksjonsfilmen "Hobby" . Den stakk av med hele to priser; både publikumsprisen og pris for beste fiksjonsfilm. Stian Halvorsen, Audun Fjeldheim, Peder Bratterud og Mathias L’Abée-Lund fra Bærum er filmens skapere.

- Meget høy klasse

Juryleder Trond Fausa Aurvåg, kjent fra blant andre den prisbelønte "Den brysomme mannen" hadde følgende å si om "Hobby"
- Årets vinnerfilm er stilsikker i alle ledd, og forteller en historie som kler kortfilmformatet godt. Både regi, manus, foto, klipp og lyd holder meget høy klasse.

Publikumsprisen har vært et samarbeid med dagbladet.no, hvor Amandusfilmene har blitt vist hele 50.000 ganger og over 10.000 har avgitt sin stemme.


Kjendismylder
I alt syv priser ble delt ut under Amandusshowet i kategoriene fiksjon, animasjon, dokumentar, junior, temapris, manus og publikumspris.

Det var høy stjernefaktor over både showet og prisutdelerne. Ingrid Bolsø Berdal, Henrik Mestad, Roar Uthaug, Christopher Nielsen og Marius Holst var noen av de mange filmfolkene som hadde tatt turen til Lillehammer for å hedre Amandusvinnerne. Programleder Jon Almaas dro prisutdelingsshowet vel i havn.

Amandus - barn og unges egen Oscar
Amandus er en filmfestival for barn og unge. Siste uka før påske feirer Amandusfestivalen hvert år morgendagens filmskapere på Lillehammer.

Festivalen arrangeres av Høgskolen i Lillehammer, Lillehammer kommune, Norsk filminstitutt og Oppland fylkeskommune. H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit er festivalens høye beskytter.


Sendes på NRK i påsken
Både seminarer, verksteder og filmvisninger har stått på programmet for de mange unge deltakerne.

Amandus feirer i år sitt 20-års jubileum, og det var derfor både galla og glamour under prisutdelingen, som gikk av stabelen i Maihaugsalen i den tidligere OL-byen.

Prisutdelingen produseres av studenter fra TV-utdanningen ved Høgskolen i Lillehammer, og vises på NRK1 påskeaften kl. 17.00, fortelles det i en pressemelding om festivalen.
Årets Amandusvinnere:

Dokumentar: "Neste Stopp Olle"

Laget av Pernille Wester Ingebretsen, Kaja Tømmervik Kolssgård, Rinde Dahl og Caroline Beckmann, Oslo

Juryens begrunnelse: Vinneren av Amandusprisen for beste dokumentarfilm er både ærlig og troverdig. Den gir et nært og varmt bilde av en ung mann som klarer å ta vare på barnet i seg.

Junior: Tiny Ninja Movie

Laget av Jan Henrik Hansen, Fredrikstad

Juryens begrunnelse: Vinneren av årets juniorkategori er først og fremst en veldig kul film. Filmen holder også et høyt teknisk nivå, har en god strek og et morsomt sluttpoeng. Regissøren på denne flashanimasjonen har gjort alt selv, og fremviser et stort talent det skal bli spennende å følge videre.

Årets temapris: "Svarte penger – hvite løgner: Dilemma "

Laget av Kristoffer Klakegg, Erik Ringdal, Labinot Ljimani og Jacob Jutrem, Oslo

Juryens begrunnelse: Vinnerne av årets temapris har en sterk og troverdig miljøskildring og godt skuespill. Ungdomsfilmen beskriver et kriminelt miljø med vinningsforbrytelser og svarte penger, hvor hovedpersonen kommer på kant med gjengens leder.

Animasjon: "Bestefar"

Laget av Johanne Hoffart og Ingvild Oxås Henriksen, Trondheim

Juryens begrunnelse: Regissørene for årets vinnerfilm har et enestående blikk for detaljer. Scenografien og dukkene i filmen er imponerende. Men ikke minst forteller filmen en rørende og vakker historie om et alvorlig tema.


Fiksjon: "Hobby"

Laget av Stian Halvorsen, Audun Fjeldheim, Peder Bratterud og Mathias L’Abée-Lund, Bærum

Juryens begrunnelse: Årets vinnerfilm er stilsikker i alle ledd, og forteller en historie som kler kortfilmformatet godt. Både regi, manus, foto, klipp og lyd holder meget høy klasse.


Manus

Erik Sæter Stordahl, Oslo.


Publikumsprisen: "Hobby"

Laget av Stian Halvorsen, Audun Fjeldheim, Peder Bratterud og Mathias L’Abée-Lund, Bærum

Publikumsprisen har blitt avholdt som en nettkonkurranse i samarbeid med dagbladet.no og Blink. Over 10.000 har gitt sin stemme i konkurransen.


Har du deltatt i årets Amandus? Fortell om dine opplevelser på Filmweb Metropolis !