Barnefilm festivalen

Barnefilmfest for 10. gang

Til uken går den tiende Barnefilmfestivalen i Kristiansand av stabelen.

Festivalen, som arrangeres fra 24.-29. april, presenterer nye norske og internasjonale filmer og regner med 15.000 besøkende.

– Det er stas at vi nå kan feire vårt tiende år. Vi er stolt av å presentere et sterkt jubileumsprogram, og er veldig fornøyd med billettsalget (9.000 forhåndssolgte), sier festivalleder Danckert Monrad-Krohn.

Han synes at kvalitetsbarnefilmen har fått vanskeligere kår, til tross for at familiefilmene står for over halvparten av antall solgte billetter på kino.

Den nye filmmeldingen viser at man i større grad forstår verdien av god barnefilm som diskuteres på flere seminarer under festivalen, sier han.

«Hoppet»

Regissøren Petter Næss har fått æren av å åpne festivalen tirsdag 24. april med sin nye svensknorske produksjon «Hoppet».

Både Næss og hovedrolleinnehaveren Ali Abdul Salam vil være til stede. Den svenske Hollywood-stjernen Peter Stormare, som har en viktig rolle i filmen, er også invitert.

Filmen handler om Azad som rømmer fra Kurdistan med sin stumme bror. De blir nødt til å utgi seg for barn av en annen kurdisk familie for ikke å bli sendt tilbake.

Alt ser svart ut, fram til Azad utfordrer kule Marcus i en mattekonkurranse, blir med på høydehopplaget og treffer verdens rareste pølseselger (Peter Stormare). Filmen får norgespremiere til høsten.

Nils Petter Molvær har skrevet musikken, mens manuset er levert av forfatteren Moni Nilsson-Brännström som her i Norge er mest kjent for Tsatsiki-bøkene.

Utvidet ungdomsprogram

Festivalen har i år utvidet ungdomsprogrammet med flere filmer. Et høydepunkt er den danske «Supervoksen». Både regissør Christina Rosendahl og skuespillere vil være til stede.

Videre på programmet står blant annet den svenske «Förortsungar», som ble belønnet med fem Guldbagger, og den danske «De fortapte sjelers øy».

Festivalen har i år også hentet produksjoner fra festivalen i Berlin.

– Vi har fått med elleve spillefilmer og seks kort- og novellefilmer fra Berlinprogrammet. Det er ny rekord, sier Monrad-Krohn.

Barnefilmfestivalen, som har nettadresse www.filmweb.no/barnefilmfestivalen2007/, byr på i alt 180 forestillinger, 95 filmer fra 24 land og 27 forskjellige filmverksteder.

Fakta om programmet:

Et årlig arrangement som presenterer nye norske filmer for barn og unge. I år blir det blant annet smakebiter fra «Radiopiratene», «Titanics ti liv» og «Kurt blir grusom» med produsenter og regissører til stede.

Premiere på seks norske kort- og novellefilmer med samtlige regissører til stede. Filmene som vises er: «Baluba Runa» (regi Christian Lo), «Hangman» (regi Cecilie Semec Mikkelson/Hanne Ramsdal), «Supernova» (regi Morten Hovland) «Bennys gym» (regi Lisa Marie Gamlem), «Stikk» (regi Vigdis Nielsen) og «Elva bak huset» (regi Jon Haukeland).

Tre dagers skriveverksted rettet mot forfattere og regissører, arrangert av Norsk filmutvikling i samarbeid med NRK Barne- og Ungdomsavdeling med gjesteforelesere.

Hvordan kan vi trekke fordel av vår sterke tradisjon innenfor barnekultur? Hvordan styrke den innholdsmessige kvaliteten, hvordan skape synergieffekter mellom ulike medier, og hvordan bli mer synlige på et kommersielt og internasjonalt marked? Seminaret er rettet mot alle som har barn som målgruppe.

Gunnar Strøm presenterer kjente og ukjente animasjonsperler fra den norske filmhistorien.

Barnefilmfaglig seminar i regi av Norsk Filmklubbforbund rettet mot dem som formidler, lager og viser barnefilm for og med barn. Visning av film, foredrag og diskusjoner.

Animasjonsverksteder for barn.

Bursdagsfest med konkurranser og leker i gata utenfor Fønix kino.

Lørdag 28. april er det prisutdeling og premiere på animasjonsfilm laget på filmverksted.