Sverre Holm, Arve Opsahl, Aud Schønemann og Harald Heide-Steen Jr. i Olsenbandens siste stikk

Hele Revy-Norge tok farvel med Arve Opsahl

Gamle som unge revystjerner og skuespillere tok et siste farvel med revygiganten Arve Opsahl torsdag formiddag.

Opsahl ble bisatt fra Vestre krematorium i Oslo, og i god tid før seremonien startet, dukket de opp alle de kjente ansiktene: Rolv Wesenlund, Harald Heide-Steen jr., Dag Frøland, Nora Brockstedt, Knut Bohwim, Anne Marie Ottersen, Sven Nordin, medlemmene av Dizzie Tunes og mange flere. Også 92-årige kollega Henki Kolstad var til stede i begravelsen. Det samme var Carl I. og Eli Hagen.

Kulturminister Trond Giske (Ap) holdt minneord fra regjeringen og sa at Arve Opsahl var en av de store i norsk revy- og filmhistorie.

– Opsahl spilte ikke rollen, han var rollen, sa kulturministeren.

Det var også minneord fra tidligere revysjef på Chat Noir, Dag Frøland, som spilte mye med Arve Opsahl i 1970- og 80 årene. Andreas Diesen hilste fra NRK og fra Norsk revyforfatterforening, og karakteriserte Arve Opsahl som en glitrende gjøgler, et stort teatermenneske og en raus og frodig venn.

– Vi lyser fryd over ditt minne, sa Diesen.

Da seremonien var slutt og folk skulle gå ut av krematoriet, ble kjenningsmusikken fra Olsen-bandefilmene spilt over høyttaleranlegget til vemodig humring blant publikum.

Omsorgsfull

– Han var en stor komiker, men han hadde også seriøse roller, og han var så mye mer enn det folk forbinder med Arve: Han var et nydelig menneske, sa Nora Brockstedt til NTB før hun gikk inn i bisettelsen.

Harald Heide-Steen jr. har jobbet sammen med Arve Opsahl siden 1960-årene. Han understreker rausheten og ærligheten hos den store komikeren.

– Det er en trist dag, også fordi den siste i den generasjonen nå er borte. Det er på en måte et tidsskille, sier Sven Nordin.

Han spilte blant annet sammen med Arve Opsahl i komiserien «Mot i brøstet» og omtaler sin tidligere kollega som spesielt omsorgsfull overfor kollegene.

– Jeg husker også vi hadde det veldig moro da Arve skulle spille dame. Det hadde han litt motvilje mot, og derfor ble det ustyrtelig morsomt, sier Nordin.

Femøring i gull

Dag Frøland har kjent Opsahl siden 1957.

– Han var min største stjerne. Da jeg begynte for meg selv, var jeg nødt til å få en stor komiker med. Jeg ringte opp Arve og hadde egentlig ikke trodd at han ville si ja. Jeg har ikke fem øre, sa jeg. Å, fem øre har du vel, sa han. Da det ble suksess, fikk jeg laget en femøre i gull med navnet hans på, som jeg ga ham. Den hadde han alltid siden rundt halsen, forteller Frøland.

Arve Opsahl var født 14. mai 1921 og ville blitt 86 år om noen dager. Han vokste opp på Hammersborg i Oslo. Som ung drev han med friidrett og han var svært sportsinteressert hele livet.

Særlig var han opptatt av skøytesporten og dens framtid. Det avspeilet seg også i bisettelsen der både Hjalmar «Hjallis» Andersen, Per Ivar Moe og skøytereporter Per Jorsett var til stede.

– Selv om Arve Opsahl var vår alles eiendom, var han der alltid for dere, sa sogneprest Jostein Nesvåg i Ullern menighet til familien. Han omtalte Opsahl som en gledesspreder også privat og en omsorgsfull ektemann, far, bestefar og oldefar.