Radiopiratene

Når barna gjør opprør

I filmbransjen sier man gjerne at de vanskeligste filmene å lage er dem med barn og dyr. I barnefilmen «Radiopiratene» debuterer regissør Stig Svendsen med begge deler.

«Radiopiratene» ble tildelt æren av å åpne den 20. Barnefilmfesten under Filmfestivalen i Haugesund søndag. Den 14. september skal filmen ha premiere over hele landet.

Hovedrollene har 11 år gamle Anders Herman Clausen og 12 år gamle Helene Gystad som gjør radioopprør mot lokalsamfunnet. I tillegg er det en stjernespekket rolleliste med blant andre Ane Dahl Torp, Fridtjov Såheim, Henrik Mestad og Per Christian Ellefsen og kaninen Cleopatra viktige roller.

– Morsomt

– Det var kjempemorsomt å spille inn film. Jeg vil gjerne gjøre det igjen, sier Anders Herman Clausen til NTB.

– Jeg synes alt var morsomt, jeg. Jeg vil også gjøre det på nytt, sier Helene Gystad (12).

Anders Herman spiller hovedrollen som Jonathan i «Radiopiratene». Sammen med faren sin, Pappa Grannemann (spilt av Fridtjov Såheim), flytter han til det strengeste borettslaget som finnes i hele verden. Verken han eller faren hans passer spesielt godt inn.

Ane Dahl Torp spiller rollen som mammaen til Jonathan. Før «Radiopiratene» måtte hun lære seg å bokse.

Alt i Skjelleruten borettslag er fokusert rundt trygghet. Alt morsomt er forbudt og alle barn må ha hjelm når de er ute. Å løpe er heller ikke lov. Når Jonathan og venninnen Sisseline, spilt av Helene Gystad, kommer over en nedlagt radiostasjon ingen lenger husker, starter de piratradio og gjør opprør mot den onde borettslagslederen Jannik Jansen.

Hørespill

– Jeg ønsket meg Gard Eidsvold til rollen som Jansen. Jeg synes han er veldig flink. Vi snakket sammen og fant ut at begge likte Peter Sellers og filmen Dr. Strangelove, sier regissør Stig Svendsen.

Den utradisjonelle norske barnefilmen er et spennende actioneventyr basert på hørespillet ved samme navn. Da filmen skulle lages, skrev forfatter Gunnar Gjermundson om manuset fra radioinnspillingen. Filmen ble laget i studio og i Sørkedalen utenfor Oslo i fjor høst. Mange av bildene ble også til på dataskjermen fordi ingen steder passet til regissørens idé om hvordan det strenge borettslaget skulle se ut.

– Det ble noen forsinkelser og i en del av scenene måtte vi jobbe skikkelig for å få de til å se tørre nok ut. Noe av det vanskeligste var å få den j... kaninen til å løpe. I en scene skulle den løpe vekk, men da den ble kastet ned på bakke, satt den som en murstein, sier regissør Stig Svendsen.

Gode venner

Henrik Mestad spiller motorsykkelbanditten Konrad. Han er både skummel, men også litt snill.

– Jeg synes dette var veldig artig. Vi voksne og barna ble veldig gode venner mens vi laget filmen, sier Mestad.

De siste årene har skuespilleren fra Nationaltheatret spilt stadig mer film og i svært forskjellige roller. I Haugesund spiller Mestad både i «Tatt av kvinnen» som åpnet Filmfestivalen lørdag kveld og i «Radiopiratene» som åpner Barnefilmfesten.

– Jeg har stor tro på norsk film nå, sier Mestad.